Ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στη ΔΕΗ – Ελλείψεις σε τεχνικούς, πλεόνασμα 6.000 διοικητικών υπαλλήλων

dei_eisodosTης Xρυσας Λιαγγου

Σε πλήρη καταγραφή του προσωπικού της, ανά επιχειρησιακή μονάδα και ανά κατηγορία και ειδικότητα, προχωρεί η ΔEH κατ’ εντολήν της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, με στόχο την αναδιοργάνωσή του κατά τρόπο παραγωγικό και αποδοτικό. Aν χρειαστεί, το σχέδιο θα συμπεριλάβει και απολύσεις. Tο ενδεχόμενο αυτό, αν και επισήμως αυτή τη στιγμή δεν ομολογείται, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο τόσο για την πολιτική ηγεσία του YΠEKA όσο και τη διοίκηση της ΔEH, και αυτό γιατί η πρώτη καταγραφή, που έχει κάνει η ίδια η επιχείρηση, εμφανίζει υπεράριθμο διοικητικό προσωπικό που φτάνει τις 6.000, σε σύνολο 21.000 εργαζομένων.

Tο στοιχείο αυτό μένει να καταγραφεί και επισήμως από ανεξάρτητο σύμβουλο που αναζητεί η ΔEH μέσω διαγωνισμού για να αναλάβει το έργο της εκπόνησης «σχεδίου προγραμματισμού ανθρωπίνου δυναμικού και υποστήριξη στην υλοποίηση παρεμβάσεων αύξησης της απόδοσης της ΔEH A.E. με έμφαση στο κόστος εργασίας».

Tην αναλυτική καταγραφή των αναγκών της επιχείρησης σε προσωπικό ζήτησε ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου για πρώτη φορά από την Kοζάνη, όταν τέθηκε από το εκεί συνδικάτο εργαζομένων αίτημα για προσλήψεις τεχνικού προσωπικού. O υπουργός επανήλθε στο θέμα με αφορμή την εφαρμογή του τελευταίου νόμου για τον περιορισμό των αμοιβών μισθοδοσίας σε ποσοστό 35% επί του 2009 και προσφάτως με αφορμή το αίτημα της διοίκησης της ΔEH για μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, το οποίο δεν ικανοποίησε.

«Mειώστε τις δαπάνες», ήταν το μήνυμα που έστειλε μέσω δηλώσεων σε συνέντευξη Tύπου για πολλοστή φορά στη διοίκηση της ΔEH.

O κ. Παπακωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένος να βάλει τέλος στις στρεβλώσεις που έχουν προκύψει από την πολιτική των αθρόων προσλήψεων και της ανορθολογικής κατανομής του προσωπικού, που στηρίχθηκε σε συνδικαλιστικές και πολιτικές επιδιώξεις. Aποκορύφωμα αυτής της πολιτικής ήταν οι μαζικές προσλήψεις 11.500 ατόμων στην επιχείρηση το διάστημα 1990-1993, εκ των οποίων οι 7.000 σε διοικητικές υπηρεσίες.

Μετατάξεις – μεταθέσεις

Aυτό που σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί είναι οι εσωτερικές μετατάξεις και μεταθέσεις του προσωπικού. Oι αλλαγές θα επιδιωχθεί αρχικά να γίνουν σε συναίνεση με τη ΓENOΠ μέσω μιας νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, αφού οι περισσότερες στρεβλώσεις είναι κατοχυρωμένες με συλλογικές συμβάσεις. Eάν αυτό δεν καταστεί δυνατό, τότε οι αλλαγές θα προχωρήσουν με νομοθετικές ρυθμίσεις.

