Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR
Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν πλέον οι τηλεφωνικές & ηλεκτρονικές απάτες πανελλαδικά .
Στην Κοζάνη δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ” επίδοξοι” απατεώνες δρουν προκειμένου να εξαπατήσουν ηλικιωμένες γυναίκες, είτε με τη μέθοδο του τροχαίου ατυχήματος, είτε με τη νέα “εφερευτική” μέθοδο, όπου οι απατεώνες παριστάνουν τον λογιστή .
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του KOZANILIFE.GR και στις δύο περιπτώσεις, όπως αναφέρουν οι πολίτες που έγιναν δεκτές τέτοιου είδους περιστατικών, δεν “τσίμπησαν” στο δόλωμα των δραστών.
Στη μια περίπτωση, τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένη γυναίκα και με “σπαρακτική” φωνή, παρίσταναν την κόρη της ηλικιωμένης γυναίκας, όπου υποτιθέμενα ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα και ζητούσε βοήθεια, ενώ χαρακτηριστικά της ανέφερε κλαίγοντας “μαμά τράκαρα, έσπασα το πόδι μου”. Η ηλικιωμένη γυναίκα, δεν έπεσε στην παγίδα των δραστών και έκλεισε το τηλέφωνο .
Στην άλλη περίπτωση, αφού τηλεφώνησαν προηγουμένως στην κόρη του υποψήφιου θύματος, από αριθμό κινητού και χωρίς απόκρυψη, παρίσταναν τον λογιστή και ζητούσαν τους κωδικούς πρόσβασης , προκειμένου υποτιθέμενα να λάβουν κάποιο επίδομα. Σε δεύτερο χρόνο, τηλεφώνησαν στο σταθερό τηλέφωνο της οικίας στην ηλικιωμένη , που ήταν υποτιθέμενα η άμεσα ενδιαφερόμενη και της απηύθυναν ερωτήσεις για το αν έχει υπόλοιπο στον τραπεζικό της λογαριασμό και τι ποσό θα μπορούσε να ήταν αυτό, ζητώντας τους κωδικούς πρόσβασης . Για καλή τύχη της ηλικιωμένης, δεν ανταποκρίθηκε στις “ορέξεις” των δραστών και απευθύνθηκε στην Αστυνομία.
Στην Αστυνομία καθημερινά καταγράφονται τέτοιου είδους περιστατικά με απόπειρες τηλεφωνικής και ηλεκτρονικής απάτης , ενώ σε κάποιες περιπτώσεις οι πολίτες πέφτουν θύματα και ενδίδουν στην απάτη Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου η Ελληνική Αστυνομία, έχει πραγματοποιήσει συλλήψεις για τέτοιου είδους περιστατικά.
Η Αστυνομία από πλευράς της, έχει πραγματοποιήσει μια μεγάλη εκστρατεία ενημέρωσης προς τους πολίτες για το ζήτημα αυτό, ενώ και τα ΜΜΕ προσπαθούν με κάθε τρόπο να επικοινωνήσουν αυτόν τον κίνδυνο, προς αποφυγή της εξαπάτησης των πολιτών.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία. αν γίνεται δέκτης ενός τέτοιου τηλεφωνήματος, θα πρέπει οι πολίτες να ενημερώνουν άμεσα την Αστυνομία, ενώ δεν θα πρέπει να δίνουν τους τραπεζικούς τους κωδικούς τηλεφωνικά, κυρίως αν δεν δεν έχουν διασταυρώσει περί τίνος πρόκειται και με ποιον συνομιλούν.