Η Ελισάβετ Ανθοπούλου Καπλάνογλου μιλά για τις διώξεις στον Πόντο – Του Σταύρου Π. Καπλάνογλου



 

H ανάρτηση αυτής της συνέντευξης άφορα την μαρτυρία της μητέρας μας Ελισάβετ Π. Καπλάνογλου που δόθηκε το 2014 στην εγγονή της και κόρη μου Μάρθα Στ. Καπλανογλου και παρουσιάστηκε στο κανάλι flash TV στην εκπομπή Προγονικές εστίες.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΗΣ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΣΥΖ. ΠΑΝΤΕΛΗ
Γεννήθηκε Το 1921 στο Τουαψέ της Ρωσίας
Έφυγε από την ζωή το 2019 στην Κοζάνη
Πατέρας:
Ήταν ο Παναγιώτης Γρ. Ανθόπουλος που γεννήθηκε στο Βατούμ της τότε Τσαρικής Ρωσίας
Καταγόταν από τα Πλάτανα της Τραπεζούντας όπου είχαν γεννηθεί ο γονείς του
Γρηγόρης και Ελισάβετ Ανθοπούλου
Οι γονείς είχαν μεταναστεύσει στην Ρωσία μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο για να αποφύγουν τις διώξεις
Μητέρα της :
Ήταν η Σοφία (Μέλι ) που είχε γεννηθεί στην Αργυρούπολη του Πόντου κόρη του Κώστα Ζωγράφου ειρηνοδίκη της περιοχής
Οι γονείς της έφυγαν από την ζωή κατά την διάρκεια της εξοντωτικής εξορίας το 1916 στην πορεία προς το Ερζερουμ
Στην εξορία βρισκόταν η 16 άχρονη Σοφία η οποία θα σταλεί σε εξορία και δεύτερη φορά ένα χρόνο μετά με την επιστροφή της .
Λίγο αργότερα με την βοήθεια ενός Μουσουλμάνου φίλου από τα αδέρφια της θα κατορθώσει να διαφύγει στο Σοχούμ της Ρωσίας
Εκεί θα συναντήσει τον νεαρό τότε Παναγιώτη θα παντρευτούν και θα μεταβούν στο Τουαψέ της Ρωσίας όπου θα γεννηθούν 3 παιδιά (Ελισάβετ ,Κώστας και Γιάννης ) εκεί ο πατέρας της θα εργάζεται σε ένα μεγάλο συγκρότημα για παράγωγη ψωμιού. Ο πατέρας του Παναγιώτη , ο Γρηγόρης μέχρι το 1917 διατηρούσε μεγάλο εστιατόριο στο Βατούμ που καταστράφηκε κατά την διάρκεια της Ρωσικής επανάστασης του 1917.
Όλοι η οικογένεια θα έλθει στην Ελλάδα το 1928 και αρχικά θα εγκατασταθεί στην Λεύκη Βοΐου ,θα μείνουν μόνον 2 χρόνια εκεί και λόγω μη λειτουργίας του δημοτικού σχολείου το 1930 θα μετακομίσουν στην Κοζάνη ,ο Πάντσιος (Παναγιώτης) θα εργασθεί σε διάφορα αρτοποιία κυρίως και τα 3 τα παιδιά θα εγγραφούν και θα τελειώσουν το Α δημοτικό σχολείο της πόλης .
Στον προσφυγικό συνοικισμό που δημιουργήθηκε στην Κοζάνη θα πάρει σπίτι όπου θα ζήσουν μέχρι τον θάνατο τους ο Παναγιώτης (Πάντσιος )το 1964και η Σοφία (Μέλι ) έως το 1974.
Το 1941 η Ελισάβετ θα παντρευτεί το Παντελή Καπλάνογλου του Σταύρου που ζούσε με την μητέρα του , θα κάνει 7 παιδιά , δυστυχώς το πρώτο κορίτσι θα φύγει στην βρεφική ηλικία .
Εργάστηκε πολύ σκληρά στην ζωή της σαν εργάτρια σε κεραμοποιείο ,σαν παραδουλεύτρα σε διάφορα σπίτια και στο πλύσιμο εισόδων σκαλοπατιών . Φυσικά την άνοιξη και το καλοκαίρι , καθημερινά θα παρασκευάζει το παγωτό μαζί με τον άνδρα της ο όποιος και θα το διαθέτει στην αγορά.
Η Ελισάβετ ή Λίζα και Λισάβενα για κάποιους , θα φύγει από την ζωή σε ηλικία 98 ετών,το 2019 αφήνοντας πίσω 6 παιδιά ,14 εγγόνια , 16 δισέγγονα και πολλούς γαμπρούς και νύφες. Από την εποχή που τα παιδιά της άρχισαν τα παιδιά της να πηγαίνουν στο δημοτικό σχολείο μέχρι που τελείωνα το γυμνάσιο , τα βοηθούσε κρατώντας το βιβλίο και συγχρόνως στα καλλιτεχνικά μαθήματα ,ζωγραφική ,χειροτεχνία κ.α. Αυτή την βοήθεια την προσέφερε και στα εγγόνια της . Διατηρούσε την διαύγεια πνεύματος μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωή της , μέχρι τα 95 χρόνια σχεδίαζε πάνω σε ύφασμα και κεντούσε με πολύχρωμες κλωστές .και ήταν ο συνδετικός κρίκος που κράτησε την οικογένεια ενωμένη.
Σε ηλικία 94 ετών πείστηκε από την μικρή μου την κόρη να δώσει συνέντευξη που με κάθε ειλικρίνεια και χωρίς να υπερβάλει διηγήθηκε την περιπέτεια της οικογένειας της που ξεκίνησε από τον Πόντο βρέθηκε στην Ρωσία και αργότερα στην Ελλάδα.
Τελειώνοντας την σειρά των δημοσιεύσεων που αφορούσε τις πόλεις του Πόντου που ξεκινήσαμε τον Δεκέμβριο του 2023 (πάνω από 50 ) , η συνέντευξη αυτή συμπληρώνει την όλη προσπάθεια μας για να διατηρήσουμε στην μνήμη των ανθρώπων τις Αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μας.
Στις αρχές του επόμενου χρόνου το 2024 θα αρχίσουμε την δημοσίευση της νέας σειράς για τις ΠΟΛΕΙΣ & ΠΟΛΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑΣ.
Κλείνοντας ευχόμαστε ο χρόνος που έρχεται το 2024 για όλους να είναι χωρίς προβλήματα και να υπάρχει προπάντων υγεία
Σταύρος Π. Καπλάνογλου
Δείτε το video της εκπομπής που παίχθηκε στην τηλεόραση και όχι μόνον.
ΠΡΟΓΟΝΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ – Η ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΗΛΙΚΑ 93 ΕΤΩΝ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.