Ο Κοζανίτης Απόστολος Τεληκωστόγλου σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο, δεν κλειδώνει θέση για Παρίσι»



 

Στα 28 του χρόνια, ο Αποστόλης Τεληκωστόγλου, διαθέτει την ωριμότητα και την εμπειρία για να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Η… παλιοσειρά της εθνικής μας ομάδας ταεκβοντό που συμμετέχει αυτές τις ημέρες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μπακού, την τελευταία μεγάλη διοργάνωση -πρωτίστως βαθμολογικά αφού είναι κατηγορίας G16- πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ξέρει ότι ένας αθλητής δεν γίνεται… υπεραθλητής εάν κατακτήσει ένα μετάλλιο, έστω κι αν πρόκειται για μια τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση. Διευκρινίζει ότι σε τέτοιους αγώνες δεν υπάρχουν φαβορί και αουτσάιντερ, αναγνωρίζει ότι το συγκεκριμένο Παγκόσμιο πρωτάθλημα γίνεται στην κατάλληλη εποχή αφού όλοι οι αθλητές βρίσκονται στην καλύτερη δυνατή φόρμα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν ασπάζεται την άποψη ότι ένα μετάλλιο είναι σε θέση να «κλειδώσει» για κάποιον αθλητή, από τώρα, την απευθείας πρόκριση για το μεγάλο αθλητικό ραντεβού του 2024.

Για τον κάτοχο δύο μεταλλίων σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, η διοργάνωση του Μπακού είναι απλά μια… ακόμη μέρα στη δουλειά, μέσα από την οποία, το επόμενο εξάμηνο, θα κριθεί ποιοι αθλητές θα είναι αυτοί που θα ταξιδέψουν τελικά στη γαλλική πρωτεύουσα μέσω της Ολυμπιακής κατάταξης (σ.σ. το 2024 υπάρχουν και τα προολυμπιακά ανά ήπειρο που δίνουν προκρίσεις). Και όπως λέει χαρακτηριστικά «είτε πάρω μετάλλιο, είτε όχι, ξέρω αγωνιστικά που βρίσκομαι. Ξέρω ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου αυτή τη στιγμή στην κατηγορία μου. Και να χάσω τον πρώτο αγώνα στο Παγκόσμιο δεν σημαίνει τίποτα. Ξέρω που αξίζω να βρίσκομαι. Ξέρω τη θέση μου στον κόσμο. Μια μέρα δεν κρίνει έναν αθλητή. Ακόμη και να βγω πρώτος. Ένα κακό αποτέλεσμα δεν θα μου βγάλει από το μυαλό ότι μπορώ να πετύχω τους στόχους μας και αντιθέτως ένα καλό αποτέλεσμα δεν θα μου φουσκώσει τα μυαλά ώστε να πω ότι πέτυχα τους στόχους μου. Η μακροπρόθεσμη στόχευσή μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και θα κυνηγήσω το στόχο αυτόν μέχρι και την τελευταία ημέρα».

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικοινώνησε με τον Αποστόλη Τεληκωστόγλου, λίγες ώρες πριν την αναχώρηση για την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Ο δύο φορές «ασημένιος» πρωταθλητής κόσμου (το 2012 ως έφηβος και το 2019 στους άνδρες), αναφέρθηκε στο βαθμό δυσκολίας που έχει η συγκεκριμένη διοργάνωση, στην προετοιμασία που πραγματοποίησε στην Κορέα λίγες εβδομάδες πιο πριν, στις δυνατότητες που δίνει η κατάκτηση ενός μεταλλίου στο Μπακού, στο εξάμηνο που ουσιαστικά θα κρίνει τις απευθείας προκρίσεις για το Παρίσι, στους χαμένος τελικούς των παγκοσμίων πρωταθλημάτων στους οποίους συμμετείχε, στη νέα γενιά του ταεκβοντό, στα αθλητικά του.. απωθημένα, στον σύλλογό του, τη Μακεδονική Δύναμη Κοζάνης, οι άνθρωποι του οποίου ευθύνονται «για όλα όσα έχω καταφέρει», αλλά και στον έρωτά του με τον πρωταθλητισμό.

«Υψηλός ο βαθμός δυσκολίας του Παγκοσμίου πρωταθλήματος» 

Αυτό θα είναι το 6ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα στην καριέρα του Αποστόλη Τεληκωστόγλου και ένα από τα πιο σημαντικά, δεδομένου ότι όλοι βρίσκονται στο… κυνήγι των Ολυμπιακών βαθμών, με στόχο τις απευθείας προκρίσεις για το Παρίσι.

