Ποιοι λέρωσαν τη λαμπερή εικόνα της Σταθερότητας; Μια ντεμοντέ συζήτηση- Ιωάννα Γκουτζιαμάνη



 

Μα πώς έγινε αυτό; Το έργο ήταν απολύτως μελετημένο και ελεγχόμενο. Το είδωλο της Σταθερότητας το έφεραν πριν από λίγες μέρες στην πολιτική σκηνή πάνω στο χρυσοποίκιλτο άρμα της . Το έσερναν 40 δούλοι υποταγμένοι και 40 αρχοντάδες πλήρωσαν για όλα, να μην της λείπει τίποτα. Να τη βλέπει ο κόσμος και να ευχαριστιέται σαν να ήταν αυτός στη θέση της.

Και τώρα στα καλά καθούμενα ήρθε το απρόβλεπτο της ζωής.

Κάποιοι άλλοι 40 και χιλιάδες από πίσω τους συγγενείς και φίλοι των καρκινοπαθών της χώρας έτρεξαν να της προσφέρουν τα δικά τους δώρα. Φύσηξαν πάνω της την ανάσα, το ρόγχο του θανάτου του αβοήθητου ανθρώπου τους και της αφαίρεσε όλη τη ζωτικότητα. Το σώμα της έγινε σκελετός. Η πλούσια κόμη της έπεσε στο άγγιγμα των χεριών των εξαϋλωμένων νέων των Τεμπών. Στο μαργαριταρένιο περιδέραιο στο λαιμό της τώρα κρέμονται οι μόλις χτεσινές φωτογραφίες: Μια γυναίκα ξεψυχάει στην καρότσα, γιατί δεν υπάρχει ΕΚΑΒ, μια 20χρονη κοπέλα πεθαίνει περιμένοντας το ΕΚΑΒ και άλλη μια πεθαίνει στη στάση για τον ίδιο λόγο. Και πάνω στο σκελετωμένο σώμα της σημάδια μαύρα σαν μελάνωμα καρκινικό από  το άγγιγμα των εγκαταλειμμένων 37000 νεκρών της πανδημίας, περιμένοντας στην πόρτα της ΜΕΘ, που δεν άνοιξε ποτέ. Το στόμα της φτύνει αίμα. Είναι οι σταγόνες από το αίμα που άφησαν στο δρόμο οι αδικοσκοτωμένοι της κρατικής βίας.

Της ήρθε ανατριχίλα, όταν κοιτάχτηκε στον καθρέφτη, για να φρεσκαριστεί για την καθημερινή της εμφάνιση. Πρέπει να παίξει το ρόλο της ζωής της για 20 μέρες ακόμα. Μετά θα είναι παντοδύναμη, μια θεά στην κορυφή του Όλυμπου. Κανείς δεν θα επιτρέπεται να την πλησιάσει, ούτε να μιλήσει μαζί της.

Της κόπηκε η ανάσα, όταν είδε ότι δεν μπορεί να περπατήσει, ότι κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι έξω στη βεράντα ενός κλειδωμένου σπιτιού και δίπλα της κοιμάται και ξυπνάει ο 80χρονος διωγμένος ανάπηρος σπιτονοικοκύρης του. Εκεί θα μείνει κι αυτή να περιμένει το ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ να την περιθάλψουν.

Γελάστηκε όμως. Όταν θα φτάσει στην εσχατιά της αρρώστιας ως καρκινοπαθής, ένας μεγαλογιατρός με πνευματικότατο όνομα, θα τραβήξει μια κόκκινη γραμμή και θα πάει στο θάνατο μόνη της, εγκαταλελειμμένη.

Είναι αυτή η κόκκινη γραμμή, που τράβηξε ο μεγαλογιατρός, που έδωσε τον όρκο του Ιπποκράτη, και πόνεσε η ψυχή όλων των συγγενών των καρκινοπαθών και έτρεξαν να της προσφέρουν τα δώρα τους και να της θυμίσουν ότι και ο πλέον παντοδύναμος θα φτάσει κάποτε στο κρεβάτι του πόνου στην αγωνία του θανάτου και θα έχει την ίδια ακριβώς ανάγκη.

Οι άνθρωποι του μόχθου και της εργασίας, που δεν μπορούν να πληρώσουν τα πανάκριβα ιδιωτικά ιατρικά μέσα, δούλεψαν μια ζωή, για να έχουν 3 πράγματα: Ένα σπίτι, μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους σαν νοικοκύρηδες, να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να έχουν μια φροντίδα στα γεράματα.

Μπορεί να είναι ντεμοντέ η συζήτηση για τα ιερά και τα όσια της ανθρωπιάς, την υγεία, τη στέγη ( εστία) τη μόρφωση και τη δουλειά;

Υ.Γ Ευτυχώς υπάρχουν και οι αφανείς γιατροί και νοσηλευτές του δημόσιου νοσοκομείου, που μέσα σε εξαντλητικές συνθήκες εργασίας τιμούν τα ιερά και τα όσια της ανθρωπιάς. Με σεβασμό στον ασθενή, προσφέρουν τις υπηρεσίες φροντίδας και τον καλό το λόγο, που αλαφρώνει το βάρος του πονεμένου ανθρώπου.

