Κεράσια & Υγεία: Ποικιλίες κερασιάς – Δείτε το βίντεο – Της Μάρθας Στ. Καπλάνογλου



Η Κερασιά (επ.όνομα Prunus avium ) είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο που αναπτύσσεται σε ύψος 15-32 μ. με κορμό έως 1,5 μ. σε διάμετρο.

Ως πιθανός τόπο καταγωγής θεωρείται η πόλη της Μικράς Ασίας, Κερασούντα , από όπου πιστεύεται ότι πήραν και το όνομα τους.

Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δένδρα.

Οι κερασιές καλλιεργούνται παντού. Βρίσκονται στην Ασία, την Αμερική, την Ευρώπη

Ζει περίπου εξήντα χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον τέταρτο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον εικοστό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών

–Ποικιλίες γλυκών κερασιών

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες κερασιάς που βασικά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, αυτές που έχουν απαλή σάρκα και αυτές που έχουν τραγανή.

Στην Ελλάδα καλλιεργούνται αρκετές ποικιλίες,ενώ τα κεράσια που παράγονται θεωρούνται εξαιρετικής ποιότητας.

Ιδού μερικές από αυτές :

ΜΠΙΚΑΡΟ ΜΠΟΥΡΛΑ(BIGARREAU HATIF BURLAT)

Δένδρο μέτριας ζωηρότητας, αλλά μεγάλης παραγωγικότητας.Ίσως η σημαντικότερη πρώιμη ποικιλία.Ο καρπός του είναι σκούρος κόκκινος, μεγάλος, πολύ νόστιμος και τραγανός.Ωριμάζει 10-20 Μαΐου.

ΜΠΙΚΑΡΟ ΒΑΝ(BIGARREU VAN)

Πολύ παραγωγικό δένδρο, σε τέτοιο σημείο που να παρουσιάζει μικρό καρπό.Σε κανονικές συνθήκες ο καρπός είναι καλού μεγέθους, τραγανός, νόστιμος και πολύ σκούρος πράσινος.Ωριμάζει 25 Μαϊου-5 Ιουνίου.

ΤΡΑΓΑΝΑ ΕΔΕΣΣΗΣ (TRAGANA EDESSIS)

Μια από τις πλέον διαδεδομένες ποικιλίες στην Ελλάδα και γνωστή σε όλο τον κόσμο. Ο καρπός της είναι γλυκός, μεγάλος, εύγευστος και σκουροκόκκινος.Ωριμάζει το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη.

ΜΠΑΚΙΡΤΖΕΪΚΑ

Είναι από τις καλύτερες όψιμες ποικιλίες, μαζί με τα Τραγανά Εδέσσης. Ένα πολύ παραγωγικό και ζωηρό δένδρο , με μεγάλο καρπό, σκουροκόκκινου χρώματος, τραγανό και πολύ εύγευστο.Ωριμάζει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούνη.

ΜΠΙΓΚΑΡΟ ΝΑΠΟΛΕΩΝ(BIGARREAU NAPOLEON)

Πολύ παραγωγικό δένδρο, με πολύ μεγάλο καρπό, σφιχτό.Η σάρκα του είναι άσπρη, γλυκιά και ο φλοιός του είναι κίτρινου-ροζ χρώματος.Είναι κατάλληλο κεράσι για βιομηχανική επεξεργασία.Ωριμάζει αρχές Ιουνίου.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ

Τα κεράσια είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E, K) και μέταλλα (κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος), τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας.

Επιπλέον, μόνο 100 γραμμάρια μούρων περιέχουν το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ρετινόλης και περίπου 12% ασκορβικό οξύ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα κεράσια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, και ειδικότερα σε βιταμίνη Β9.

Το φολικό οξύ, όταν λαμβάνεται στον οργανισμό μαζί με σίδηρο και βιταμίνη C, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία της αναιμίας.

Μεταξύ άλλων, τα κεράσια αποτελούν βασική πηγή του αμινοξέος τρυπτοφάνη και ουσιών πηκτίνης.

Τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στα κεράσια βοηθούν στην καταπολέμηση των επιπτώσεων των ελεύθερων ριζών και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων.

