Με την ταινία “ Pollyanna (1960) / Πολυάννα ” συνεχίζονται οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης



 

Με την ταινία «Pollyanna (1960) / Πολυάννα» συνεχίζονται οι προβολές ταινιών της Βιβλιοθήκης την Πέμπτη 10 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ.

Οι προβολές γίνονται στον πίσω αύλειο χώρο του νέου κτιρίου της Κ.Δ.Β.Κ. (είσοδος από την οδό Αγνώστου Στρατιώτη), ξεκινούν στις 9.00 το βράδυ και η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους.

 

Η ταινία της 10/8.

Το Pollyanna είναι μια δραματική ταινία του 1960 με πρωταγωνιστές την ηθοποιό Hayley Mills στο ρόλο της Pollyanna Whittier, την Jane Wyman στο ρόλο της Polly Harrington, τον Karl Malden στο ρόλο του αιδεσιμότατου Φορντ, και τον Richard Egan στο ρόλο του ως Δρ Έντμοντ Τσίλτον, σε μια ιστορία για ένα χαρούμενο ορφανό που αλλάζει την οπτική μιας μικρής πόλης.

Η ταινία γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε από τον David Swift βασισμένη στο μυθιστόρημα Pollyanna του 1913 της Eleanor H. Porter .

Η ταινία βοήθησε την Hayley Mills να πάρει το βραβείο όσκαρ για νέους . Ήταν η τελευταία ταινία του ηθοποιού Adolphe Menjou .

Η Pollyanna ήταν η πρώτη από τις έξι ταινίες της Hayley Mills για την Disney και το σκηνοθετικό ντεμπούτο του David Swift .

 

Η υπόθεση του έργου.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, μετά τον θάνατο των ιεραποστόλων γονιών της, η 12χρονη Πολυάννα καταφτάνει στη γραφική και συντηρητική Αμερικανική πόλη του Χάριγκντον για να ζήσει με την πλούσια και αυστηρή αδελφή της μητέρας της, τη θεία Πόλυ Χάριγκντον. Η φιλοσοφία της Πολυάννας επικεντρώνεται σε αυτό που αποκαλεί “το παιχνίδι της χαράς”, μια αισιόδοξη και θετική στάση που έμαθε από τον πατέρα της. Σύντομα, η πρόσχαρη διάθεση και ο ενθουσιασμός της νεαρής ηρωίδας εξαπλώνονται, εμπνέουν τους αδύναμους και δύστροπους κατοίκους της πόλης και τους ενώνουν.

 

Διάρκεια 2 ώρες και 14 λεπτά

 

 

 

Παραλειπόμενα

– Το μυθιστόρημα είχε γυριστεί στο παρελθόν, κυρίως με τη Μαίρη Πίκφορντ, το 1920.

– Το βιβλίο συνέχισε να πουλάει 35.000 αντίτυπα ετησίως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

– Ο Σουίφτ ήταν περισσότερο γνωστός εκείνη την εποχή για τη δουλειά του στην τηλεόραση.

– Η Disney έβαλε τη Μιλς στο καστ αφού την είδε στη βρετανική ταινία Tiger Bay. Παρακολούθησε την ταινία για να δει την πιο πρόσφατη ερμηνεία του πατέρα της, Τζον Μιλς, ο οποίος επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στην ελβετική οικογένεια Ρόμπινσον του στούντιο.

– Η Disney είπε ότι το καστ ήταν το πιο σημαντικό στην ιστορία του στούντιο, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων όπως ο Γουάιμαν, ο Μάλντεν και ο Ρίτσαρντ Έγκαν.

– Ο Σουίφτ σχολίασε για το κάστινγκ: «Το καστ με τρόμαξε. Βετεράνοι δεκάδων ταινιών, μερικοί από αυτούς. Φοβόμουν ότι θα έλεγαν «τηλεθεατή, πήγαινε σπίτι». Αλλά δεν το έκαναν. Ήταν ένα χαρούμενο σετ. όλοι δούλεψαν το κεφάλι του για μένα».

– Η Πολυάννα ξεκίνησε τα γυρίσματα τον Αύγουστο του 1959.

– Η ταινία γυρίστηκε στη Σάντα Ρόζα της Καλιφόρνια, με την έπαυλη Mableton στη λεωφόρο McDonald 1015 στη Σάντα Ρόζα να χρησιμεύει ως εξωτερικός χώρος και οι χώροι του σπιτιού της θείας Πόλι. Άλλες τοποθεσίες της Καλιφόρνια περιελάμβαναν την κοιλάδα Νάπα και την Πεταλούμα. Οι εσωτερικοί χώροι γυρίστηκαν στα στούντιο Walt Disney στο Μπέρμπανκ της Καλιφόρνια.

– Το βιβλίο τοποθετεί την πόλη Χάρινγκτον στο Βερμόντ, αλλά η ταινία τοποθετεί τον Χάρινγκτον στο Μέριλαντ. Η Βαλτιμόρη αναφέρεται αρκετές φορές σε όλο το σενάριο. Η θεία Polly και η Pollyanna παίρνουν το τρένο για τη Βαλτιμόρη στο τέλος της ταινίας, πιθανώς κατευθυνόμενοι στο νοσοκομείο Johns Hopkins λόγω της λεπτότητας της επέμβασης που απαιτείται (το Johns Hopkins άνοιξε το 1889 και η ιστορία διαδραματίζεται το 1900).

– Η Disney ανέφερε το 1960 ότι η ταινία είχε κέρδος «αλλά όχι σχεδόν αυτό που περιμέναμε».

 

Βραβεία και διακρίσεις

– Η Χέιλι Μιλς κέρδισε το Όσκαρ Ανηλίκων το 1960 για την ερμηνεία της και έλαβε επίσης μια υποψηφιότητα για BAFTA καλύτερης ηθοποιού.

– Η ταινία αναγνωρίζεται από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου το 2006

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.