Ξεκινά ουσιαστικά , η κατ’ οίκον νοσηλεία στη χώρα μας – Της Πίστης Κρυσταλλίδου



 

Η ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’ 3396) εκσυγχρονίζει το πλαίσιο του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας στη χώρα μας και ουσιαστικά ξεκινά η παροχή ουσιαστικών υπηρεσιών νοσοκομειακής περίθαλψης και ιατρικών πράξεων που μπορούν να πραγματοποιηθούν στην οικία του ασθενούς.

Ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων ασθενών έγινε πράξη από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα εξήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας  κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος, εντός του καλοκαιριού τίθεται σε εφαρμογή το πρόγραμμα της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας».

Εκατοντάδες ασθενείς (παιδιά και ενήλικοι) με σοβαρά νοσήματα, θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική παρακολούθηση στο σπίτι τους. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει πιλοτικά στα εξής νοσοκομεία:

– «Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης, για παιδιατρικά περιστατικά.

– ΠΑΓΝΗ (Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (Κρήτη), για περιστατικά ενηλίκων, εκτός από τα ογκολογικά.

– «Άγιος Σάββας», για κατ’ οίκον χορήγηση ανοσοθεραπείας.

Όπως βλέπουμε, στο αρχικό του τουλάχιστον στάδιο, το πρόγραμμα καλύπτει νοσοκομεία σε 3 σημαντικές Περιφέρειες της χώρας μας, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία 12 Κέντρων Αναφοράς που θα καλύπτουν όλη την επικράτεια, με την ολοκλήρωση του έργου.

Για να αντιληφθούμε και ποσοτικά τη σημασία της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», αξίζει να σημειωθεί πως με την πλήρη υλοποίηση της, αναμένεται η εξυπηρέτηση 100-120 ασθενών ετησίως από κάθε Κέντρο Αναφοράς ενώ συνολικά 800-850 ογκολογικοί ασθενείς θα εξασφαλίζουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική φροντίδα από το πρόγραμμα.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 14 εκατομμύρια ευρώ, ενώ μετά τη λήξη του RRF θα συνεχιστεί από πόρους του ΕΣΠΑ.

Στην ουσία της, η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία» απευθύνεται σε μια ειδική κατηγορία ασθενών για τους οποίους απαιτείται συχνή ή και παρατεταμένη νοσηλεία. Εφεξής, θα έχουν την ίδια φροντίδα στο σπίτι τους, από πλήρως εξειδικευμένους γιατρούς και νοσηλευτές. Με τη συνδρομή της τεχνολογίας θα παρακολουθείται συνεχώς και εκτενώς η πορεία της υγείας των ασθενών. Η φροντίδα στο σπίτι θα είναι ανάλογη αυτής της νοσοκομειακής με παράλληλη υποβοήθηση των γιατρών και νοσηλευτών από εκπαιδευόμενους φροντιστές (π.χ. μέλη της οικογένειας του ασθενούς), ενώ σε περίπτωση επιδείνωσης της υγείας τους υπάρχει η πρόβλεψη για άμεση εισαγωγή στο νοσοκομείο- κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη δομή.

Η «Κατ’ Οίκον Νοσηλεία», πέραν της ανθρώπινης διάστασης, παρουσιάζει ακόμη δύο συγκριτικά πλεονεκτήματα ως αποτέλεσμα της μελλοντικής εφαρμογής της: α) Την αποσυμφόρηση των νοσοκομειακών μονάδων και β) τις ποιοτικές συνθήκες νοσηλείας των ασθενών και ειδικά των πιο ευάλωτων, με την αποφυγή των περαιτέρω εξόδων και της ταλαιπωρίας για τους ίδιους και τους οικείους τους.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για ένα πρόγραμμα – τομή στο χώρο της υγείας και της κοινωνικής πολιτικής που βάζει τις βάσεις για την ουσιαστική διευκόλυνση των ευάλωτων ασθενών. Και αυτό αποτελεί ακόμη μια κατάκτηση της υλοποίησης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Πίστη Κρυσταλλίδου

Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού ΝΔ

2 σχόλια στο άρθρο “Ξεκινά ουσιαστικά , η κατ’ οίκον νοσηλεία στη χώρα μας – Της Πίστης Κρυσταλλίδου

  1. Ωραία η κατ οικον νοσηλεια!
    Για την κατά νοσοκομείων νοσηλεία; χωρίς νοσηλευτικό και ιατρικό
    Προσωπικο;θα πείτε κατι;
    Αν δεν ξέρετε εσείς, ρωτήστε τον Γεννηματά να σας πει!
    Διαλύσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, διαλύσετε τα νοσοκομεία, πηγαίνουν
    οι άνθρωποι να νοσηλευτούν και βγαίνουν φτιαγμένοι και στολισμενοι και σεις
    μονον την κατ οίκον νοσηλεία,καλή κι αυτη!
    ” αφκιαχτο κι αστόλιστο
    του χάρου δε σε δινω”
    Κωστής Παλαμάς,δυο στίχοι από το ποίημα Τάφος.
    Στις 26 Ιουνίου θα πάρετε 51% και τα νοσοκομεία θα γίνουν Μουσεία
    και τα εξωτερικά ιατρεία γραφεία των funds για να παίρνετε τα σπίτια των
    ζωντανών,γιατί των νεκρων τα πήραν τα σπίτια τους οι πατσηδες.
    Το τραυματισμενο παιδάκι από το καστελοριζο πήγε να νοσηλευτει στην Τουρκία με βάρκα,ελλείψει γιατρού και η εγκυμονουσα στην Κέρκυρα έχασε το παιδί της ελλείψει
    ιατρών σε νοσοκομειο.
    Τα εν οίκω;μη εν νοσοκομείω;διαλύσατε το ΕΣΥ.

  2. ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΛΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.
    ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ.
    ΑΠΟ ΚΥΑ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΣΑΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΟΣΑ ΘΕΛΕΤΕ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ ΜΟΝΟ ΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΕΝΑ Κ…ΧΑΡΤΟ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.