Αυξήσεις φωτιά σε δημοτικά τέλη και καθαριότητα



Μετά από πρόταση του δημάρχου και με τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης του, αυξάνονται τα δημοτικά τέλη κατά 28% στο δήμο Εορδαίας. Αυτό αποφάσισαν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 13-3-2024.

Συγκεκριμένα αυξάνεται ο συντελεστής των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού ανά τ.μ. από 1,99€ σε 2,55€ για τις κατοικίες και αντίστοιχα αυξήσεις γίνονται σε όλες τις κατηγορίες ακινήτων.

Τίθεται έτσι μια οριζόντια αύξηση με τον ίδιο συντελεστή τ.μ. για όλους χωρίς κανένα κριτήριο. Νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, βιοπαλαιστές αγρότες, μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι μαζί με τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, επιχειρηματικούς ομίλους και πολυεθνικές.

Μεγάλες αυξήσεις έρχονται και για τις δημοτικές κοινότητες του δήμου μας. Οι κάτοικοι των χωριών πχ του δήμου Μουρικίου θα δουν αύξηση 89,19%, συγκεκριμένα από 0,74€ στο τ.μ. στα 1,40€ στο τ.μ.

Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται ότι τα δημοτικά τέλη ήταν παγωμένα από το 2015. Όμως ήταν και πάλι πανάκριβα με συντελεστή 1,99 ανά τ.μ.

Την ίδια στιγμή που ερημώνει η ύπαιθρος και η δημοτική αρχή δήθεν «ρίχνει μαύρο κλάμα», στην πράξη όμως με την αύξηση αυτή στα δημοτικά τέλη στην ουσία δίνει και την χαριστική βολή. Ενώ επικαλούνται το υπέρογκο κόστος θέρμανσης στα χωριά, μεγαλώνουν ακόμα περισσότερο τα χαράτσια.

Η επιβολή της αύξησης των δημοτικών τελών γίνεται εν μέσω απολιγνιτοποίησης που οι συνέπειες της είναι περισσότερο από εμφανείς. Γίνονται σε μια περίοδο μεγάλων αυξήσεων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα αλλά και «παγωμένη» την απόφαση του ΔΣ της ΔΕΤΗΠ από τον Δεκέμβρη του 2023 για αύξηση της Τ/Θ στο 63% με ΦΠΑ.

Επιπροσθέτως ψηφίστηκε ο νέος κανονισμός καθαριότητας και ανακύκλωσης του δήμου Εορδαίας.

Βεβαίως πρέπει να υπάρξει νέος κανονισμός αφού ο ισχύον είναι από το 1999. Όμως ο νέος αυτός κανονισμός δεν έρχεται για να αντιμετωπίσει τεχνικά ζητήματα αλλά κυρίως να θέσει τις βάσεις για ένα νέο πλήρες ανταποδοτικό και φορομπηχτικό μηχανισμό εις βάρος των δημοτών στη λογική του: «ο ρυπαίνων πληρώνει».

Από την αρχή του νέου κανονισμού γίνεται αναφορά για καθαριότητα με οικονομικό τρόπο και ότι αυτό θα γίνεται σε κυρίως με το υπάρχον προσωπικό. Σε καμία περίπτωση δεν εννοεί απλώς το νοικοκύρεμα στις σπατάλες που ενδεχομένως να γίνονται και δεν θα είχαμε αντίρρηση να γίνει, αλλά ότι η όλη διαχείριση της καθαριότητας και της ανακύκλωσης θα γίνεται με τους πενιχρούς οικονομικούς πόρους που διαθέτει ο δήμος ή με το επιπλέον χαράτσωμα των πολιτών. Όπως επίσης ότι θα εξακολουθούν να λειτουργούν με τις τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό, αφού τα οργανογράμματα των υπηρεσιών είναι απαρχαιωμένα και οι όποιες προσλήψεις γίνονται είναι με απαράδεκτα προγράμματα ελαστικής απασχόλησης.

Μεγάλες αυξήσεις έρχονται στις δαπάνες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και υλικών και αυτό φαίνεται διαχρονικά. Το 2017 πληρώναμε 625.000 €, το 2023 1.500.000€, ενώ φέτος θα πληρώσουμε 2.150.000€. Ανάλογες αυξήσεις γίνονται και στο τέλος ταφής απορριμμάτων που το 2020 πληρώναμε 20€ τον τόνο ενώ μέχρι το 2027 θα υπάρχει κλιμακούμενη αύξηση μέχρι τα 55€ τον τόνο.

Αυτές οι αυξήσεις γίνονται επίσης σε μια περίοδο όπου εργαζόμενοι και συνταξιούχοι στενάζουν από τις πενιχρές αυξήσεις 3%. Την ίδια στιγμή οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης τάζουν δισεκατομμύρια € επενδύσεις που θα γίνουν στην περιοχή και όλα αυτά για περάσουν αναίμακτα την περιβόητη «δίκαιη πράσινη μετάβαση».

Ανάμεσα σε άλλα θέματα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την διαγραφή οφειλών δημοτών ύψους 2.535.013,42€ λόγω παρέλευσης 20ετίας. Οι οφειλές αφορούν ενοίκια ακινήτων του δήμου, βοσκοτόπια, χωράφια, πρόστιμα και παραβάσεις ΚΟΚ, δημοτικής αστυνομίας, τέλους 2% από καταστήματα εστίασης κλπ. Το μεγαλύτερο ποσό του χρέους 1.731.014,53€ αναλογεί σε ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ (;) οφειλέτες. Γεννάται το ερώτημα όσον αφορά την διεκδίκηση των οφειλών αλλά και της διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας από προηγούμενες δημοτικές αρχές που άφηναν «επαγγελματίες κακοπληρωτές» στο απυρόβλητο, ώστε να φτάσουμε στο σημείο να υπάρχουν τέτοια χρέη σήμερα.

Οι αντιλαϊκές αυτές αποφάσεις της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι σε ριζική αντίθεση με τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης, μια εντελώς διαφορετική γραμμή, αυτή της ρήξης με την φορομπηχτική πολιτική.

Η πρόταση των συμβούλων της που έθεσαν επιτακτικά την υποχρέωση του κράτους για γενναία χρηματοδότηση στα 7 δις € από τον κρατικό προϋπολογισμό έναντι του 1,8 δις € που δίνει κάθε χρόνο προς τους δήμους. Οι δήμαρχοι δεν εκλέχτηκαν για να κάνουν διαπιστώσεις αλλά για να αντιμετωπίζουν επαρκώς την καθημερινότητα των πολιτών, να παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα και αποφάσεις που θα ανακουφίζουν το λαό. Αυτή τη γραμμή προβάλαμε και εμείς σαν Λαϊκή Συσπείρωση και σε αυτή τη γραμμή θα βαδίσουμε.

Καταγγέλλουμε την δήλωση του αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών κ. Λιβάνιου στη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς στην Κοζάνη, ότι «δεν θέλει να βλέπει δημάρχους με απλωμένο το χέρι», καλώντας δηλαδή τους δημάρχους να βάλουν επιπλέον φόρους στο λαό και να μη ζητάνε χρήματα από το κράτος.

Ο λαός της Εορδαίας πρέπει να καταδικάσει την αντιλαϊκή απόφαση της δημοτικής αρχής όπως έκανε και με την απόφαση της για αύξηση στην τιμή της τηλεθέρμανσης και αυτή έμεινε στα χαρτιά εδώ και τέσσερις μήνες.

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Αυξήσεις φωτιά σε δημοτικά τέλη και καθαριότητα

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.