Μία πόλη, μία γειτονιά, χτίζουμε με φυσικά υλικά: Εθελοντική δράση για τη δημιουργία «Παραμυθόσπιτου» με φυσική δόμηση



 

Ο Δήμος Κοζάνης σε συνεργασία με την Cob Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ. και το Iδιωτικό Nηπιαγωγείο «Α μπε μπα μπλομ» πραγματοποιούν την ανέγερση μιας πρότυπης ξύλινης ισόγειας κατασκευής με τοιχοποιία από φυσικά υλικά.

Με το σύνθημα «Μία πόλη, μία γειτονιά, χτίζουμε με φυσικά υλικά», οι φορείς μαζί με πολίτες κάθε ηλικίας, πραγματοποιούν από τις 25 έως τις 28 Μαΐου 2023,  την εθελοντική οικολογική δράση  για την κατασκευή ενός «Παραμυθόσπιτου», στην οδό Ελένης Μήλιου (Οικοδομικό Τετράγωνο 1059), που θα φιλοξενεί, μετά την κατασκευή του, δράσεις για τους μικρούς μας φίλους.

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της κατασκευής θα υλοποιηθούν εργαστήρια με θέμα την Φυσική Δόμηση  και την Αειφορία σε συνεργασία με την Βιώσιμη Ανάπτυξη Κοιν.Σ.Επ. H δράση θα ξεκινήσει με ενημέρωση του κοινού σχετικά με την φυσική δόμηση, την βιοκλιματική αρχιτεκτονική, καθώς και την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας, την Πέμπτη 25 Μαΐου 2023, 6:30-7.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Κοζάνης.

Από την Παρασκευή 26 Μαΐου μέχρι και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023, μικροί και μεγάλοι συμμετέχουν στην κατασκευή πρότυπης ξύλινης ισόγειας κατασκευής με τοιχοποιία από φυσικά υλικά (οδός Ελένης Μήλιου, Κοζάνη), καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σημειώνεται, ότι η κατασκευή του «Παραμυθόσπιτου» θα υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη εξειδικευμένων μηχανικών του Δήμου Κοζάνης.

Υπενθυμίζεται, ότι η δράση είναι ανοιχτή για όλους, παιδιά και ενήλικες. Όλοι μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στην κατασκευή της πρότυπης ξύλινης ισόγειας κατασκευής με τοιχοποιία από φυσικά υλικά!

 

 Τι είναι η φυσική δόμηση;

Η φυσική δόμηση είναι ένας αρκετά νέος όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια δομική προσέγγιση προσανατολισμένη στη χρήση φυσικών, τοπικών, προσεκτικά επιλεγμένων ή και ανακυκλωμένων υλικών, απλών εργαλείων και τεχνικών.

Σε όλους σχεδόν τους τόπους η φύση μας εξασφαλίζει τα δομικά υλικά που χρειαζόμαστε. Επειδή τα υλικά αυτά χρειάζονται μεταφορά, τα οικονομικά και περιβαλλοντολογικά κόστη είναι χαμηλά. Μερικά από αυτά τα υλικά είναι ανανεώσιμα (όπως τα δένδρα και το άχυρο) και κάποια άλλα (όπως οι πέτρα και το χώμα) υπάρχουν σε τέτοια αφθονία που είναι πρακτικά ανεξάντλητα.

Αντίθετα από τα οικολογικά δομικά υλικά, τα φυσικά εμπεριέχουν καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία. Η χρήση τους δεν συνεισφέρει στην καταστροφή των δασών, την κατασπατάληση των ορυκτών πόρων, την μόλυνση και ούτε εξαρτάται από βιομηχανικά υλικά και βαριά μηχανήματα. Η γη είναι μη τοξική και τελείως ανακυκλώσιμη. Σ’ αυτή την εποχή της περιβαλλοντολογικής υποβάθμισης και της έλλειψης φυσικών πόρων με τις χιλιάδες κρυμμένες τοξίνες στα σπίτια μας δεν είναι πιο λογικό να επιστρέψουμε σε πιο αθώα φθηνά και υγιεινά οικοδομικά υλικά;

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.