Κοζάνη 9-6-2023

Γκουτζιαμάνη Γιάννα

3 σχόλια στο άρθρο “Ποιοι λέρωσαν τη λαμπερή εικόνα της Σταθερότητας; Μια ντεμοντέ συζήτηση- Ιωάννα Γκουτζιαμάνη

  1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Απνευματιστε γιατρέ,γραμμές τραβάμε για να χαραχτουν τα όρια
    των χωραφιών,γραμμές δεν τραβάμε για να χωρίσουμε ανθρωπους
    ασθενείς απ τις οικογένειες τους!
    Όταν πας στη Λάρισα και βρεις τον τάφο του Ιπποκρατη, ανάμεσα στις περιοχες
    Γυρτώνης- Τυρνάβου- Λαρίσης,πριν το μνημα του, χάραξε μια γραμμή,
    απ τη μεριά του Ιπποκρατη θαναι οι αθάνατοι,απ τη μεριά τη δική σου
    οι νεκροί που το μόνον που προδίδει την ύπαρξη τους είναι οι ανάσες τους,
    ανάσες έχουν και τα άλογα όντα, αλλά δεν έχουν πτυχία ιατρικής…είναι..
    κοντρα στη φύση τους!
    Και είπε ένας καρκινοπαθης απ τον Βολο,στην τηλεόραση, μετά τα θανατηφορα και μακάβρια
    λόγια του “γιατρού “, τι είπε συν τοις αλλοις;” εγω αρρωστησα από τη φοβερή ασθένεια του καρκίνου,είχα χρήματα μπήκα σε ιδιωτική κλινική ,εκανα
    ακτινοβολίες και ΖΩ,ο φίλος μου που είχε την ίδια ασθένεια, δεν είχε χρήματα,δεν πήγε σε ιδιωτική κλινική και δε ΖΕΙ”
    Υποκριτές και αναλγητοι της Νέας δημοκρατιας ,επεκτείνετε
    τα ερείπια σας – νοσοκομεία σας για να φτιάξετε αποθήκες ασθενων,χωρίς
    να προσλαμβανετε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.
    Διορίζονται γιατροί στα νησιά,στα νησιά που η θάλασσα τους είναι γεμάτη από
    εκατομμύρια ευρώ κι όχι νερό,λόγω τουρισμού και οι γιατροί- λόγω ενοικίων
    που φθάνουν ως τον ουρανό-κοιμούνται τις πρώτες νυχτες έξω, κατω απ το φεγγάρι ή πάνω σε καρέκλες των καφέ και περιμένουν, να “ξεδιοριστούν” και να φύγουν απ το νησί που διορίστηκαν.
    Και στα νησια;
    Απ τη μια μεριά οι ξαπλώστρες στο κύμα που κοστίζουν 100 και 200 ευρώ την ώρα κι απ την άλλη οι καρότσες – φερετρα των αγροτικων που
    μεταφέρουν ανθρωπους ελλείψει ασθενοφόρων!
    Μια ξαπλώστρα τιμάται 200 ευρώ και η τιμή των τετιμημενων ανθρωπων κοστολογειται τριακοντα αργύρια!
    Τετιμημενος= το πρόσωπο που αγαπάμε,εκτιμάμε,σεβόμαστε.
    ” έστησαν τα τριάκοντα αργύρια την τιμήν του Τετιμημενου”
    Αντιφωνο του Ορθρου της Μ.Πεμπτης.
    Ξαναψηφιστε τον Ηγεμόνα μητσοτακη,όσοι δε διαβασατε τον Ηγεμόνα
    του Μακιαβελι Νικολό.

  2. Εγώ θυμάμαι το άρθρο της κ. Γκουτζιαμάνη για τη “μικρή Μαρία” που ούτε “μικρή” ούτε “Μαρία” υπήρξε:
    https://www.kozanilife.gr/2022/08/18/%CE%AD%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%BD%CF%84%CE%AC%CF%87%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%BF-%CE%BA%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%84%CF%83%CE%B9-%CE%B7-%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%AF%CE%B1-%CE%AC%CE%B8%CE%B1%CF%86%CF%84%CE%B7/

    Τελικά όπως αποδείχθηκε η “μικρή Μαρία” ήταν μια επιχείρηση της ΜΙΤ της υπηρεσίας κατασκοπείας της Τουρκίας για να δημιουργήσει πρόβλημα στην Ελλάδα. Και η κ. Γκουτζιαμάνη έπεσε στην παγίδα της ΜΙΤ δηλ. της υπηρεσίας κατασκοπείας της Τουρκίας και έγραψε ένα δακρύβρεχτο πλην βασιζόμενο σε ψευδή γεγονότα άρθρο. Δεν μπορώ να ερμηνεύσω αυτή την αγάπη της κ. Γκουτζιαμάνη για τα ψευδή γεγονότα που σπέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ παρά μόνο σαν ένα ψυχοπαθολογικό μένος εναντίον του Μητσοτάκη. Κουράγιο κ. Γκουτζιαμάνη μας θα τον υποστείτε τον Μητσοτάκη για πολλές τετραετίες ακόμα. Τα χάπια σας και ένα ταξί.

  3. Αγαπητή Γιάννα τα ίδια με τον Πνευματικό έλεγε και η δικιά σας η Λινού για τους καρκινοπαθείς. Συγκεκριμένα έλεγε σε εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».
    Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κυρία Λινού είχε απαντήσει: «Ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει σε όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό».
    Βλέπετε λοιπόν πως η εκνευριστική επιλεκτική σας ευαισθησία δεν πείθει κανέναν.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.