ΑΡΣΙΣ Κοζάνης: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δράση «From Trash to Treasure»



Το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μάρτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, που συντόνισε η ομάδα νέων Street Art Neighborhoods (SAN Team) με τίτλο «From Trash to Treasure: στολισμός του πλάτανου στη συμβολή των οδών Ζ. Γιαχνίκα και Τσιμισκή», η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, εξαιτίας της διάθεση και της προθυμίας των ανθρώπων που στήριξαν εθελοντικά το εγχείρημα.

Συνολικά, πάνω από 50 άτομα, διαφορετικών ηλικιών, φίλοι, γνωστοί και άγνωστοι ήρθαν και βοήθησαν στον καθαρισμό και στην περιποίηση του πλάτανου στη γειτονιά της Σκ’ρκας, λέρωσαν τα χέρια τους με χρώμα και χώμα, συντέλεσαν με τη φαντασία τους στη δημιουργία σχεδόν 40 ραφτών που τοποθετήθηκαν στον κορμό του πλάτανου και κατά το απόγευμα της Κυριακής, γέμισαν τη γειτονιά με ζωντανές μουσικές.

Μέσα από τέτοιες συλλογικές προσπάθειες, ενώνονται οι δυνάμεις όλων για να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό, όμορφο και ασφαλές περιβάλλον για τη ζωή μιας κοινότητας. Αυτή η δράση ευελπιστούμε να υπενθυμίσει ότι κάθε ένας/μια από εμάς έχει το ρόλο και τη δυνατότητα να συμβάλλει στη βελτίωση του κοινού μας περιβάλλοντος ενισχύοντας τελικά τη συνεργασία και τη συλλογικότητα ανάμεσα στα μέλη μιας κοινότητας.

Ελπίζουμε αυτό το διήμερο να είναι το έναυσμα για τη συγκεκριμένη γειτονιά, αλλά και τις υπόλοιπες της πόλης να προχωρήσουν σε συλλογικές πρωτοβουλίες αναδιαμόρφωσης και φροντίδας των δημοσίων χώρων της Κοζάνης.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια του διημέρου:
1. Συλλέξαμε τα σκουπίδια από τη νησίδα.
2. Απομακρύναμε φύλλα, κλαδιά και κουρέψαμε το χορτάρι.
3. Φυτέψαμε 6 λεβαντίνες, 6 πανσέδες, 8 κατιφέδες.
4. Τοποθετήσαμε φρέσκο φυτόχωμα.
5. Ασβεστώσαμε τη νησίδα.
6. Περάσαμε με γυαλόχαρτο και βάψαμε το κάγκελο της νησίδας και το σκελετό από τα παγκάκια.
7. Περάσαμε με γυαλόχαρτο και βερνίκι τις ξύλινες επιφάνειες από τα παγκάκια.
8. Δημιουργήσαμε 40 σχεδιασμένα ραφτά που τοποθετήσαμε με παραμάνες στον κορμό του πλάτανου (έργα που δημιουργήθηκαν στο ανοιχτό εργαστήρι στο σπίτι της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, το Σάββατο 30/3/24).

Στο τέλος μιας τόσο ευχάριστης εμπειρίας που ζήσαμε θα θέλαμε να εκφράσουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ:

• Στο Δήμο Κοζάνης για την παραχώρηση της άδειας υλοποίησης της παρέμβασης.

• Στην Αντιδημαρχία Πρασίνου, Περιβάλλοντος και Δημοτικής Αστυνομίας και στο Τμήμα Πρασίνου και Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος για την αμέριστη στήριξη τους, αλλά και τις χρήσιμες συμβουλές τους.

• Στη Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας για την άμεση συνεργασία και την εξασφάλιση διευκολύνσεων για την υλοποίηση της παρέμβασης.

• Και κυρίως στους ανθρώπους της γειτονιάς, οι οποίοι στήριξαν ηθικά και πρακτικά τη δράση μας.

Η δράση αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ομάδας Νέων Street Art Neighborhoods (SAN Team), της ΑΡΣΙΣ Κοζάνης, η οποία δημιουργήθηκε και λειτουργεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.