Κοζάνη: Η ΑΡΣΙΣ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και πολιτισμού στην Πλατεία Συντάγματος με φωτογραφία, αφηγήσεις και μουσική



Μια ξεχωριστή ανοιχτή πολιτιστική δράση με επίκεντρο τη συλλογική μνήμη, την ιστορία της πόλης και τη συμμετοχή των πολιτών διοργανώνει την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2026 η ΑΡΣΙΣ Κοζάνης στην Πλατεία Ηρώων (Πλατεία Συντάγματος).

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα SAN KOZAÏN και υλοποιείται από την SAN Team της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα KOZAÏN του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση της ομάδας στον συγκεκριμένο δημόσιο χώρο, με στόχο την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, των κοινωνικών μετασχηματισμών και των βιωμάτων που συνδέονται με την περιοχή.

Μέσα από φωτογραφίες, προσωπικές μαρτυρίες, δημιουργικά εργαστήρια και μουσικές δράσεις, οι διοργανωτές επιδιώκουν να δημιουργήσουν έναν ανοιχτό χώρο διαλόγου γύρω από την ταυτότητα της πόλης και τη σημασία της συλλογικής μνήμης στη διαμόρφωση του σύγχρονου αστικού τοπίου.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 18:00 με την έκθεση φωτογραφίας «Διαδρομές στο Παρελθόν», η οποία περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια από διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι εικόνες καταγράφουν στιγμές της καθημερινότητας, πρόσωπα και αλλαγές που σημάδεψαν την Πλατεία Ηρώων και τις γύρω συνοικίες, συνθέτοντας ένα ζωντανό αφήγημα για την εξέλιξη της περιοχής.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Στις 19:00 θα ακολουθήσει συμμετοχικό εργαστήριο με θέμα το αστικό τοπίο και την ποιητική του λόγου, υπό τον συντονισμό του Πάνου Κεφαλά. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τον δημόσιο χώρο μέσα από την παρατήρηση, τη γραφή και τη δημιουργική έκφραση, καταθέτοντας προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις για τη σχέση τους με την πόλη.

Στις 20:00, το λόγο θα πάρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι θα μοιραστούν μνήμες, ιστορίες και βιώματα από την Πλατεία Ηρώων και τις γύρω γειτονιές. Η δράση φιλοδοξεί να αναδείξει τη δύναμη της προφορικής ιστορίας ως μέσο διατήρησης της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς και σύνδεσης των γενεών.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί στις 21:00 με ανοιχτό μουσικό jam session, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν μουσικοί και φίλοι της μουσικής φέρνοντας τα δικά τους όργανα. Στόχος είναι η δημιουργία μιας συλλογικής μουσικής εμπειρίας που θα ενώσει ανθρώπους, αναμνήσεις και καλλιτεχνική έκφραση στον δημόσιο χώρο.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Η δράση υλοποιείται με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) και του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), ενισχύοντας πρωτοβουλίες που προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών και την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητας.

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.