Βέττα: Πλήρης απογοήτευση από την απάντηση της κυβέρνησης για τα προβλήματα των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου



Συζητήθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Άμεση ανάγκη για στήριξη των επαγγελματιών αλιέων της Λίμνης Πολυφύτου».

Η κ. Βέττα ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που βιώνουν εδώ και 4 χρόνια οι αλιείς της Λίμνης Πολυφύτου καθώς από την πανδημία και έπειτα βιώνουν μια σειρά κρίσεων, που κλόνισε σε απίστευτο βαθμό το επάγγελμα και τις προοπτικές τους.

Οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί και η υγειονομική επιτήρηση της Λίμνης αποτελούν τις αιτίες της κρίσης, η οποία μεγεθύνθηκε από την αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης, καθώς δεν έχει καταβληθεί καμία αποζημίωση, ούτε υπάρχουν εγγυήσεις για το παρόν και το μέλλον του επαγγέλματος τους.

Παράλληλα, αφού κατέθεσε στα πρακτικά τις επανειλημμένες επιστολές του Δήμου Σερβίων προς το αρμόδιο Υπουργείο για το θέμα των αποζημιώσεων, ανέδειξε την αγωνία των αλιέων για τα προβλήματα με τους μικροοργανισμούς στη Λίμνη.

Οι απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Σταύρου Κελέτση ήταν απογοητευτικές και επιβεβαίωσαν την αδιαφορία της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός, τόσο στην πρωτολογία του, όσο και στην δευτερολογία:

* Απέκλεισε εντελώς την πιθανότητα αποζημίωσης λόγω πανδημίας, κάτι που είναι εντελώς άδικο για τους αλιείς όλης της χώρας, πόσο μάλλον για την πολλαπλά πληττόμενη Π.Ε. Κοζάνης.

* Επανέλαβε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αποζημίωσης για το κλείσιμο της Λίμνης, είτε μέσω κρατικής αρωγής, είτε μέσω κονδυλίων του ΥΠ.Α.Α.Τ.. Δηλαδή, σχεδόν 14 μήνες μετά το Δελτίο Τύπου του ίδιου Υπουργείου (2/2/23) που αναφέρει ότι το ζήτημα της αποζημίωσης διευθετείται, η κυβέρνηση έρχεται να υποσχεθεί ότι θα το εξετάσει και πάλι (!)

* Για το ζήτημα των οργανισμών που έχουν βρεθεί στη Λίμνη, ζήτησε να του αποσταλεί το πόρισμα της μελέτης του Π.Δ.Μ. που έχει γίνει έπειτα από συλλογή δειγμάτων το καλοκαίρι του 2023, δηλαδή το Υπουργείο παραδέχεται ότι αγνοεί μια μελέτη -για ένα τόσο σοβαρό θέμα- που έχει γίνει σχεδόν 7 μήνες πριν (!)

Η κ. Βέττα, επανήλθε στην δευτερολογία της στην ανάγκη άμεσης λύσης καθώς οι αλιείς στρέφονται στην αλλαγή επαγγέλματος και τη μετανάστευση, ενώ τόνισε ότι οι κυβερνητικές απαντήσεις είναι ενδεικτικές της αδιαφορίας, της προχειρότητας και της ανικανότητας που την χαρακτηρίζουν.

Όπως ανέφερε, κλείνοντας, τόσο για το θέμα των αλιέων και ευρύτερα της Λίμνης Πολυφύτου, όσο και γενικότερα για τις προοπτικές της περιοχής η κυβέρνηση είτε ψεύδεται, είτε αδιαφορεί, με κοινό αποτέλεσμα, την απαξίωση της περιοχής και την εγκατάλειψη των πολιτών της.

Παρατίθεται το link της ομιλίας:

 

Με εκτίμηση,

Γραφείο Βουλευτή

 

Καλλιόπη Βέττα

Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης

Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ.

Α’ Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Προστασίας

Περιβάλλοντος της Βουλής

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.