Το φυτοπλαγκτόν & το ζωοπλαγκτόν της λίμνης Πολυφύτου της Κοζάνης – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



Πλαγκτόν (από την ελληνική λέξη ΠΛΑΓΚΤΟΣ που σημαίνει – στα ύψη, περιπλανώμενος) σημαίνει μια συλλογή οργανισμών που επιπλέουν στο νερό.

Το φυτοπλαγκτόν είναι το φυτικό μέρος του πλαγκτού, μικροσκοπικά μονοκύτταρα φύκια που επιπλέουν ελεύθερα στη στήλη του νερού, ζουν μόνοι ή ενωμένα σε διάφορες αποικίες, μοιάζοντας με νήματα, αλυσίδες, κορδέλες, αστέρια, θάμνους.

Τα μεγέθη των κυττάρων κυμαίνονται από 1-2 έως 1000 μικρά.

Η μεγαλύτερη ποικιλία ειδών εδώ διακρίνεται από τα διάτομα και τα δεινόφυτα. Βρίσκονται κοκκολιθοφόρα, χρυσά φύκια, κρυπτόφυτα, euglenaceae, γαλαζοπράσινα (ή κυανοβακτήρια) και πράσινα φύκια, αλλά η ποικιλομορφία των ειδών τους είναι χαμηλή.

Μικρά, αόρατα με γυμνό μάτι, μονοκύτταρα φύκια, που απορροφούν διαλύματα ορυκτών αλάτων και διοξειδίου του άνθρακα από το νερό, χρησιμοποιώντας την ενέργεια του ηλιακού φωτός, παράγουν πολύτιμες οργανικές ενώσεις – πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες και απελευθερώνουν οξυγόνο στη διαδικασία της ζωτικής δραστηριότητας .

Έτσι, συμμετέχουν ενεργά στον κύκλο των ουσιών στη φύση και έχουν τον ίδιο ρόλο στη θάλασσα με τα φυτά στη στεριά.

Ορισμένα είδη στερούνται χλωροφύλλης και τρέφονται ετερότροφα (απορροφούν διαλυμένη οργανική ύλη).

–Ζωοπλαγκτόν

Το ζωοπλαγκτόν είναι το ζωικό (ή ετερότροφο) συστατικό της πλαγκτονικής κοινότητας που χρειάζεται να καταναλώσει άλλους οργανισμούς για να ευδοκιμήσει.

Το πλαγκτόν είναι υδρόβιοι οργανισμοί που δεν μπορούν να κολυμπήσουν αποτελεσματικά ενάντια στα ρεύματα

Μέσω της κατανάλωσης και της επεξεργασίας φυτοπλαγκτού και άλλων πηγών τροφίμων, το ζωοπλαγκτόν παίζει ρόλο στους υδρόβιους τροφικούς ιστούς , ως πηγή για τους καταναλωτές σε υψηλότερα τροφικά επίπεδα (συμπεριλαμβανομένων των ψαριών) και ως αγωγός για τη συσκευασία του οργανικού υλικού στη βιολογική αντλία .

Δεδομένου ότι είναι συνήθως μικρά, το ζωοπλαγκτόν μπορεί να ανταποκριθεί γρήγορα στις αυξήσεις της αφθονίας του φυτοπλαγκτού,, για παράδειγμα, κατά την ανοιξιάτικη άνθιση .

Το ζωοπλαγκτόν είναι επίσης βασικός κρίκος στη βιομεγέθυνση ρύπων όπως ο υδράργυρος

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΛΙΜΝΗ

–Σημαίνει

Εξαφάνιση των φυτικών οργανισμών που χρησιμοποιούν σαν ενέργεια

το ηλιακού φωτός . Η κάλυψη της επιφάνειας της λίμνης με τα πάνελ των φωτοβολταϊκών εμποδίζει τις ακτίνες του ήλιου να προχωρήσουν και να φωτίσουν του φυτικούς μικροοργανισμούς.

–Σημαίνει

Μόλυνση της λίμνης . Τέτοια φύκια αναπτύσσονται μαζικά το καλοκαίρι σε μολυσμένη παράκτιες ζώνες, μετέχοντας ενεργά στη διαδικασία αυτοκαθαρισμού των υδάτων.

–Σημαίνει

Εξαφάνιση ζωντανών οργανισμών που βρίσκονται στην λίμνη .

Λόγω του φυτοπλαγκτού επιζούν όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί , μέσα στην λίμνη ορατοί και αόρατοι με γυμνό μάτι οργανισμοί που τρέφονται από αυτό , η στέρηση της τροφής τους τους εξαφανίζει .

Χρησιμεύει ως εξαιρετική τροφή για το ζωοπλαγκτόν – μικροσκοπικά ασπόνδυλα ζώα που ζουν στη στήλη του νερού, προνύμφες και γόνους πολλών ψαριών, μαλακίων, μερικών μικρών ψαριών – ρέγκα, γαύρος, σαρδέλες και άλλα.

–Σημαίνει η ζωή των φυτών και των ζώων απειλείται.

Η περιεκτικότητα του νερού σε οξυγόνο εξαρτάται από την αφθονία και τη ζωτική δραστηριότητα του φυτοπλαγκτού, η οποία είναι σημαντική για τη ζωή των φυτών και των ζώων

–Σημαίνει

Μη οξείδωση ορυκτών και οργανικών ουσιών που απειλούν την ζωή ζωντανών οργανισμών.

— Σημαίνει

Αδυναμία του ζωοπλαγκτόν να τραφεί με αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση του , με ότι σημαίνει αυτό για την τροφική αλυσίδα.

— Σημαίνει

Αλλοίωση του κλίματος της περιοχής μας, μια και η λίμνη δεν θα λειτουργεί σαν θερμοσυσσωρευτής για τον χειμώνα και ούτε θα επηρεάζει θετικά σε περίοδο υψηλών θερμοκρασιών το καλοκαίρι,βελτιώνοντας το κλίμα με ότι αυτό σημαίνει για τις καλλιέργειες και την ποιότητά ζωής των κατοίκων

— Σημαίνει

Βεβαίως και ταφόπλακα για την αλιεία ,τον αθλητισμό ,την αναψυχή και τον τουρισμό.

Εξυπακούεται ότι το ίδιο θα συμβεί αν προχωρήσουν οι << επενδύτες >> στην <<αξιοποίηση >> και των άλλων λιμνών .

Περισσότερες πληροφορίες για το πλαγκτόν της λίμνης στο video δημιουργίας μας προ δεκαετίας .

Τίτλος << Το φυτοπλαγκτόν της λίμνης Πολυφύτου >>

Διάρκεια 9,19 λεπτά .

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.