Πορτοκάλια: Διατροφικά οφέλη & Ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου



Το πορτοκάλι είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό φρούτο, περιέχει β-καροτίνη, φολικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C), βιταμίνες H και PP, καθώς και μέταλλα απαραίτητα για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού – κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο , μολυβδαίνιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και νάτριο.
Και παρά τη γλυκιά τους γεύση, τα πορτοκάλια διατηρούν έναν αρκετά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος κυμαίνεται από 31 έως 51 μονάδες ανάλογα με την ποικιλία. Επιπλέον, ένα φρούτο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου το 18% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης διαιτητικών ινών, που παρουσιάζονται με τη μορφή κυτταρίνης, πηκτίνης, ημικυτταρίνης και λιγνίνης.
— ΙΑΤΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
1ον . Του καρπού
Ο καρπός παρουσιάζει :Αντιοξειδωτική δράση ,Αντιφλεγμονώδη ιδιότητα
Αντιαρθριτική δράση , Αντικαρκινική δράση ,Αντιελκώδη δράση ,
Αντι-τύφο δράση , Αντιαγχώδη δράση ,Προστατευτική ιδιότητα της καρδιάς και Αντιβακτηριδιακή ιδιότητα
-Βοηθά στο άσθμα
Το γλυκό πορτοκάλι περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι το γλυκό πορτοκάλι μπορεί να βοηθήσει στο άσθμα λόγω της αντιοξειδωτικής δράσης της βιταμίνης. βελτιώνοντας τη λειτουργία των πνευμόνων .
– Προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό..
Το γλυκό πορτοκάλι περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες καλίου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του εγκεφαλικού.
–Θεραπεύει τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες
Ωστόσο, το πορτοκάλι μπορεί να θεραπεύσει τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες, να αναστείλει τη δραστηριότητα πολλών βακτηρίων,
–Διαβήτης & ήπαρ
Βελτιώνει τον διαβήτη και τις ηπατικές παθήσεις,
– Πέτρες στα νεφρά
Τα φρούτα γλυκού πορτοκαλιού και ο γλυκός χυμός πορτοκαλιού χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των πέτρες στα νεφρά επειδή περιέχουν μεγάλες ποσότητες μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται κιτρικό. Το κιτρικό τείνει να συνδέεται με το ασβέστιο πριν σχηματίσει πέτρες στα νεφρά
-Αρτηριακή πίεση
Προλαμβάνει την υψηλή αρτηριακή πίεση και το εγκεφαλικό .
Η κατανάλωση γλυκού χυμού πορτοκαλιού φαίνεται να βοηθά στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) επιτρέπει στους κατασκευαστές προϊόντων γλυκού πορτοκαλιού που παρέχουν τουλάχιστον 350 mg καλίου ανά μερίδα και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη να κάνουν ισχυρισμούς στην ετικέτα ότι το προϊόν τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικό.
– Υψηλή χοληστερόλη .
Η κατανάλωση γλυκού χυμού πορτοκαλιού βοηθά στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης. Σε μεγάλες ποσότητες (750 mL, ή περίπου τρία ποτήρια των 8 oz, την ημέρα για τέσσερις εβδομάδες), ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να αυξάνει την «καλή» λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας και να μειώνει την αναλογία της «κακής» λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) προς Η HDL χοληστερόλη σε άτομα με υψηλή χοληστερόλη. –
— Κρυολογήματα .
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση 180 mL (περίπου 6 ουγκιές) γλυκού χυμού πορτοκαλιού καθημερινά μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος.
-Πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση) .
Ορισμένες έρευνες αναφέρουν ότι η κατανάλωση 400 mL γλυκού χυμού πορτοκαλιού (περίπου 13 ουγγιές) αυξάνει την ποσότητα κιτρικού στα ούρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά που αποτελούνται από ασβέστιο.
