Αποκριάτικο Γλέντι και Άναμμα Φανού (Κλαδαριάς) στο Άγιο Παύλο-Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης



Ο γιορτασμός της Αποκριάς, ειδικά στην Δυτική Μακεδονία είναι πάντα και γλεντζέδικος και ‘άσεμνος’. Μια φορά τον χρόνο, το βράδυ της Μεγάλης Αποκριάς (Τυροφάγου) μαζεύονται και χορεύουν όλοι,

ιδιαίτερα οι νεότεροι, γύρω από μεγάλες υπαίθριες φωτιές (κλαδαριές ή φανούς ή μπουμπούνες). Τα διονυσιακά τραγούδια είναι άσεμνα, ευθέως σεξουαλικά και έντονα σκωπτικά.

Παραπέμπουν ευθέως στην Διονυσιακή λατρεία και στον χορό του αρχαίου θεάτρου. Ίσως παλιότερα χρησίμευαν στην μύηση των νέων στην σεξουαλικότητα (μάλλον δεν τα χρειάζονται πιά, οι νέοι έχουν τη γνώση τους).

Τα έθιμα αυτά είναι ακόμα πιο παλιά, διότι οι υπαίθριες φωτιές (bonfires) είναι συστατικό των χειμωνιάτικων εορτασμών σε όλες τις ινδοευρωπαϊκές χώρες από την Ιβηρία και Σκανδιναβία μέχρι τα Βαλκάνια, την Περσία και την Ινδία.

Στο γλέντι, το κρασί ρέει άφθονο, και οι μεζέδες  είναι πάντα εκλεκτοί. Σε πολλά μέρη, οι χάλκινες κομπανίες δίνουν τον μουσικό τόνο και αφορμή για χορό μέχρι αργά.

Αυτό το αποκριάτικο γλέντι έρχεται φέτος από την Εράτυρα Κοζάνης (πάντα πρωτοπόρα στον πολιτισμό) στον Άγιο Παύλο-Σέιχ Σου Θεσσαλονίκης την Τρίτη 12 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Αγίου Παύλου & Ευαγγελίστριας σας προσκαλούν στην αποκριάτικη εκδήλωσή να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε με τα χάλκινα,

και  να τραγουδήσουμε σε παραδοσιακούς ρυθμούς. Η εκδήλωση είναι μια πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου με την στήριξη του Δήμου Νεάπολης Συκεών και της Κοινωφελής Επιχείρησης Υπηρεσιών ΚΕΥΝΣ.

Τα εδέσματα θα είναι προσφορά των κυρίων του ΚΑΠΗ μας, το κρασί προσφορά της Ένωσης Ερατυραίων Θεσσαλονίκης και άλλες πολλές εκπλήξεις από συντοπίτες μας και τους Eρατυρείς καλεσμένους μας.

Σας περιμένουμε όλους την Τρίτη 12 Μαρτίου μετά τις 7:30μμ στη συμβολή Λεωφόρου Όχι με Ηπείρου, στον Άγιο Παύλο να απολαύσουμε μια βραδιά γεμάτη Παράδοση!

Τοπικό Συμβούλιο Αγίου Παύλου & Ευαγγελίστριας

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.