Αλλάζουν τα μαθήματα στα σχολεία – Χωρίς περικοπές το μάθημα των θρησκευτικών στην Βαυαρία – Του Άγγελου Ασημινάκη



Αλλαγές αναμένεται να γίνουν στη βαθμίδα του Δημοτικού σχολείου της Βαυαρίας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών εφημερίδων για να μπορούν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων της Βαυαρίας να διαβάζουν καλύτερα και να πραγματοποιούν καλύτερες επιδόσεις στο μάθημα των μαθηματικών στο μέλλον αποφάσισε το υπουργείο όπως γίνονται λιγότερα μαθήματα τέχνης, μουσικής και αγγλικής γλώσσας από το σχολικό έτος 2024 – 2025.

Η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννα Στολτς (προέρχεται από τον κυβερνητικό εταίρο Ελεύθεροι Ψηφοφόροι) δεν προβλέπει τελικά περικοπές στα μαθήματα των θρησκευτικών και της ηθικής όπως σκεφτόταν αρχικά η υπουργός καθώς ο Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ διαφώνησε και δεν θα γίνει καμία αλλαγή, αυτό σημαίνει ότι τα μαθήματα των θρησκευτικών και της ηθικής θα συνεχίσουν να διδάσκονται για τρεις ώρες την εβδομάδα στην τρίτη και τέταρτη τάξη. Η υπουργός Παιδείας δεν θεωρεί ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού είναι προσωπική ήττα αντιθέτως είναι ικανοποιημένη που κανένα μάθημα δεν έχει καταργηθεί εντελώς, καθώς έχουμε ένα ολιστικό εκπαιδευτικό σύστημα όπως τονίζει.

Οι προτάσεις των αλλαγών εγκρίθηκαν από το βαυαρικό Υπουργικό Συμβούλιο στις 19 Μαρτίου και έχουν ως στόχο να επιφέρουν βελτίωση μέσω πρόσθετων ωρών στα μαθήματα των μαθηματικών και της γερμανικής γλώσσας στα δημοτικά σχολεία.

Η προώθηση αυτών των βασικών δεξιοτήτων έρχεται με το τίμημα των περικοπών στα μαθήματα της τέχνης, της μουσικής και του σχεδίου. Παλαιότερα, το ωρολόγιο πρόγραμμα των Δημοτικών σχολείων για τα μαθήματα αυτά ήταν πολύ ακριβές: μία ώρα τέχνη, δύο ώρες μουσική, δύο ώρες χειροτεχνία. Τώρα αυτό αλλάζει και αναδιαμορφώνεται, αυτό σημαίνει ότι τέσσερις έως πέντε ώρες την εβδομάδα είναι διαθέσιμες για τα τρία αυτά μαθήματα. Ο τρόπος κατανομής τους αποφασίζεται από τον εκάστοτε εκπαιδευτικό ή την σχολική μονάδα.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας στο μέλλον θα είναι δυνατή και η “εποχιακή διδασκαλία”, επι παραδείγματι, μουσική στο πρώτο εξάμηνο του έτους και τέχνη στο δεύτερο. Αυτό θα αποφασίζεται επίσης από το σχολική μονάδα. Τα μαθήματα αγγλικών πιθανών να μειωθούν από τα σχολεία από το σχολικό έτος 2024/2025. Ωστόσο, το μάθημα της φυσικής αγωγής δεν θα αλλάξει διότι η υπουργός θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Στο μέλλον θα υπάρχει μία επιπλέον ώρα μαθημάτων γερμανικών στα έτη ένα έως τέσσερα και μία επιπλέον ώρα μαθηματικών στα έτη ένα και τρία. Ωστόσο ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων στο δημοτικό σχολείο δεν θα αυξηθεί.

Βεβαίως αυτό το σχέδιο το επεξεργάζεται η ειδική επιτροπή παιδαγωγών που έχει συστηθεί για το αναλυτικό και ακριβές πρόγραμμα μαθημάτων.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Αλλάζουν τα μαθήματα στα σχολεία – Χωρίς περικοπές το μάθημα των θρησκευτικών στην Βαυαρία – Του Άγγελου Ασημινάκη

  1. Χωρίς περικοπές το μάθημα των θρησκευτικών στην Βαυαρία

    Στην …..προοδευτική Ελλάδα

    Ν Δ
    βιβλίο Θρησκευτικών της Γ΄ Γυμνασίου,
    εξώφυλλο : καρικατούρα Εκκλησίας και Καμπαναριού με την ισλαμική αιχμή στην κορυφή αντί του Σταυρού και το καμπαναριό με μορφή τζαμιού!
    ΣΥΡΙΖΑ
    ΙΝΔΙΑΝΟΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΤΟ ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ Γ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ! στο κεφάλαιο 4 για τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα στη σελίδα 64!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.