Debate Εκλογές 2023: Υποκλοπές και νέοι oι δύο ενότητες όπου το θερμόμετρο «ανέβηκε»



 

Χωρίς κάποιον ηττημένο αλλά και μεγάλο νικητή ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα το debate των πολιτικών αρχηγών πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Το ασφυκτικό πλαίσιο, το γεγονός ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχε διάδραση (δεν καταγραφόταν καν στον τηλεοπτικό φακό οι αντιδράσεις σε απαντήσεις των αντιπάλων) είχε ως αποτέλεσμα το debate να κινηθεί λίγο πολύ σε ρηχά νερά. Υποκλοπές και νέοι ήταν οι δύο ενότητες όπου το θερμόμετρο «ανέβηκε» και ουσιαστικά έδωσαν «πνοή» στην τηλεμαχία. Κατά τα λοιπά, η σκαλέτα επέτρεπε στους πολιτικούς αρχηγούς να «αποφύγουν» την απάντηση (όπως ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε στο πόσο βαθμολογεί τον εαυτό του ή ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν εξήγησε τι εννοεί ποιος πρέπει να πάει φυλακή για τις υποκλοπές). Σε κάθε περίπτωση, το «ασφαλές» περιβάλλον των σχεδόν παράλληλων μονολόγων μάλλον δικαίωσε όλους όσοι ισχυρίζονταν ότι δύσκολα κάποιος θα γίνει σοφότερος.

Πιο αναλυτικά, για τις υποκλοπές ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δε σκέφτηκε να παραιτηθεί «αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου, όταν έμαθα την υπόθεση των υποκλοπών. Ανέλαβα πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της ΕΥΠ. Οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τις παρακολουθήσεις δεν ήταν επαρκείς. Ποτέ δε θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο παρακολούθησης ο κ. Ανδρουλάκης, δεν είναι κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια της χώρας».

Όμως και ο Νίκος Ανδρουλάκης προσέθεσε με νόημα ότι αποτελεί κίνδυνο για τη Δημοκρατία, αλλά για τη Νέα Δημοκρατία, όταν εξελισσόταν η εσωκομματική διαδικασία με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. «Στόχος μου είναι να πάνε φυλακή όσοι έστησαν το παρακράτος των παρακολουθήσεων σε βάρος εμού και άλλων πολιτών», είπε χαρακτηριστικά.

Τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας που σχολίασε με νόημα πως : «Κάθομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου της Μεταπολίτευσης. Ας δώσει επιτέλους εξηγήσεις ο πρωθυπουργός γιατί παρακολουθούσε τον κ. Ανδρουλάκη. Η απλή αναλογική μπορεί να δώσει συγκυβέρνηση ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κόμμα, υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις, τις οποίες εκτιμώ ότι θα δούμε περισσότερο μετά τις εκλογές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι, το καταγράφω. Κανένας δε θα οικειοποιηθεί το δικαίωμα του λαού να επιλέξει ποιος θα τον κυβερνήσει».
Ενδιαφέρον είχε, επίσης, η απάντηση Τσίπρα σε ότι αφορά τον Ανδρέα Παπανδρέου όπου τόνισε πως «κάποτε κατηγορούσαν τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι έκλεψε συνθήματα της Αριστεράς, τώρα κατηγορούν εμένα ότι κλέβω συνθήματα», και μάλιστα αναφέρθηκε και στον Χαρίλαο Φλωράκη.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έστρεψε τα βλέμματα πάνω του όταν εμφάνισε τις δύο εικόνες με την Παναγία… γκέισα και Ινδιάνα. «Είναι σε βιβλία 3ης Δημοτικού. Δεν είναι πρόστυχο; Δεν είναι χριστιανοφοβία; Γιατί δεν το καταγγέλλει κανείς;» είπε.
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε – απαντώντας ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα – ότι «δεν είπαμε ότι είναι ίδιοι ο Μητσοτάκης με τον Τσίπρα, αλλά έχουν κοινές στοχεύσεις, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ευρωπαϊκά προγράμματα» ενώ επέμεινε ότι δε θα δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα όλων όσοι αγοράζουν κουπόνια του ΚΚΕ.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης του Market Pass το β’ εξάμηνο του 2023 και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θ’ αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Παράλληλα, πρότεινε να κοστολογηθούν από το ΓΛΚ τα προγράμματα των δύο κομμάτων, με τον Αλέξη Τσίπρα να «απαντά» (χωρίς να δίνει ακριβές νούμερο) σημειώνοντας: «Το πρόγραμμά μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».
Τέλος, ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δε μιλάει για παράλληλο νόμισμα, αλλά για εναλλακτικό σύστημα πληρωμών χωρίς τράπεζες.

