Ανακοίνωση της ΚΟΒ Αιανής του ΚΚΕ σχετικά με την απόφαση της Δημοτικής Αρχής Κοζάνης για το κλείσιμο του ληξιαρχείου Αιανής



Σύσσωμα αρνητική απάντηση, προς τη δημοτική αρχή Κοζάνης, για την απόφασή της να κλείσει το ληξιαρχείο Αιανής, έδωσαν οι κάτοικοι στις 2 Μάρτη σε μαζική λαϊκή συνέλευση, όπου παρευρέθηκαν και οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Αιανής οι οποίοι συμφώνησαν, μεταφέροντας τις διαθέσεις των κατοίκων των χωριών τους.

Το επικείμενο κλείσιμο του ληξιαρχείου είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, γιατί οι κάτοικοι βλέπουν τον πρώην Δήμο τους να υποβαθμίζεται, αγωνιούν για το πως θα τα βγάλουν πέρα με την ακρίβεια που βρίσκεται στα ύψη, την ανεργία να σπάει κόκκαλα, τα κάθε είδους χαράτσια, τις αυξήσεις σε δημοτικά τέλη, ύδρευση, ενέργεια, θέρμανση, φόροι που τους έχουν “γονατίσει”, ενώ πολλοί αναγκάζονται να μεταναστεύουν για καλύτερους όρους ζωής. Συγχρόνως αντιμετωπίζουν την υποβάθμιση του αγροτικού ιατρείου ως πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, τις ελλιπείς συγκοινωνίες κ.α.

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου, που παρευρέθηκε στη συνέλευση, μαζί με άλλους δημοτικούς συμβούλους, ουσιαστικά ήρθε για να “καλμάρει” τις αντιδράσεις των κατοίκων, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση της Δημοτικής αρχής. Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσεις όταν υπάρχει ήδη έγγραφο του Δήμου που εστάλη, με προγενέστερη ημερομηνία της συνέλευσης, στις 21 Φλεβάρη, προς το Υπ. Εσωτερικών , που ζητά : “να προβείτε στη συγχώνευση των (5) Ληξιαρχείων του Δήμου Κοζάνης , ΔΕ Αιανής, ΔΕ Ελίμειας, ΔΕ Ελλησπόντου, ΔΕ Δημ. Υψηλάντη και ΔΕ Κοζάνης” και να δημιουργηθεί ένα ληξιαρχείο με έδρα την Κοζάνη, με τη δικαιολογία “της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού”;

Φαίνεται καθαρά ότι η αιτία είναι η υποχρηματοδότηση των δήμων και οι ελλείψεις μόνιμου προσωπικού, γιατί γίνονται ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις ενώ απαγορεύεται η μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Δίνουν έτσι χώρο για εργολάβους πχ πράσινο, ηλεκτροφωτισμό και στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών. Το ίδιο ισχύει σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες όπως νοσοκομεία, σχολεία, περιφέρειες κλπ.

Εξάλλου και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ψήφισε τη συγκρότηση του “δουλεμπορικού” Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΕ Κοζάνης, που είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου. Αυτό, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, το ψήφισαν όλες οι παρατάξεις του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου. Οπότε είναι υποκριτικό να παρουσιάζονται τώρα σαν υπερασπιστές των θέσεων εργασίας.

Όλα αυτά συμβαίνουν στο όνομα της «εξοικονόμησης πόρων», κοροϊδεύοντας ουσιαστικά το λαό, καθώς τόσα χρόνια από τις λεγόμενες αναδιαρθρώσεις, τη συρρίκνωση των υπηρεσιών, όχι μόνο δεν είδε καμία οικονομική ελάφρυνση, αντίθετα είδε αυξήσεις “φωτιά” σε δημοτικά τέλη, φόρους κ.α. Η μείωση του προσωπικού στις δημόσιες υπηρεσίες όχι μόνο στερεί από το λαό πολύτιμες και κρίσιμες υπηρεσίες αλλά “εξοικονομεί” χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, που κατά 95% προέρχεται από την άγρια φορολογία των λαϊκών στρωμάτων και μόλις 5% από τους επιχειρηματικούς ομίλους, για να δοθούν πάλι είτε ως κίνητρα για τις επενδύσεις της “πράσινης ανάπτυξης” με λιγοστές κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας κ.α. είτε ως “ζεστό” χρήμα για τις επιδοτήσεις της κερδοφορίας τους.

Αυτή είναι μια πολιτική επιλογή, είναι η πολιτική της ΕΕ, που όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ , ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ με όλες τις αποχρώσεις τους) και οι εκπρόσωποι τους στην τοπική διοίκηση εφάρμοσαν και συνεχίζει-επεκτείνει η σημερινή της ΝΔ, που συμφωνούν και εφαρμόζουν όλες οι δημοτικές αρχές που έχουν κοινή “μήτρα” με τα αστικά κόμματα. Συμφωνούν με τις διαρθρωτικές αλλαγές στην τοπική διοικηση, με τους νόμους Καποδίστρια, Καλλικράτη και Κλεισθένη με τα γνωστά αποτελέσματα. Η σημερινή Δημοτική Αρχή, όχι μόνο δε θέλει να συγκρουστεί με το υφιστάμενο καθεστώς της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης στο Δήμο, αλλά το πηγαίνει ένα βήμα ‘‘παραπέρα’’, επεκτείνοντας τη διάλυση των υφιστάμενων υπηρεσιών στο όνομα του “εξορθολογισμού” και της “εξοικονόμησης” πόρων.

Καλούμε το λαό της Αιανής να καταδικάσει αυτές τις πολιτικές, της ΕΕ και των κομμάτων που τη στηρίζουν και μαζί με το ΚΚΕ και μαζί με το ΚΚΕ να διεκδικήσει μαζικά αγωνιστικά και συντονισμένα, ώστε:

• Να μην κλείσει το ληξιαρχείο Αιανής, να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό οι οργανικές θέσεις των Γραφείων της Δ.Ε. και σε όλες τις Δ.Ε., και να συσταθούν οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία της βιβλιοθήκης του πρώην δήμου Αιανής.

• Να μην κλείσει κανένα ληξιαρχείο στο Δήμο και να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για όλες τις κενές οργανικές θέσεις του δήμου με ταυτόχρονη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

• Να λειτουργεί σε 24ωρη βάση το Αγροτικό Ιατρείο Αιανής, πλήρως στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, όπως όλες οι Δημόσιες Δομές Υγείας Κοζάνης, με αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση

• Τακτική συγκοινωνία από και προς την Κοζάνη για την Αιανή και όλες τις κοινότητες των ΔΕ.

Αιανή, 3/4/2024

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.