Στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη η παρουσίαση βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού ‘Παλιές και νέες χώρες’



Το Together Free Press, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης και οι Εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ισίδωρου Ζουργού, ΠΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ., στην Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης.

Θεσσαλονίκη-Αθήνα-Ερμούπολη. Μετά μια στάση στο «σύνορο κόσμου και ουρανού», στον Φάρο της Ψαθούρας. Κι από κει Μικρό Καραμπουρνού – συνοικία των Πύργων, Θεσσαλονίκη. Ο ορίζοντας είχε κοκκινίσει.

«Τα πρώτα χρόνια μετά την πυρκαγιά η Θεσσαλονίκη προσπαθούσε να βρει το βηματισμό της. Νέοι δρόμοι, καινούρια κτίρια, τράπεζες, εργοστάσια, μια αδιάκοπη ροή ανθρώπων και εμπορευμάτων…»

Η Λεύκα Κηρομάνου, μια γυναίκα δυναμική και ασυνήθιστη, που «κανονίζει τις δουλειές της σε όλες τους τις λεπτομέρειες», γίνεται βασική ηρωίδα και αφηγήτρια.

Ο Μιχαήλ Δέδες, «διαυγής, αθώος κι ονειροπόλος», ένας άλλος «καπετάν Νέμο κι ένας Μιχαήλ Στρογκώφ», όπως εκείνοι του Ιούλιου Βερν από την Αμιένη.

Μυστικά, πλάνες και μια ερωτική σχέση, προϊόν αστείου, θα περιπλανηθούν στις γειτονιές της Ιστορίας, τέλη του 19 ου αιώνα κι αρχές του 20 ού , για να καταλήξουν απ’ τις «παλιές» σ’ αυτές που ονομάστηκαν «νέες» χώρες, σε μια εποχή που ονομάστηκε «χαρισάμενη».

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ισίδωρος Ζουργός γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1964. Έχει γράψει τα µυθιστορήµατα Φράουστ (1995, αναθεωρηµένη έκδοση 2010), Αποσπάσµατα από το βιβλίο του ωκεανού (2000), Η ψίχα εκείνου του καλοκαιριού (2002), η ισπανική μετάφραση του οποίου κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Sloper το 2022, Στη σκιά της πεταλούδας (2005), Η αηδονόπιτα (2008), Ανεµώλια (2011, Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου), Σκηνές από τον βίο του Ματίας Αλµοσίνο (2014, Βραβείο Public 2015), Λίγες και μία νύχτες (2017, Βραβείο περιοδικού Κλεψύδρα), Οι ρετσίνες του βασιλιά (2019), Περί της εαυτού ψυχής (2021, Βραβείο Public 2022), Παλιές και νέες χώρες (2023).

Επίσης συνέγραψε µε τον σκηνοθέτη Πάνο Καρκανεβάτο το σενάριο της ταινίας Όχθες (2015). Έχει τιμηθεί με το βραβείο ιστορικού μυθιστορήματος του Ιδρύματος «Κώστας και Άρτεμις Κυριαζή» (2023). Είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.