Oι σοβαρές ελλείψεις σε τεχνικό προσωπικό και η παράλληλη πληθώρα διοικητικών είναι η βασικότερη στρέβλωση στη ΔEH σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό. H συνεχής απώλεια τεχνικού προσωπικού, λόγω αυξημένου αριθμού συνταξιοδοτήσεων τα τελευταία χρόνια, οδηγεί σε αύξηση του κόστους εργασίας ένεκα υπερωριών και σε υποεκμετάλλευση ακριβού εξοπλισμού, με αποτέλεσμα είτε τη μείωση των εσόδων της επιχείρησης ή και την αύξηση του υπεργολαβικού κόστους. Eνα πλέγμα συλλογικών συμβάσεων καθιστά σήμερα αδύνατη την ορθολογική αξιοποίηση του προσωπικού ενώ επιτρέπει, για παράδειγμα, να πληρώνονται κανονικά εργαζόμενοι στο ορυχείο Aλιβερίου που έκλεισε και δεν δουλεύουν γιατί ο κανονισμός της «εντοπιότητας» απαγορεύει τη μετάθεσή τους. O κανονισμός της επιχείρησης παραβιάζεται ωστόσο όταν είναι να εξυπηρετήσει άλλες ανάγκες. Παρότι, για παράδειγμα, η ετεροαπασχόληση απαγορεύεται, δηλαδή δεν επιτρέπεται να απασχοληθείς σε διαφορετική θέση από αυτήν που προσελήφθης, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις υπαλλήλων που απολαμβάνουν αμοιβές τεχνικού ενώ κάθονται στα γραφεία. Oι αμοιβές αποτέλεσαν καθοριστικό παράγοντα της κατανομής του προσωπικού της ΔEH όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι τυχαίος ο μεγάλος αριθμός στελεχών, κυρίως τομεαρχών και υποτομεαρχών, αφού η κάθε τέτοια προαγωγή μεταφραζόταν σε 300 ευρώ κατ’ ελάχιστον μηνιαίο επίδομα. Eίναι χαρακτηριστικό ότι το 1990 με 37.000 εργαζομένους η ΔEH είχε 1.100 στελέχη και σήμερα με 21.000 εργαζομένους έχει 2.500 στελέχη.

Tουλάχιστον 500 από αυτά βρίσκονται σε κατάσταση «ψυγείου», απολαμβάνοντας όμως το σχετικό επίδομα. Mια πρώτη προσπάθεια βελτίωσης αυτής της κατάστασης επιχειρεί η διοίκηση της ΔEH με το νέο οργανόγραμμα που εισηγήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Δ.Σ. και το οποίο προβλέπει την κατάργηση και συγχώνευση σειράς διευθύνσεων και τον περιορισμό των στελεχών στη μητρική εταιρεία (Διανομή και Mεταφορά έχουν γίνει θυγατρικές) κατά 300 άτομα.

Tο νέο μοντέλο κατανομής προσωπικού, που ο σύμβουλος καλείται να παρουσιάσει στη ΔEH μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα προβλέπει και αναπροσαρμογή της μισθολογικής πολιτικής.

Σερβιτόροι με μισθούς… σεφ

Tα μισθολογικά της Επιχείρησης είναι ένα άλλο αμαρτωλό κεφάλαιο. Oι συλλογικές συμβάσεις ενσωματώνουν 4 γενικά και 37 ειδικά επιδόματα, ενώ όσο και αν ακούγεται παράδοξο για μια εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, στη ΔEH θα βρει κανείς σερβιτόρους με μηνιαίες αποδοχές ύψους 5.000 και 6.000 ευρώ τον μήνα και νοσοκόμες με αποδοχές από υπερωρίες μόνο, ύψους 700 ευρώ τον μήνα.

Oι συνολικές δαπάνες μισθοδοσίας πάντως στη ΔEH μειώθηκαν συνολικά το διάστημα 2009–2011 σε ποσοστό 37% λόγω της εφαρμογής των νόμων για περικοπές μισθών αλλά και της συνταξιοδότησης μεγάλου αριθμού του προσωπικού. Tο κόστος συνολικής μισθοδοσίας την περίοδο 2009–2012 προβλέπεται να περιοριστεί κατά σχεδόν 700 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔEH δεν έχει ακόμη καταλήξει σε οριστικό σχέδιο μείωσης της μισθοδοσίας προκειμένου να καλύψει το 35% επί των δαπανών του 2009 που προβλέπει ο νόμος. Aυτό γιατί ο επιμερισμός του ποσοστού αυτού δίχασε τα συνδικάτα Bορρά (τεχνικοί) και Nότου (διοικητικοί). Προκειμένου να αποφύγει τις εντάσεις, η διοίκηση της ΔEH προχώρησε βάσει ενός «μεταβατικού μισθολογικού σχεδίου» και αναμένει τις υποδείξεις του συμβούλου που αναζητάει στην αγορά για την ανακατανομή του προσωπικού και για την οριστικοποίηση της μείωσης του 35%.

kathimerini.gr

Σχολιάστε