Κυριακάτικη βόλτα στο πανηγύρι του Δρεπάνου – Το αδιαχώρητο στο πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος – Δείτε φωτογραφίες



 

Μερόπη Βαχτσεβάνου και Αργυρώ Ζιάμπα για το KOZANILIFE.GR 

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και το θερμόμετρο να δείχνει 23o C, από το πρωί της Κυριακής 4 Ιουνίου, αρκετός κόσμος επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, αλλά και το καθιερωμένο πανηγύρι του Δρεπάνου που πραγματοποιείται το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Άλλοι για να ψωνίσουν, άλλοι για να κάνουν τη βόλτα τους, τα μικρά παιδιά για να παίξουν στο λούνα πάρκ και άλλοι για την παρέα και το φαγητό με τα σουβλάκια να έχουν την τιμητική τους, ενώ το μενού κλείνει με την διαχρονική γεύση του χαλβά και των λουκουμάδων.

Καθώς περπατάς στα στενά του πανηγυριού, τα βλέμματα όλων τραβούν μία σειρά με αυτοκίνητα σπορ και αντίκες, που περιμένουν να τα θαυμάσεις.  Οι σύλλογοι ‘Αυτοκινητιστική Λέσχη Πτολεμαΐδας’ και οι ‘Φίλοι Κλασικού Αυτοκινήτου Δυτικής Μακεδονίας’ πλαισιώνουν την εμποροπανήγυρι του Δρεπάνου εκθέτοντας μερικά από τα πιο συλλεκτικά κομμάτια που διαθέτουν. Μπορείς να τα δεις από κοντά και να τραβήξεις την πιο στιλάτη και Vitange φωτογραφία.

Στο πανηγύρι βρίσκεται η Τροχαία Κοζάνης για τις απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

2 σχόλια στο άρθρο “Κυριακάτικη βόλτα στο πανηγύρι του Δρεπάνου – Το αδιαχώρητο στο πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος – Δείτε φωτογραφίες

  1. Ἁγίου Γρηγορίου Παλαμᾶ

    Γιὰ ποιὸ λόγο φάνηκε τὸ Πνεῦμα σὲ σχῆμα γλωσσῶν;

    Ἀφ᾿ ἑνὸς γιὰ νὰ ἐπιδείξει τὴ συμφυΐα του, τὴ σχέση του μὲ τὸ Λόγο τοῦ Θεοῦ, γιατὶ τίποτε δὲν εἶναι συγγενέστερο ἀπὸ τὴ γλώσσα πρὸς τὸ λόγο. Συγχρόνως δὲ καὶ γιὰ τὴ χάρη τῆς διδασκαλίας, γιατὶ ὁ κατὰ Χριστὸ διδάσκαλος χρειάζεται χαριτωμένη γλώσσα.

    Γιατί φανερώθηκε τὸ ἅγιο Πνεῦμα μὲ πύρινες γλῶσσες;

    Ὄχι μόνο γιὰ τὸ ὁμοούσιο τοῦ Πνεύματος πρὸς τὸ Πατέρα καὶ τὸν Υἱὸ (γιατὶ πῦρ εἶναι ὁ Θεός μας), ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴ διπλὴ ἐνέργεια τοῦ κηρύγματος τῶν Ἀποστόλων. Γιατὶ μπορεῖ συγχρόνως νὰ εὐεργετεῖ καὶ νὰ τιμωρεῖ. Ὅπως τὸ πῦρ ἔχει διπλὴ ἰδιότητα καὶ νὰ φωτίζει καὶ νὰ φλογίζει, ἔτσι καὶ ὁ λόγος τῆς διδασκαλίας, αὐτοὺς ποὺ ὑπακούουν φωτίζει καὶ αὐτοὺς ποὺ ἀπειθοῦν παραδίδει τελικὰ σὲ πῦρ καὶ κόλαση. Εἶπε δὲ γλῶσσες, ὄχι πυρός, ἀλλὰ σὰν πυρός, γιὰ νὰ μὴ νομίσει κανεὶς ὅτι τὸ πῦρ ἐκεῖνο εἶναι αἰσθητὸ καὶ ὑλικό, ἀλλὰ νὰ ἀντιληφθοῦμε τὴν ἐπιφάνεια τοῦ Πνεύματος σὰν μὲ παράδειγμα.