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Το κεράσι έχει μια σειρά από φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη στις οποίες έχει βρει εφαρμογή στην ιατρική.

Οι αντιοξειδωτικές του ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας και στην υποστήριξη της υγείας των αρθρώσεων.

Οι καρποί του κερασιού είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά, δηλαδή ανθοκυανίνες – γλυκοσίδες, που εξηγούν το λαμπερό χρώμα των καρπών μούρου.

Αυτή η φυτική χρωστική ουσία είναι σημαντική για το σώμα· βοηθά στην καταπολέμηση διαφόρων φλεγμονωδών διεργασιών και του οξειδωτικού στρες που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα.

Μεταξύ άλλων, οι ανθοκυανίνες βοηθούν στην απομάκρυνση του ουρικού οξέος από το σώμα,

Ειδικότερα συμβάλουν στην :

1. Βελτίωση ύπνου και αποκατάσταση του σώματος.

Τα κεράσια μπορεί να είναι χρήσιμα για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου και την αποκατάσταση του σώματος μετά την άσκηση.

2. Βελτιωμένος μεταβολισμός.

Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα κεράσια βοηθούν στην αύξηση της αίσθησης πληρότητας και βελτιώνουν την εντερική κινητικότητα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και στον έλεγχο των μερίδων που τρώτε

3. Οφέλη για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Το ασκορβικό οξύ μαζί με τη βιταμίνη PP έχει ευεργετική επίδραση στα αιμοφόρα αγγεία αυξάνοντας τη διαπερατότητά τους. Τα κεράσια περιέχουν επίσης κουμαρίνες, οι οποίες συμμετέχουν ενεργά στη ρύθμιση της διαδικασίας πήξης του αίματος, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων αίματος και βοηθώντας στην αραίωση του αίματος

4. Οφέλη στην εγκυμοσύνη

Τα κεράσια μπορεί να είναι ευεργετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της αφθονίας τους σε βιταμίνη Β9 (φολικό οξύ), που είναι απαραίτητη για τον υγιή σχηματισμό και ανάπτυξη του εμβρύου.

5/ Οφέλη στα παιδιά

Τα κεράσια είναι μια εξαιρετική επιλογή για παιδικές τροφές. Η πλούσια περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει επίσης στη φυσιολογική ανάπτυξη και ανάπτυξη του παιδιού.

6 .Οφέλη στην αρτηριακή πίεση ενηλίκων ,βελτίωση της πέψης και μείωση χοληστερόλης .

Η κατανάλωση κερασιών μπορεί να βοηθήσει , στη μείωση της

7.Μείωση του βάρους

Τα κεράσια μπορούν να είναι μια χρήσιμη τροφή σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους γιατί δεν είναι μόνο χαμηλά σε θερμίδες, αλλά και πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Οι φυτικές ίνες επιτρέπουν στο σώμα να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά αργά και επομένως σας χορταίνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

8. Στην αντιμετώπιση του διαβήτη

Τα κεράσια δεν προκαλούν απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ,λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τους.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ

– Αλλεργίες σε παιδιά

Αναφερθήκαμε στην ωφελιμότητα της διατροφής των παιδιών με κεράσια ,όμως υπάρχει μια πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, επομένως η εισαγωγή των κερασιών στη διατροφή των παιδιών θα πρέπει να γίνεται με προσοχή.

–Καούρα

Τα κεράσια είναι πλούσια σε διάφορα οξέα, η περίσσεια των οποίων μπορεί να ερεθίσει τον γαστρικό βλεννογόνο. Αν καταναλωθούν σε πολύ μεγάλες ποσότητες, τα κεράσια μπορεί να προκαλέσουν καούρα

— Οξύτητα

Τα άτομα με υπεροξύτητα στομάχου ή γαστρικά έλκη θα πρέπει να καταναλώνουν τα κεράσια με προσοχή λόγω της οξύτητάς τους.

–Σμάλτο των δοντιών

Η αυξημένη οξύτητα μπορεί να έχει επιζήμια επίδραση στο σμάλτο των δοντιών ( ξεπλένετε τα δόντια σας μετά την βρώση . )

ΠΡΟΣΟΧΗ

Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα .

Περισσότερες πληροφορίες και για άλλες ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους στο video που ακολουθεί :

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.