Νέα αύξηση αναμένεται στην τιμή του ελαιόλαδου – “Πράσινος χρυσός” χαρακτηρίζεται από τους καταναλωτές



Κόκκινο χτύπησαν οι τιμές του ελαιόλαδου στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο, το επόμενο διάστημα. Καθώς οι ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο συνεχώς βρίσκονται στα ύψη, οι καταναλωτές προσπαθούν να βρούν εναλλαακτικές λύσεις και στρέφονται σε άλλους είδους λάδια, όπως το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, ενώ, δεν λείπουν και εκείνοι που αναμειγνύουν τα είδη λαδιού, προκειμένου να κάνουν οικονομία. Με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο με το σταγονόμετρο για τη διατροφή τους.

Συγκεκριμένα, ένας τενεκές λάδι (δεκαεπτά κιλών) κοστίζει περίπου 170 ευρώ – 200 ευρώ, ενώ, πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν στα 75 ευρώ – 90 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1.Επίσης η τιμή παγωγού, ανέρχεται στα 10 ευρώ – 12 ευρώ / κιλό και το κόστος λιανικής στα 9,5 ευρώ – 17 ευρώ / κιλό. Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ. Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%.

Μείωση της παραγωγής κατά 43%
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ., οι Έλληνες παραγωγοί και τυποποιητές αναμένουν μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

www.alphafreepress.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Νέα αύξηση αναμένεται στην τιμή του ελαιόλαδου – “Πράσινος χρυσός” χαρακτηρίζεται από τους καταναλωτές

  1. Βρε παιδιά σταματήστε να μιλάτε και να λέτε υπερβολές για το ελαιόλαδο. Μόνο κακό του κάνετε. Εμείς οι παραγωγοί θέλουμε να πουλήσουμε και δεν μπορούμε. Εκμεταλλεύονται οι έμποροι όλη αυτήν την κατάσταση συν και την καλή παραγωγή που αναμένεται στην Ισπανία και δεν έχουν πατήσει εδώ και δύο μήνες. Ο 17 κιλος τενεκές δεν κοστίζει ούτε 150€.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.