Τέμπη: Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε στελέχη του ΟΣΕ – Τι κατέθεσαν στην απολογία τους – Ποιες εξελίξεις αναμένονται από αύριο στη Λάρισα 

Ολοκληρώθηκαν σήμερα Δευτέρα οι καταθέσεις των στελεχών του ΟΣΕ στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τον πρώην Πρόεδρο και Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΣΕ αλλά και δύο μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης του ΟΣΕ οι οποίοι κατηγορούνται για τη μετάταξη του 59χρονου σταθμάρχη της μοιραίας βάρδιας και ενώ δεν πληρούσε το όριο ηλικίας.

Και τα δύο μέλη φέρεται να κατέθεσαν πως τη στιγμή της αξιολόγησης του υποψήφιου σταθμάρχη δεν προβλεπόταν κάποιο ηλικιακό όριο ενώ  ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ κατέθεσε πως  ενήργησε νόμιμα, καθώς όπως είπε, απλώς επικύρωσε την εισήγηση της Επιτροπής Αξιολόγησης.

Ωστόσο όπως προκύπτει από το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Απρίλιο αλλά και από την απάντηση του ΟΣΕ στην Επιτροπή, το ηλικιακό όριο είχε μπει ως απαιτούμενο για την κάλυψη της θέσης, ενώ ο νέος  Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας δεν ίσχυε τη στιγμή που Επιτροπή Αξιολόγησης εξέταζε την αίτηση του 59χρονου

Το χρονικό της μετάταξης

Πριν τη μετάταξη στη θέση του σταθμάρχη το καλοκαίρι του 2022, ο 59χρονος, ήταν τοποθετημένος στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας, και από τον Μάρτιο του 2018 είχε καταταχθεί σε νέο κλάδο με ειδικότητα ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων.

Το 2022, ο ΟΣΕ, στο πλαίσιο του  1ου κύκλου κινητικότητας έτους 2022,  υπέβαλε αίτημα στην Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας(ΚΕΚ), μεταξύ άλλων για την κάλυψη μιας θέσης σταθμάρχη ΔΕ με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στη Λάρισα, με μετάταξη.  Το αίτημα για τη θέση αυτή περιελάβανε το περίγραμμα της θέσης εργασίας, καθώς επίσης και τα πρόσθετα απαιτούμενα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα του φορέα υποδοχής ήτοι, ο υπό μετάταξη υπάλληλος να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και να έχει ηλικία έως και 48 έτη.

Τα παραπάνω προκύπτουν και από τα στοιχεία θέσεων του 1ου κύκλου κινητικότητας, που είναι δημοσιευμένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών apografi.gov.gr.

Ο 59χρονος τελικά υπέβαλε την αίτηση για μετάταξη στην παραπάνω θέση παρά το γεγονός ότι  ξεπερνούσε  κατά 10 περίπου χρόνια το ηλικιακό όριο των 48 ετών που είχε θέσει ο ΟΣΕ για την προς κάλυψη θέση.  Η τριμελής επιτροπή στη συνεδρίαση της  στις 13 Μάϊου του 2022 έκανε δεκτή την αίτηση, και με την απόφαση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ, στις 14  Ιουνίου του 2022 ολοκληρώθηκε η μετάταξη του 59χρονου από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού στον Οργανισμό Σιδηροδρόμων σε κενή Οργανική θέση του Κλάδου Κυκλοφορίας (ειδικότητας ΔΕ Σταθμαρχών).

«Από παραδρομή»

Στο έγγραφο του ΟΣΕ προς την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σχετικά με το ηλικιακό όριο, αναφέρεται ότι «από παραδρομή τέθηκε στην αίτηση του ΟΣΕ προς την ΚΕΚ και ειδικότερα στο πεδίο «πρόσθετα ουσιαστικά προσόντα» το όριο ηλικίας των 48 » προσθέτοντας πως «δεν υφίσταται κανένα άλλο κανονιστικό πλαίσιο που να ορίζει όριο ηλικίας στις μετατάξεις» ενώ για την επιτροπή αναφέρει ότι: «η σύμφωνη γνώμη του Τριμελούς Οργάνου για τον Σταθμάρχη ΧΧΧ ήταν επαρκώς αιτιολογημένη, αφού προς τούτο αρκούσε η επίκληση της σύμφωνης γνώμης του φορέα προέλευσης, σε συνδυασμό με την πλήρωση των αντικειμενικών –τυπικών προϋποθέσεων μετάταξης και τη μη ύπαρξη κωλυμάτων».

Ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας

Στις 13 Μαϊου που συνεδρίασε η Επιτροπή δεν είχε  εκδοθεί ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας του ΟΣΕ ο οποίος ανέφερε ότι ο υπό μετάταξη υπάλληλος πρέπει να κατέχει τα απαιτούμενα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα για την θέση στην οποία μετατάσσεται, εκτός της ηλικίας.

Όπως αναφέρεται στο πόρισμα, η έναρξη ισχύος του Κανονισμού αρχίζει από την επομένη της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήτοι από 31-05-2022 (Υπουργική Απόφαση 157192/2022 – ΦΕΚ 2623/Β/30-5-2022).

Τη στιγμή λοιπόν που η Επιτροπή εξέταζε την αίτηση του 59χρονου όπως αναφέρει το πόρισμα, ίσχυε η γενική διάταξη του άρθρου 6 παρ 4 του ν. 4440/2016 που προβλέπει ότι δύναται ο φορέας υποδοχής στο αίτημα που υποβάλλει προς την ΚΕΚ να περιλαμβάνει και τυχόν πρόσθετα απαιτούμενα τυπικά ή ουσιαστικά προσόντα, κατά περίπτωση, στην περίπτωσή μας δε και το ανώτατο ηλικιακό όριο.

