Εγκρίθηκε ο ισολογισμός του Δήμου Κοζάνης για το 2022: Ποιοι στόχοι επιτεύχθηκαν την τελευταία τριετία



 

Τον ισολογισμό του Δήμου Κοζάνης για το έτος 2022, ενέκρινε το  Δημοτικό Συμβούλιο, στην ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 29 Μαΐου 2023.  Στα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν από την Οικονομική Υπηρεσία, αποτυπώθηκαν καταφανώς οι σημαντικοί στόχοι που επετεύχθησαν την τελευταία τριετία.

Αναλυτικότερα, ο Δήμος Κοζάνης πέτυχε πολλούς και σημαίνοντες στόχους στο πλαίσιο της διαχείρισης των οικονομικών του, δεδομένης της δύσκολης περιόδου για την οικονομία.

Είναι γεγονός, πως παρά την έκρηξη του ενεργειακού κόστους και την συνεπακόλουθη εκτίναξη του πληθωρισμού, παράμετροι που εκτόξευσαν τα λειτουργικά κόστη, ο Δήμος Κοζάνης δεν προχώρησε σε αύξηση των δημοτικών τελών σε όλη την τριετή περίοδο.

Αντιθέτως, άσκησε οικονομική πολιτική με θετικό πρόσημο, που σηματοδοτεί την προοπτική για νέες αναπτυξιακές  πρωτοβουλίες και κοινωνικές δράσεις.

Συγκεκριμένα την τελευταία τριετία:

  • οι υποχρεώσεις προς του Δήμου Κοζάνης προς τους προμηθευτές μειώθηκαν από 5,4 εκατομμύρια σε 2,2 εκατομμύρια ευρώ
  • περιορίστηκαν σημαντικά οι απαιτήσεις από δημότες από 5,33 εκατομμύρια σε 2,9 εκατομμύρια ευρώ
  • «ελαφρύνθηκε» κατά πολύ η δανειακή θέση του Δήμου, καθώς οι υποχρεώσεις από 13,4 εκατομμύρια μειώθηκαν σε 10,3 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να προστεθεί ούτε ένα ευρώ επιπλέον επιβάρυνση.
  • τα έσοδα από μισθώσεις αυξήθηκαν στα 745 εκατομμύρια ευρώ, σε ιστορικά υψηλά, για το 2022.

Πέραν των παραπάνω, συνεχίζεται η προσπάθεια «κλεισίματος» των οικονομικών εκκρεμοτήτων της ΔΕΠΕΠΟΚ ΑΕ. Πρόσφατα έκλεισαν οι  ισολογισμοί για το 2015 και το 2016, ενώ συνεχίζεται η προετοιμασία και για τις επόμενες χρονιές.

Επιπλέον, συνεχίζεται η προσπάθεια αύξησης των ίδιων εσόδων, τόσο με την Ενεργειακή Κοινότητα του Δήμου Κοζάνης όσο και την αντικατάσταση των λαμπτήρων δημοτικού φωτισμού,  έτσι ώστε οι πολίτες να μην επιβαρύνονται οικονομικά, αλλά αντίθετα να ελαφρύνονται. Παράλληλα, οι επιπλέον πόροι θα ενισχύσουν την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική του Δήμου Κοζάνης.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.