Χαιρετισμός της Διευθύντριας Β’θμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης Δρ. Βασιλικής Βόντσα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς



Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και αγαπητά παιδιά,

Πανέτοιμη η εκπαιδευτική κοινότητα υποδέχεται σήμερα τους μαθητές και τις μαθήτριες. Αναβαθμισμένα και καθαρά σχολικά κτήρια, νεοεπιλεγέντες διευθυντές και νεοεπιλεγείσες διευθύντριες γεμάτοι όνειρα και στόχους, εκπαιδευτικοί καταρτισμένοι και αφοσιωμένοι στο έργο τους, αναμένουν τα παιδιά, για το συναρπαστικό ταξίδι της γνώσης, της παιδείας και της ανθρωπιάς.

Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς συμπίπτει με δραματικά γεγονότα. Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι αφενός δυστυχήματα κοινωνικής αναλγησίας και αφετέρου τις τραγικές συνέπειες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής, αιτιακά συνδεδεμένης με την κλιματική αλλαγή. Η επώδυνη και απειλητική αυτή συγκυρία κλονίζει το αίσθημα της ασφάλειας του πολίτη, αμφισβητεί την ανθρωπιά μας και υπογραμμίζει τις ευθύνες μας. Κυρίως όμως, προ-καλεί εμάς, την εκπαιδευτική κοινότητα, να θέσουμε νέους στόχους και νέες παιδαγωγικές προτεραιότητες.

Η πρώτη μας προτεραιότητα αφορά τη στόχευση της διδασκαλίας και της μάθησης στο σεβασμό του περιβάλλοντος. Ο παιδαγωγικός λόγος, δηλαδή, οφείλει να συμβάλει στην καλλιέργεια αξιών και δράσεων, συμβατών με τη ζωή των οικοσυστημάτων, καθώς επίσης και στην υιοθέτηση στρατηγικών για την αειφορία και την αειφόρο ανάπτυξη. Η εκπαίδευση καλείται να υποστηρίξει μια νέα κουλτούρα για το περιβάλλον, να εμπνεύσει αξίες και αρχές για την υποστήριξη του φυσικού κόσμου και να δημιουργήσει πολίτες αφοσιωμένους στην προστασία της φύσης.

Ο δεύτερος άξονας των στόχων μας αφορά  το σεβασμό του ανθρώπου, την ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της φιλίας, την εγκαθίδρυση συνεργασίας και  κοινωνικής συνοχής. Απώτερος σκοπός είναι το σχολείο  να αποτελέσει μια κυψέλη δημιουργίας δικτύων αλληλοβοήθειας και υποστήριξης ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής αλλά και της ευρύτερης κοινότητας, διαπαιδαγωγώντας παιδιά υπεύθυνα, που αποδέχονται τις διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές. Το σχολείο μπορεί να είναι ένας ασφαλής και δημιουργικός τόπος, όπου μαθητές και  μαθήτριες εργάζονται για το κοινό καλό, με ενσυναίσθηση και ανιδιοτέλεια.

Με αυτές τις σκέψεις κι αυτούς τους παιδαγωγικούς σχεδιασμούς, αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί γονείς και αγαπητά παιδιά, γνωρίζοντας τη θέρμη και τον ενθουσιασμό των εκπαιδευτικών, έχοντας εμπιστοσύνη στο σχολείο ως εργαστήριο ενός καλύτερου κόσμου, σας εύχομαι σήμερα «καλή σχολική χρονιά, δημιουργική, αποδοτική και χαρούμενη».

Καλή αρχή!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.