Τέλος, ο ΟΣΕ στην απάντηση του στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναφέρει ακόμα πως το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού είχε εγκρίνει τον παραπάνω νέο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας τον Οκτώβριο του 2021. Ωστόσο όπως αναφέρεται στο πόρισμα  ο Κανονισμός τίθεται σε ισχύ με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και όχι του ΔΣ του ΟΣΕ.

larissanet.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Τέμπη: Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε στελέχη του ΟΣΕ – Τι κατέθεσαν στην απολογία τους – Ποιες εξελίξεις αναμένονται από αύριο στη Λάρισα

 1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Τι περιμένεις από λαό,λαό των Σερρων ;
  Τι περιμένεις από ανθρώπους που βγάλαν πρώτο βουλευτή, πανελλαδικά,
  τον ηθικό αυτουργό της εθνικής τραγωδιας των Τεμπων;
  21 Μαΐου,81 ημέρες μετά το εθνικό έγκλημα
  και η Νέα Δημοκρατία βραβεύτηκε και πήρε 41%
  Και μετα από 114 ημέρες,στις 25 Ιουνίου θα πάρει μάλλον 51%.
  Όσο περνάνε οι ημέρες και οι μήνες απο την εθνικη συμφορα,τόσο πιο πολύ ξεχνάς λαέ,ψευτολαε,ψευτοελληνα!
  Λαέ σε παράκρουση και σε ύπνωση βαθια!
  Έδωσες στον άνθρωπο που είπε ” διασφαλιζουμε την ασφάλεια των σιδηροδρομων” χιλιάδες ψήφους και δεν είδες τα χιλιάδες δάκρυα,τους ποταμούς δακρύων από μανάδες και πατεράδες και αδέλφια και συγγενείς των νεκρων παιδιων!
  Έκλαψε ο υπουργός μετά το εθνικό εγκλημα,δεν έκλαψε ο δόλιος και μοχθηρος,
  δεν έκλαψε για τα νεκρά παιδιά,έκλαψε γιατί στα χέρια του εσπασε ο κρίκος
  της αλυσίδας,της αλυσίδας της διαδοχής του νεποτισμου και της πολιτικής παθογένειας και του παλαιοκομματισμου ,αρχής γενομένης από το 1955!
  Από τότε που ο Καραμανλής,ο άνθρωπος που έκανε διακοπές 11 ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι,έγινε πρωθυπουργος της Ελλάδος!
  Λαέ ψευτολαε,κοιμισμένε ,ψευτολαε των σερρων,δε δακρυσες κι εσύ με τα δάκρυα των μαναδων και των πατεράδων, δακρυσες με τα δάκρυα του ψευτοπολιτικου που δακρυσε από φόβο,ποιον φοβο;
  Απ τον φόβο για την απώλεια της εξουσιας!
  Το 1963 ο Καραμανλής,έβλεπε την άνοδο του Γ.Παπανδρέου ,έβλεπε τη μεγάλη νίκη του κέντρου και έφυγε για διακοπές 11 χρονων στο παρισι!
  Το 1980 ,έβλεπε τον ερχομο της αλλαγής του Ανδρεα Παπανδρέου και άφησε την κυβερνηση στα χέρια του Γ.Ραλλη ,για ν αποφύγει την πανωλεθρια του!
  Γι αυτούς τους καραμανληδες κλαις ψευτολαε των σερρων και δε χυνεις μισό δάκρυ για εθνικά εγκληματα!
  Ψευτολαε,υπνωτισμενε Λαέ,άλλαξες την ονομασία του μεγαλύτερου δρόμου των σερρων,τον δρομο που πέρασε η ηρωική Μεραρχια την ημέρα που απελευθερωθηκε η πόλη των Σερρων,στις 29 ιουνιου τουν1913 και τον δρομο αυτό από Οδό Μεραρχιας τον μετονομασες οδό καραμανλη!!
  Κι όταν,κι όταν διαβαινεις πρωι- πρωί αυτόν τον ιστορικό δρομο,όταν τον διαβαινεις μ ο ν ο σου,σε συντροφεύουν οι ιαχες των ελληνων στρατιωτών που εκείνη την ημέρα φωναζαν” αερα” και διωξαν τον εχθρό απ την πόλη των Σερρων.
  Λαέ κοιμισμενε,αχαριστε άλλοι σε ελεθθερωσαν κι άλλους προσκυνας!
  Εμ βεβαια!!
  Ψηφίζεις παραδοσιακα!
  Λαέ των σερρων,διώχνεις τα παιδια σου σε γερμανιες και αυστραλιες,ένα εργοστάσιο ζάχαρεως είχες,έκλεισε κι αυτό κι εσυ;
  Ψηφίζεις παραδοσιακα!
  Σαγαπησα σερραικε Λαέ, έζησα μαζί σου 20 χρόνια ολόκληρα,πέρασαν απ τις αίθουσες μου χιλιάδες παιδιά σου, μαθητές μου,αγάπησα πολύ εκείνους τους μαθητές μου, αγαπήθηκα δύο φορες από κείνους τους μαθητές,αλλά σήμερα και μετά την εθνικη τραγωδια των τεμπων,δε σ αγαπώ τόσο πολύ, όπως αγαπάς εσύ τους αυτουργούς όλων των εγκλημάτων από το 1955!
  Και είπε ο Καραμανλής το 1974″ Η Κύπρος κείται μακράν”
  Βεβαιως,βεβαιως!
  Η οδός Μεραρχιας είναι η μεγαλύτερη οδός των Σερρων!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.