‘Κοινόν των Κοζανιτών’ για την 19η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου



 

19η του Μάη. Ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο. Στις 24 Φεβρουαρίου 1994, το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναγνώρισε ομόφωνα, ύστερα από 72 χρόνια λήθης, την19η Μαΐου ως ημέρα Μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο. Η αναγνώριση της γενοκτονίας ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, τόσο των ποντιακών σωματείων, όσο και του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, που σαν πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών την ανέδειξε και την προώθησε, αγωνιζόμενος ακόμα και σήμερα για την διεθνή της αναγνώριση.

Το ζήτημα των γενοκτονιών των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων από το ρατσιστικό κεμαλοφασιστικό Τουρκικό Κράτος δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο τους ποντιακής καταγωγής Έλληνες. Μας αφορά όλους. Αφορά τους Ελληνοκύπριους, που το 40% του εδάφους τους κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής. Αφορά τον Κουρδικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση του. Αφορά τον Ελληνισμό στο σύνολο του, όπως και τους Λαούς της Εγγύς Ανατολής και Ανατολικής Μεσογείου ως το κατεξοχήν Εθνικό Ζήτημα, της ύπαρξης δηλαδή του Τουρκικού Κράτους που στηρίζεται στις γενοκτονίες και την ληστεία, χωρίς να κρύβει τις βλέψεις του για την Δυτική Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου.

Το Κοινό των Κοζανιτών καλεί όλα τα μέλη και τους φίλους του να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις μνήμης για την γενοκτονία, απαιτώντας από τις τοπικές αρχές οι εκδηλώσεις αυτές να απευθύνονται και να κινητοποιούν το σύνολο των δημοτών του Δήμου Κοζάνης. Είναι επίσης καιρός η πόλη να αποκτήσει Μνημείο, όπου θα τιμάται ή 19η του Μάη, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.