Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος -Της Αναστασίας I. Καρανίκα



 

Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος και το επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων που χάνονται. Επειδή είναι αυτά που υποστηρίζουν όλη τη ζωή στη Γη. Όσο πιο υγιή είναι τα οικοσυστήματα, τόσο πιο υγιής είναι ο πλανήτης και οι άνθρωποι που κατοικούν σε αυτόν.

Κατά τους ειδικούς δεν μπορούμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω, μπορούμε όμως να κάνουμε πιο πράσινες τις πόλεις μας, να ξαναφτιάξουμε τους κήπους μας, να αλλάξουμε τη διατροφή μας, να καθαρίσουμε τα ποτάμια και τις ακτές, να απομακρύνουμε τα πλαστικά από τις θάλασσες, να μη σπαταλάμε ενέργεια χρησιμοποιώντας το αυτοκίνητό μας με το παραμικρό για να μεταβούμε στο κέντρο της πόλης. και φυσικά να μη λειτουργήσουν οι ρυπογόνες βιομηχανίες. Ευτυχώς άρχισε η κυκλοφορία, όμως σποραδικά, των υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Πρωτοβουλίες αποκατάστασης μπορούν να ξεκινήσουν σχεδόν όλοι: κυβερνήσεις, αναπτυξιακοί οργανισμοί, επιχειρήσεις, κοινότητες αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα. Και αυτό επειδή οι αιτίες της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων είναι πολλές: η εντατική γεωργία, η αποψίλωση των δασών και η διαχείριση των αποβλήτων είναι μερικές μόνο από τις αιτίες της υποβάθμισης.

Στην Ελλάδα είναι κοινό μυστικό ότι στο περιβάλλον υπάρχουν ανοιχτές πληγές. Κακές πολιτικές, δαιδαλώδες νομικό πλαίσιο αλλά και μη επαρκείς έλεγχοι είναι από τους κυριότερους λόγους της μη επούλωσης των πληγών.

Για έναν υγιή πλανήτη σημαντικό κλειδί είναι η συλλογική κινητοποίηση και η ανάδειξη του περιβάλλοντος σε ξεκάθαρο και ισχυρό κοινωνικό αίτημα.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, η κοινωνία των πολιτών μπαίνει μπροστά, μεταφέρει τη διαμαρτυρία και τη διεκδίκηση από τα μέσα μαζικής δικτύωσης  στους δρόμους γιατί ζούμε ήδη τις οδυνηρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Η πανδημία έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 3,5 εκατομμύρια συνανθρώπους μας σε όλο τον κόσμο. Ανησυχούμε για τη δική μας την επιβίωση και ασφάλεια.

Στο περιβάλλον αξίζει μια ημέρα γιορτής ή αφύπνισης. Επιτέλους η πλανητική κρίση αρχίζει να μας ανησυχεί και να μας αφυπνίζει. Η ανησυχία ας μετατραπεί πλέον σε δράση με τον ψηφιακό ακτιβισμό μα αυξηθεί σημαντικά, αλλά και σε αλλαγές σε καταναλωτικές συνήθειες και συμπεριφορές με τη δημιουργία οργανισμού φυσικού περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής, με δασικούς χάρτες, δασολόγιο, δενδροφυτεύσεις, αναδασώσεις, κτηματολόγιο και με σχέδια για εξόρυξη αερίου.

Εύχομαι και ελπίζω η προστασία του περιβάλλοντος να γίνει μια ζωτική καθημερινή ανάγκη της κοινωνίας μας και να την τιμάμε κάθε μέρα σε κάθε έκφανση της ζωής μας. Χωρίς «ναι μεν, αλλά» γιατί είναι κοινή πεποίθηση πως το περιβάλλον είναι υπόθεση όλων.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.