Ανακοίνωση για εργατικό ατύχημα που έλαβε τόπο στις αποθήκες της εφορίας αρχαιοτήτων Κοζάνης



 

 

Καθημερινά σε όλους τους χώρους εργασίας μετράμε εργατικά ατυχήματα και «δυστυχήματα» αποτέλεσμα των ελλιπών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε άλλες περιπτώσεις λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας.

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο όλες τις επισημάνσεις των εργατικών σωματείων και άλλων εργαζομένων για το ποιες συνθήκες επικρατούν στους χώρους δουλειάς. Για τα εργατικά ατυχήματα δεν φταίει η «κακιά η ώρα», σήμερα όλοι αυτοί που κυβέρνησαν, έχουν διαμορφώσει ένα πεδίο όπου σε κάθε χώρο δουλειάς οι συνθήκες γεννούν εργατικά ατυχήματα.

Την περασμένη εβδομάδα συναδέλφισσα συμβασιούχους στραμπούληξε τον αστράγαλο της κατά την διάρκεια εργασιών στην αποθήκη της Εφορίας Αρχαιοτήτων στην Κοζάνη.

Το εργατικό ατύχημα αδικαιολόγητα και με ευθύνη της υπηρεσίας δεν δηλώθηκε κατευθείαν στην επιθεώρηση εργασίας. Ερωτηματικά μας προξενεί πως η υπηρεσία  και δεν δήλωσε το εργατικό ατύχημα και έκανε το παν ώστε να αποτρέψει την εργαζόμενη από το να το δηλώσει.

Οι εργαζόμενοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές που αναθέτει η ΔΕΗ Α.Ε στην Εφορία Αρχαιοτήτων Κοζάνης αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα και ένα από αυτά είναι και το κόστος μεταφοράς που επιβαρύνει το πενιχρό μεροκάματο όπως και ότι δουλεύουν συνήθως 1 μήνα απλήρωτοι.

Στην παρέμβαση που έκαναν συνδικαλιστές εργαζόμενοι προς την ΔΕΗ Α.Ε με αφορμή το εργατικό ατύχημα, ζήτησαν να ενημερωθούν για τις συμβάσεις του έργου αλλά συνάντησαν αρνητική στάση από την Διεύθυνση του Ορυχείου Μαυροπηγής. Από την ενημέρωση που τελικά έγινε προς τους συνδικαλιστές στο κεντρικό διοικητήριο των ορυχείων διαπιστώθηκαν ελλείψεις στην σύμβαση μεταξύ ΔΕΗ Α.Ε και εφορίας αρχαιοτήτων Κοζάνη όσον αφορά τα ΜΑΠ και την μεταφορά του προσωπικού προς τις ανασκαφές.

 

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να παρέχονται τα ατομικά μέσα προστασίας στους εργαζόμενους στις αρχαιολογικές ανασκαφές.
  • τακτικούς και αυστηρούς ελέγχους για να μη γίνουμε νούμερα στις λίστες τραυματιών εργαζομένων.
  • άμεση στελέχωση του τμήματος υγιεινής και ασφάλειας της Επιθεώρησης στην Κοζάνη.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία, σε όλους τους κλάδους
  • Να διασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων από και προς την εργασία τους στις αρχαιολογικές ανασκαφές με ευθύνης της υπηρεσίας.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.