Τμήμα Εργοθεραπείας Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας – Εγκαίνια έργων της Λωξάνδρας Λούκας



 

Την Τετάρτη 24 Μαΐου 2023 και ώρα 18:00, στο κτήριο της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, θα πραγματοποιηθούν εγκαίνια των τριών έργων που ανατέθηκαν στην καλλιτέχνη Λωξάνδρα Λούκας (LLoxy) και φιλοτεχνήθηκαν από την ίδια στο πλαίσιο ομαδοσυνεργατικού project. Στην εν λόγω δράση συμμετείχαν οι φοιτητές του 3ου εξαμήνου, διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, καθώς και η Ολιστική Μέριμνα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Κατά τη διάρκεια του project, οι φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Εργοθεραπείας συμμετείχαν σε εργαστήρι βασισμένο στο art therapy της Λωξάνδρας Λούκας, υπό τον συντονισμό της καλλιτεχνικής διευθύντριας της Ομάδας «Εν Δυνάμει» κ. Ελένης Δημοπούλου, του σκηνογράφου κ. Ρίτσαρντ Λούκας και της Επίκουρης Καθηγήτριας Αικατερίνης Κατσιάνα, διερευνώντας το νόημα και την ταυτότητα μέσω των έργων, την προσωπική ενδυνάμωση και ενδυνάμωση των ομάδων και τη σχέση μεταξύ ληπτών υπηρεσιών και εργοθεραπευτών/τριών. Απόσταγμα του εργαστηρίου, η δημιουργία τριών έργων ζωγραφικής που κοσμούν την μία αίθουσα διδασκαλίας του Τμήματος Εργοθεραπείας.

Το όλο project, προωθεί την συμπερίληψη (inclusion) και τη Δικαιοσύνη του Έργου (Occupational Justise). Η ανάθεση του έργου σε μία καλλιτέχνιδα με σύνδρομο Down στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα συμπερίληψης, ανθρώπινης ποικιλομορφίας και των ίσων ευκαιριών και εξυμνεί την μοναδικότητα. Επίσης, αυξάνει την ευαισθητοποίηση αναφορικά με το σύνδρομο Down και αποδεικνύει περίτρανα τις ικανότητες και δεξιότητες αυτών των ανθρώπων.

Η εργοθεραπεία, εξ ορισμού αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ατόμων με σωματικές, γνωστικές ή συναισθηματικές αναπηρίες. Η συμπερίληψη τέχνης δύναται να ενισχύσει το θεραπευτικό περιβάλλον και να το κάνει πιο φιλόξενο και ελκυστικό για τα άτομα με και χωρίς αναπηρίες ή /και χρόνιες ασθένειες.

Η δράση πραγματοποιήθηκε με την σημαντική συμβολή και χορηγία της Ολιστικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και της Αντιπρυτάνισσας Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, καθηγήτριας κ. Άννας Σπύρτου.

Λίγα λόγια για την Λωξάνδρα Λούκας (LLoxy)

Η Λωξάνδρα Λούκας (LLoxy), είναι ηθοποιός και καλλιτέχνιδα εικαστικών έργων. Η τέχνη της είναι μια αντανάκλαση του πολύχρωμου κόσμου που βλέπει γύρω της, ο οποίος κατοικείται από παράξενα και υπέροχα πλάσματα που υπάρχουν μόνο στη φαντασία της. Ως άτομο με σύνδρομο Down, η μοναδική της οπτική γωνία της επιτρέπει να βλέπει τον κόσμο με έναν τρόπο που είναι τόσο παιχνιδιάρικος όσο και βαθύς.

Δημιουργεί την τέχνη της χρησιμοποιώντας το στυλ της Art Brut, το οποίο χαρακτηρίζεται από την ωμή, αφιλτράριστη έκφραση και την απόρριψη των παραδοσιακών καλλιτεχνικών συμβάσεων. Μέσα από την τέχνη της εξερευνά θέματα της ποικιλομορφίας, της ταυτότητας και του «ανήκειν», αντλώντας έμπνευση από τον πλούσιο κόσμο της φαντασίας και της μυθολογίας.

Τα έργα της χαρακτηρίζονται από τα ζωντανά χρώματα, τα τολμηρά σχήματα και τα παράξενα και ασυνήθιστα πλάσματα που τα κατοικούν. Από δύσμορφα τέρατα μέχρι ευφάνταστα ζώα, κάθε δημιουργία της έχει τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα και ιστορία.

Μέσα από την τέχνη της, ελπίζει να εμπνεύσει τους άλλους να δουν τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο, να αγκαλιάσουν τις δικές τους μοναδικές προοπτικές και να βρουν την ομορφιά στο αντισυμβατικό. Πιστεύει ότι η τέχνη έχει τη δύναμη να μας συνδέει όλους και είναι ευγνώμων για την ευκαιρία που της δίνεται να μοιραστεί τον πολύχρωμο κόσμο της με τους άλλους.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.