Κατάθεση ερώτησης της Ελληνικής Λύσης: Κινδυνεύουν τα Πλατάνια στο Ρύμνιο Κοζάνης



 

Κύριε Υπουργέ,

Τα παραποτάμιο πλατανόδασος του Αλιάκμονα ποταμού, πλησίον και εντός ορίων του Ρυμνίου Κοζάνης (οικισμός), περιοχή αξιοσημείωτου φυσικού κάλλους και σημαντικού τμήματος του τοπικού οικοσυστήματος, κατατρώγεται από την ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους, μια ασθένεια που πλήττει αδυσώπητα κι άλλα δάση της χώρας μας. Η φυτική νόσος, η οποία προκαλείται εξαιτίας του μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani,προσβάλλει τα πλατάνια αμείλικτα, οδηγώντας τα προσβεβλημένα στον αναπόφευκτο κι αργό θάνατο. Στην εξάπλωση δε της ασθένειας συντείνει και η δράση των λαθροϋλοτόμων, αφού άνευ ουσιαστικών μέτρων εναντίον τους, ανεξέλεγκτα δρουν εξαπλώνοντάς την δια της υλοτόμησης των νεκρών πλατάνων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε όπως προβείτε στις ανάλογες ενέργειες, σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης και ανάσχεσης της μετάδοσης του παραπάνω μύκητα, ώστε να καταπολεμηθεί και οριστικά να αντιμετωπιστεί η εν λόγω φυτικής ασθένεια, δεδομένου ότι πρέπει να διαφυλαχθεί το ευρύτερο οικοσύστημα της περιοχής του Ρυμνίου Κοζάνης;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.