2ον. Του χυμού
Έχει ελαφριά καθαρτική, διουρητική και χολερετική δράση (αυξάνει την έκκριση της χολής) έχει αντισκληρωτική δράση, που συνοδεύεται από μείωση της διαπερατότητας των τοιχωμάτων των αιμοφόρων αγγείων και την ενίσχυσή τους .
Λόγω της αφθονίας των βιταμινών και των καροτενοειδών, η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μειώνει τις βλαβερές συνέπειες που έχει η κατανάλωση αλκοόλ στα κύτταρα του δέρματος
Ο γλυκός χυμός πορτοκαλιού χρησιμοποιείται για την: Θεραπεία πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθίαση) και υψηλή χοληστερόλη . Την πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του εγκεφαλικού, Την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη. -Αντιμετωπίζει τον Βήχα .διατροφικές διαταραχές
3ον. Της φλούδας του πορτοκαλιού
Η φλούδα, όπως και το ίδιο το πορτοκάλι, είναι ευεργετικό για τον οργανισμό και μπορεί να γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής.
Η φλούδα πορτοκαλιού περιέχει σημαντική ποσότητα κιτρικού και πηκτικού οξέος, τα οποία είναι ένας φυσικός αντιιικός παράγοντας, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του ARVI και την ανακούφιση των συμπτωμάτων – βήχα, ρινική συμφόρηση, πονοκέφαλο
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το ξύσμα είναι πλούσιο σε αιθέρια έλαια, τα οποία είναι εξαιρετικός αντιφλεγμονώδης και αντιμικροβιακός παράγοντας και βελτιώνουν τις πεπτικές διαδικασίες, ρυθμίζουν την έκκριση οξέων στο γαστρικό υγρό και ανακουφίζουν από τη ναυτία και την καούρα. Επιπλέον, τα αιθέρια έλαια φλούδας πορτοκαλιού ενισχύουν όχι μόνο το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά και το νευρικό σύστημα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα που υποφέρουν από αϋπνία, κρίσεις πανικού και όσους εκτίθενται στο καθημερινό στρες. Υπάρχουν ακόμη και μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η φλούδα πορτοκαλιού μπορεί να αποτρέψει το οξειδωτικό στρες και να αποτρέψει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στα κύτταρα του δέρματος που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία
ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Το γλυκό πορτοκάλι ωφελεί τους περισσότερους ενήλικες.
Άλλα όπως συμβαίνει σε πολλά βρώσιμα φρούτα και λαχανικά η υπερκατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα σε αυτή την περίπτωση και η υπερκατανάλωση και των πορτοκαλιών δεν εξαιρείται από τον γενικό κανόνα .
Μπορεί να εμφανισθεί :
–Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Τα πορτοκάλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξύ και αυτό μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
– Αύξηση πρόσληψης καλίου
Εάν παίρνετε β-αποκλειστές, τα πάρα πολλά πορτοκάλια θα μπορούσαν να αυξήσουν την πρόσληψη καλίου και να οδηγήσουν σε νεφρική βλάβη.
Οι β-αποκλειστές, έχουν αντιαρρυθμική δράση χρησιμοποιούνται στην αρτηριακή υπέρταση, στη στεφανιαία νόσο και την καρδιακή ανεπάρκεια κ,α,
– Αύξηση πρόσληψης σιδήρου
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το ξύσμα πρέπει να πλυθεί καλά πριν από τη χρήση.
Εάν το σώμα σας αποθηκεύει περισσότερο σίδηρο από ό,τι χρειάζεται, μια κατάσταση που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση, τότε οι υψηλές δόσεις βιταμίνης C μπορούν να προσθέσουν περισσότερο σίδηρο και να βλάψουν τους ιστούς σας.
– Αλληλοεπίδραση φάρμακων
Η βιταμίνη C μπορεί επίσης να αυξήσει την απορρόφηση από φάρμακα που περιέχουν αλουμίνιο, όπως συνδετικά φωσφορικών αλάτων.