«Ο βαθμός δυσκολίας είναι μεγάλος. Είναι το μεγαλύτερο βαθμολογικά τουρνουά. Όσοι κυνηγούν τις απευθείας προκρίσεις, ψάχνουν και τους βαθμούς από τη συγκεκριμένη διοργάνωση για να ανέβουν όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Οι αθλητές είναι σχεδόν όλοι φορμαρισμένοι. Είναι η κατάλληλα περίοδος για να φορμαριστείς τώρα και αμέσως μετά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το επίπεδο, όπως σε κάθε Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι υψηλό, αλλά σε αυτό, ένας ακόμη λόγος είναι πως πρόκειται για το τελευταίο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Για τον Έλληνα πρωταθλητή, ένα μετάλλιο στο Μπακού θα αποτελέσει «την επίτευξη ενός προσωπικού μου στόχου. Εννοείται πως θα ανέβω βαθμολογικά. Μπορεί μάλιστα εάν πάρω μετάλλιο, να βρεθώ και στην πρώτη εξάδα που πάει απευθείας στο Παρίσι. Όμως, η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άλλοι έξι μήνες μπροστά μας. Με Γκραν Πρι και πολλούς Αγώνες. Δεν κλειδώνει η θέση για τους Ολυμπιακούς από τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Εάν δεν πάρεις μετάλλιο, έχεις άλλα τέσσερα Γκραν Πρι μπροστά σου και τον τελικό των Γκραν Πρι, για να κυνηγήσεις τους βαθμούς. Εάν πάλι πάρεις μετάλλιο, έχουν οι άλλοι αθλητές τόσες διοργανώσεις μπροστά τους για να ψάξουν τους βαθμούς. Η πορεία είναι συνεχόμενη. Μέχρι τον Δεκέμβριο. Όλα θα κριθούν στο τελευταίο τουρνουά. Στον τελικό των Γκραν πρι, τον προσεχή χειμώνα. Εκεί θα ξεκαθαρίσουν τα πάντα».

«Και να χάσω τον πρώτο αγώνα στο Μπακού, δεν σημαίνει κάτι» 

Και μπορεί η καρό σημαία για τα Ολυμπιακά εισιτήρια να πέφτει τον προσεχή Δεκέμβριο, ωστόσο ένα μετάλλιο στο Μπακού θα τόνωνε τη ψυχολογία κάθε αθλητή, κάτι που παραδέχθηκε και ο Έλληνας πρωταθλητής.

«Εννοείται ότι η ψυχολογία παίζει μεγάλο ρόλο. Όμως με την εμπειρία που έχω, μπορώ να πω με σιγουριά ότι η ψυχολογία μου δεν αλλάζει. Ξέρω που είμαι. Είτε πάρω μετάλλιο, είτε όχι, ξέρω αγωνιστικά που βρίσκομαι. Ξέρω ότι συγκαταλέγομαι μεταξύ των κορυφαίων αθλητών του κόσμου αυτή τη στιγμή στην κατηγορία μου. Και να χάσω τον πρώτο αγώνα στο Παγκόσμιο δεν σημαίνει τίποτα. Ξέρω που αξίζω να βρίσκομαι. Ξέρω τη θέση μου στον κόσμο. Μια μέρα δεν κρίνει έναν αθλητή. Ακόμη και να βγω πρώτος. Ένα κακό αποτέλεσμα δεν θα μου βγάλει από το μυαλό ότι μπορώ να πετύχω τους στόχους μας και αντιθέτως ένα καλό αποτέλεσμα δεν θα μου φουσκώσει τα μυαλά ώστε να πω ότι πέτυχα τους στόχους μου. Η μακροπρόθεσμη στόχευσή μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Και θα κυνηγήσω το στόχο αυτόν μέχρι και την τελευταία ημέρα».

Για τον Αποστόλη Τεληκωστόγλου το Παγκόσμιο του Μπακού είναι «ένα σκαλοπάτι. Για μένα αποτελεί τον επόμενο μικρό στόχο. Δεν είναι ο βασικός μου στόχος. Δεν αγχώνομαι. Είναι μια ακόμη μέρα στη δουλειά. Δεν έχω να αποδείξω τίποτα σε κανέναν. Όλοι γνωρίζουν τι έχω πετύχει όλα αυτά τα χρόνια. Το μόνο που ίσως έχω να αποδείξω, τόσο σε μένα όσο και στους δικούς μου ανθρώπους, είναι η σοβαρή δουλειά που έχουμε κάνει, να μπορέσει να βγει στο τερέν. Αλλά αυτό δεν με αγχώνει. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι θα είναι δίπλα μου ανά πάσα στιγμή. Και με στηρίζουν».

«Πιο ώριμος και πιο έτοιμος από ποτέ…» 

Παραδέχεται ότι νιώθει «πιο ώριμος από ποτέ. Νιώθω πιο έτοιμος από ποτέ. Αυτά που μου έλειπαν τα έχουμε βρει, δηλαδή μικρά-μικρά πραγματάκια πάνω στο παιχνίδι και όχι μόνο. Η φυσική μου κατάσταση είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο. Ψυχολογικά και σωματικά είμαι έτοιμος. Ακόμη κι αν φανεί ότι μας λείπει κάτι, θα το αναζητήσουμε στην πορεία. Μια μεγάλη διάκριση δεν σημαίνει ότι μετατρέπει έναν αθλητή σε υπεραθλητή. Το ζητούμενο είναι σιγά-σιγά να βρίσκεις τη συνταγή της επιτυχίας, για να φτάνεις στις μεγαλύτερες διακρίσεις».

συνέχεια εδώ 

ΑΠΕ ΜΠΕ

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.