ethnos.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Debate Εκλογές 2023: Υποκλοπές και νέοι oι δύο ενότητες όπου το θερμόμετρο «ανέβηκε»

  1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Η πολιτική δεν είναι η τέχνη …ούτε του εφικτού,ούτε του επιθυμητου!
    Είναι η τέχνη του σχήματος του τραπεζιου!

    Τι; δεν καταλαβατε;
    Παρακολούθησα όλη την τηλεμαχία, τρέμε Οδυσσεα!!
    Είδα έξι πολιτικούς αρχηγούς να κάθονται σ ένα ορθογώνιο και μακρύ τραπέζι
    κι αντί να βλέπει ο ένας το πρόσωπο του αλλου;έβλεπαν στον απέναντι τοίχο!
    Είδα έξι αρχηγούς στη σειρά, ώμο με ώμο καί με τα χέρια πάνω στο τραπέζι,λίγο αμήχανοι,λίγο φοβισμένοι, κουμπωμένοι, λες και περίμεναν
    την τιμωρία δασκάλας,λες και πήγαν στο σχολειό …αδιαβαστοι!
    Τι ωραία θα ήταν,εάν, αντί να κάθονται στο μακρύ και ψυχρό τραπέζι,σαν βαγόνια τρένου όλοι τους,καθόταν …σ ένα στρογγυλό τραπέζι κι ο ένας έβλεπε το πρόσωπο του αλλου;
    Όταν βλέπεις το πρόσωπο του ανθρώπου που βρισκεται απέναντι σου,
    όταν βλέπεις τα μάτια του,τότε βγαίνουν αλήθειες από μέσα σου,μέσα απ την καρδιά σου την ψυχή σου, όταν βλέπεις τον πολιτικό σου αντίπαλο με μισό φρύδι,όταν βλέπεις τον ώμο του ,τί βγαίνει από μέσα σου;μόνον το ΕΓΩ σου!
    Ο άνθρωπος έρχεται κοντά με τον συνάνθρωπο του..όταν βλέπει τα μάτια του!
    Την επόμενη φορά που θα κάνετε debate,καθίστε σ ένα στρογγυλό τραπέζι
    κι όχι σαν το χθεσινό που είναι πανομοιότυπο με το τραπέζι που κάθεται ο Κάρολος, ο βασιλιάς και ο γιος του ο πρίγκιπας, που καθονται;Ο ένας στη Δύση κι άλλος στην Ανατολή, λες και είναι μαλωνενοι!
    Είναι γνωστή η φράση που λεει” έγινε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης ”
    Δεν υπάρχει φράση ” συζήτηση μακρόστενης τραπεζης”
    Η στρογγυλή τράπεζα μας παραπέμπει στην Αγγλία όχι του Καρολου,αλλά του Αρθουρου!
    Οι ιππότες του κάθονταν σε στρογγυλό τραπέζι, δηλωτικό της ισότητας και αδελφοσύνης των ιπποτων!
    Αγαπητοί πολιτικοί αρχηγοί,την επόμενη φορά σε στρογγυλή τράπεζα, στα μάτια του κοσμου θα.,θα είστε Ιπποτες!
    Ιππότες,από το ιπποσυνη και σημαινει;Ηθικός και συμπεριφορικος κωδικας!
    Κι αν βρεθεί την επόμενη φορά στρογγυλό τραπέζι στην ΕΡΤ,οι εκλογές θαχουν άλλο χρώμα και η Ελλαδα;λίγο ψηλοτερα!
    Καλή επιτυχία σ όλους σας!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.