Επίσης, μπορεί ν’ αυξήσει τα επίπεδα οιστρογόνων, εάν κάνετε θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Υπάρχουν και άλλες αλληλοεπιδράσεις με φάρμακα και γιαυτό εάν παίρνετε φαρμακευτική αγωγή για οπουδήποτε ασθένεια να παίρνε τη την γνώμη του γιατρού σας για πιθανές αλληλοεπιδράσεις από την βρώση ποσοτήτων πορτοκαλιών
– Αύξηση βάρους από χυμό πορτοκαλιού
Όσο για τον χυμό από πορτοκάλι, κατά κανόνα έχει λίγη επιπλέον ζάχαρη και λιγότερες φυτικές ίνες από το ωμό φρούτο. Η υπερβολική ποσότητα χυμού φρούτων, όμως, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Αυτή με την σειρά της μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ειδικά στην μέση ηλικία.
–Αλλεργία
Τα εσπεριδοειδή συχνά προκαλούν αλλεργίες. Μπορεί να εκφραστεί με ερυθρότητα στο δέρμα, κνησμό, πρήξιμο, βήχα ή καταρροή. Με αυτά τα συμπτώματα, απαγορεύεται η κατανάλωση φρούτων, η χρήση καλλυντικών με λάδι πορτοκαλιού και αρωμάτων με άρωμα εσπεριδοειδών.
Για την αποφυγή αλλεργιών, δεν συνιστάται η κατανάλωση αυτού του φρούτου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της γαλουχίας. Ακόμα κι αν η μητέρα δεν έχει αντίδραση σε αυτό το προϊόν, υπάρχει πιθανότητα το μωρό να έχει στη συνέχεια.
Αλλεργικές αντιδράσεις αναφέρονται σε ευαίσθητα άτομα μετά την κατανάλωση πορτοκαλιών, όπως υπνηλία και κιτρίνισμα του δέρματος των χεριών ή των ποδιών.
— Πρόβλημα στους έχοντες έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου
Δεν πρέπει να τρώτε πορτοκάλια εάν έχετε έλκος στομάχου ή δωδεκαδακτύλου ή υψηλή οξύτητα.
–Κίνδυνος σε παιδιά
Σε παιδιά υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης σπασμών .
Η λήψη μεγάλων ποσοτήτων γλυκού φλοιού πορτοκαλιού Μπορεί να προκαλέσει κολικούς ή σπασμούς.
– Πρόβλημα κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό .
Το πορτοκάλι φαίνεται ασφαλές όταν λαμβάνεται σε συνήθεις ποσότητες φαγητού. Μπορείτε να πίνετε χυμό πορτοκαλιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης , αλλά πρέπει να τον παίρνετε με μέτρο.
– Διάβρωση στο σμάλτο των δοντιών
Το οξύ στον χυμό μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών.
Η κατανάλωση ενός πορτοκαλιού μαλακώνει το σμάλτο των δοντιών, επομένως δεν συνιστάται να βουρτσίζετε τα δόντια σας αμέσως μετά το φαγητό. Οι τρίχες της βούρτσας μπορεί να χαράξουν την επιφάνεια του δοντιού, είναι καλύτερο να περιμένετε 30 λεπτά πριν από τη διαδικασία.
— Και βεβαία η χρησιμοποίηση της φλούδας του πορτοκαλιοί προϋποθέτει κάλο πλύσιμο του καρπού ,γιατί ενδεχόμενα να περιέχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή να περιέχουν συντηρητικά για να μπορούν να αντέχουν σε μακρόχρονη μεταφορά.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε ένα video (απόσπασμα εκπομπής στην TV) από το αρχείο του γεωπόνου Σταύρου Π.Καπλανογλου
Έχει διάρκεια 20,38 λεπτών, και ο τίτλος είναι :
[Δ] ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΥΚΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΣΤ.ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΜΕΡΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ 2

Σχολιάστε

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.