Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει στη δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»



 

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, συμμετέχει και φέτος στην επικοινωνιακή δράση «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», που διοργανώνει το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με άνοιγμα του Μακεδονικού Τάφου της Σπηλιάς Εορδαίας.

Η δράση θα λάβει χώρα από την Πέμπτη 25 έως και την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 και κατά τις ώρες 10:00 έως 14:00, ενώ η είσοδος στο μνημείο είναι ελεύθερη.

Τους επισκέπτες θα ξεναγεί η αρχαιολόγος της Εφορείας Χαρούλα Στυλιανάκου. Παράλληλα εποπτικό υλικό, συγκεκριμένα ταμπλό με ενημερωτικό κείμενο και φωτογραφίες από την ανασκαφή του τάφου και τα ευρήματα, θα μεταφέρουν νοερά τους επισκέπτες στο μακρινό 1987 και στις συνθήκες ανασκαφής του τάφου. Ενημερωτικό φυλλάδιο θα διανεμηθεί στους επισκέπτες.

Ο Μακεδονικός Τάφος της Σπηλιάς Εορδαίας ανασκάφηκε το 1987. Δεν καλύπτεται με τύμβο, είναι διθάλαμος, με μνημειακή πρόσοψη δωρικού ρυθμού και ελεύθερο αέτωμα. Οι νεκροί που θάφτηκαν σ’ αυτόν, που αριθμούν τους επτά ή οκτώ, συνοδεύονταν από κτερίσματα, τα οποία τοποθετούν τη χρήση του στον 2ο-1ο αι. π.Χ. Το εν λόγω μνημείο όπως και ο πρωιμότερος διαφορετικού τύπου μακεδονικός τάφος των Πύργων Εορδαίας, που ανασκάφηκε αργότερα, επιβεβαιώνει την κοινή ταυτότητα ταφικών εθίμων και πρακτικών μεταξύ Κάτω και Άνω Μακεδονίας. Επιπλέον, προσθέτει δύο ακόμη δείγματα στην ποικιλία της αρχιτεκτονικής μορφής, που παρουσιάζει το είδος των μνημείων αυτών.

Η προστασία και ανάδειξη του μνημείου έγινε στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ, από την Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Σχετικά με τη λειτουργία του Μακεδονικού Τάφου Σπηλιάς, υπενθυμίζουμε ότι το μνημείο είναι ανοιχτό κατόπιν συνεννοήσεως με τους αρμόδιους φύλακες της Εφορείας (τηλ. 24610/39667, εσωτ. 1). Δεν ισχύουν εισιτήρια. Q

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.