    Γιὰ ποιὸ λόγο οἱ γλῶσσες φάνηκαν νὰ διαμερίζονται σ᾿ αὐτούς;

    Γιατὶ μόνο στὸ Χριστὸ ποὺ ἦλθε καὶ αὐτὸς ἀπὸ πάνω δὲν δίδεται μὲ μέτρο τὸ Πνεῦμα ἀπὸ τὸ Πατέρα. Ἐκεῖνος καὶ κατὰ σάρκα ἀκόμη εἶχε ὁλόκληρη τὴ θεία δύναμη καὶ τὴν ἐνέργεια, ἐνῷ σὲ κανέναν ἄλλο δὲν ἔγινε χωρητὴ ὅλη ἡ χάρη τοῦ Πνεύματος, ἀλλὰ ἀτομικὰ ὁ καθένας ἀποκτᾶ ἄλλος τὸ ἕνα καὶ ἄλλος τὸ ἄλλο ἀπὸ τὰ χαρίσματα, γιὰ νὰ μὴ νομίσει κανεὶς ὅτι ἡ ἀπὸ τὸ Πνεῦμα διδόμενη στοὺς ἁγίους χάρη εἶναι φύση.

  2. Η Γλώσσα του Αγίου Πνεύματος.

    Μια Γαλλίδα ιστορικός, άθεη και μηδενίστρια
    επισκέφθηκε τον Γέροντα Πορφύριο στο Ησυχαστήριο του στο Μήλεσι Αττικής. Δεν προσδοκούσε να μάθει κάτι σπουδαίο μια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου από έναν Απόφοιτο Β΄ Δημοτικού, αλλά χάριν της επιμονής των φίλων της δέχτηκε να πάει.
    Ο Γέροντας ζήτησε να συνομιλήσουν οι δυο τους χωρίς την παρουσία άλλων ή διερμηνέα, κάτι που προκάλεσε την απορία των φίλων της οι οποίοι ήξεραν ότι η Γαλλίδα δεν μιλούσε Ελληνικά, αλλά ούτε και ο Γέροντας Γαλλικά.
    Η θεολογική και υπαρξιακή συζήτηση έγινε τελικά με τους δυο τους μόνο, για αρκετή ώρα. Άνοιξε η πόρτα και βγαίνει η Άθεη Γαλλίδα με λυγμούς και δάκρυα μετανοίας.
    Όταν την ρώτησαν οι φίλοι της πώς συνεννοήθηκε με τον Γέροντα απάντησε ”Μα μιλάει άπταιστα Γαλλικά”.
    Το ίδιο συνέβηκε και με Γερμανίδα Γιατρό, με Σέρβο, με Ρουμάνο, με Ιρλανδό.
    Όταν πνευματικά του παιδιά τον ρώτησαν πώς γνωρίζει ξένες γλώσσες ενώ δεν τις διδάχτηκε ποτέ, απάντησε ”Εγώ στα Ελληνικά τους μιλώ και το Άγιο Πνεύμα τα διερμηνεύει στο νου και στην καρδιά τους ”
    Αυτή είναι η Καινή (νέα) Γλώσσα του Αγίου Πνεύματος που υποσχέθηκε ο Χριστός στους Μαθητές Του, η Γλώσσα του Παραδείσου η οποία συγχύστηκε λόγω της υπερηφανείας στον Πύργο της Βαβέλ και από την Ημέρα της Πεντηκοστής επανήλθε δια του Αγίου Πνεύματος μέσω της Εκκλησίας σε Αγίους όλων των εποχών.
    Και με τον Όσιο Παΐσιο έχουμε πολλά τέτοια παραδείγματα και με Ρώσους Αγίους.
    Το Άγιο Πνεύμα, το Ουράνιο Πυρ με το οποίο Άπαξ άναψε η Φωτιά του Θυσιαστηρίου την Ημέρα της Πεντηκοστής είναι πάντα μέσα στην Εκκλησία και καίει είκοσι αιώνες τώρα.
    Ποτέ δεν έσβησε από ανθρώπινες αδυναμίες και λάθη ”Και εγώ ερωτήσω (παρακαλέσω) τον Πατέρα και άλλον Παράκλητον δώσει υμίν, ίνα μένη μεθ΄ημών εις τον αιώνα”.
    Κάθε άλλη ”νέα φωτιά πνεύματος” η οποία διαφημίζεται στις μέρες μας με χαρακτηριστική Έπαρση και Αλαζονεία ως αυθεντική, γνήσια και μοναδική πάνω στη γη από αιρετικούς, είναι ξένη ”Αλλότριο Πυρ και όχι Θείο”.
    Η … άθεη Γαλλίδα ιστορικός, η Μοναχή Μαγδαληνή στην έρημο του Σινά ασκήτεψε μόνη της 18 χρόνια μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, έχοντας απαρνηθεί πλούτη, καριέρα, δόξες και άχρηστες φιλοσοφίες ζωής.
    Εκοιμήθη εκεί εν Κυρίω την 12 Δεκ 2013.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.