Η θέση του ΕΚΝΚ για τη δημιουργία πλωτών Φ/Β στη λίμνη Πολυφύτου



Η επαναφορά του θέματος της δημιουργίας πλωτών Φωτοβολταϊκών στη λίμνη Πολυφύτου, είναι κάτι που σαφώς έχει θορυβήσει και τους κόλπους του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης που πολλές φορές έχει εκφράσει την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμώντας ότι πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έρχεται σε άμεση «σύγκρουση» με τα συμφέροντα και τις δραστηριότητες που ήδη αναπτύσσονται αλλά και που μπορούν να αναπτυχθούν στην περιοχή της λίμνης.

Η θέση μας για την αξιοποίηση της παραλίμνιας περιοχής του Πολυφύτου παραμένει σταθερή και θα παραμένει προς αυτή την κατεύθυνση όσο ο σχεδιασμός θα ακυρώνει τις πραγματικές προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Την ώρα που περιμέναμε έναν σχεδιασμό που θα έχει ως πυρήνα:

  • Τις υπάρχουσες δράσεις που αναπτύσσονται στη λίμνη από τους ψαράδες μας και είναι ζωτικής σημασίας
  • Την ιδιαιτέρου κάλλους περιοχή της λίμνης και το φυσικό τοπίο πέριξ αυτής
  • Την ανάπτυξη τουριστικών υποδομών και δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα στον τόπο, σύμφωνα με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία απειλή που όχι μόνο θα καταρρακώσει οποιαδήποτε δυνατότητα υπάρχει αλλά και θα ακυρώσει υπάρχουσες δράσεις οι οποίες συντηρούν οικογένειες με σημαντική προσφορά στην οικονομία.

Οι γεωργοί μας έχουν ήδη στερηθεί εκτάσεις που αντί να διατεθούν για καλλιέργεια, καλύφθηκαν με φωτοβολταϊκά στο όνομα της ανάπτυξης των ΑΠΕ ενώ μετά τα χερσαία εδάφη, πάνε να εφαρμόσουν την ίδια τακτική και στα πολύτιμα νερά μας.

Είναι ξεκάθαρο πως οι προθέσεις για πραγματική και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής, θα πρέπει να έχουν διαφορετική βάση και θα πρέπει, πρωτίστως, να εκφράζουν σεβασμό στους κατοίκους.

Το ΕΚΝΚ που παρακολουθεί τις εξελίξεις επί του θέματος και θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε κίνηση αποφασιστεί, δηλώνει ξεκάθαρα πως δεν είναι διατεθειμένο να επιτρέψει να μετατραπεί η περιοχή μας σε πρίζα των φωτοβολταικών με άναρχη ανάπτυξη, χωρίς κανέναν χωροταξικό σχεδιασμό όταν μάλιστα, αυτά, δεν δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά με τις τεράστιες εκτάσεις που καλύπτουν δημιουργούν προϋποθέσεις για μία σειρά κακών αποτελεσμάτων.

Τέλος, είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός για τα πλωτά φωτοβολταϊκά δεν συνάδει με καμία πρόθεση σεβασμού του περιβάλλοντος και διατήρησης του φυσικού κάλλους αφού ενέχει τον κίνδυνο της μόλυνσης των υδάτων και όχι μόνο.   

 

                                                      Γραφείο Τύπου

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.