Δράσεις Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Κοζάνης για τον μήνα Απρίλιο 2023



 

Ανοιξιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία Π.Τ.  Κοζάνης & Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών «Σταγόνα Ελπίδας»

Στις 3/4/2023 το Περιφερειακό Τμήμα Κοζάνης συμμετείχε στην Ανοιξιάτικη Εθελοντική Αιμοδοσία με το Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών «Σταγόνα Ελπίδας», το Τμήμα Αιμοδοσίας του Μαμάτσειου Γεν. Νοσοκομείου Κοζάνης, τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Κοζάνης, την Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης ΕΛΜΕ Κοζάνης και το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης.

Με κοινωνική υπευθυνότητα η εκπαιδευτική κοινότητα δίνοντας αίμα, παρέδωσε μάθημα ζωής αυτήν τη φορά. Οι Εθελόντριες Υγείας του Ε.Ε.Σ. για ακόμα μία φορά ήταν εκεί συμβάλλοντας με τον τρόπο τους στη διεξαγωγή της αιμοδοσίας.

Εξυπηρέτηση ασθενών κατ’ οίκον

Και κατά το μήνα Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις των Εθελοντών/-ντριων Υγείας σε ασθενείς που απευθύνθηκαν στο Π.Τ. Κοζάνης και ζήτησαν βοήθεια. Η εθελοντική προσφορά προς τον πάσχοντα συνάνθρωπο συνεχίζεται.

Συμμετοχή σώματος εθελοντριών στην Περιφορά του Επιταφίου και στη Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας

Το Π.Τ. Κοζάνης συμμετείχε όπως κάθε χρόνο την Μ.Παρασκευή στην Περιφορά του Επιταφίου. Από νωρίς το απόγευμα Εθελόντριες Υγείας με την επίσημη στολή τους παρακολούθησαν με τη δέουσα ευλάβεια την ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στον Ι.Μ. Ναό Αγ. Νικολάου Κοζάνης. Στη συνέχεια οι εθελόντριες σε άψογο σχηματισμό συνόδευσαν τον Επιτάφιο κατά την Περιφορά Του στο κέντρο της πόλης υπό τον ήχο πένθιμων εμβατηρίων της Φιλαρμονικής του Δήμου Κοζάνης.

Η πάνδημη λιτάνευση της ιστορικής και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Ζιδανιώτισσας στην πόλη της Κοζάνης από τον Ι.Ν. Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης, στον Ι.Μ. Ναό του Αγ. Νικολάου είναι μία παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων, τηρείται ευλαβικά και παραδίδεται από γενιά σε γενιά. Τα τελευταία χρόνια το Π.Τ. Κοζάνης έχει την τιμή να συμμετέχει μαζί με όλες τις Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές, τους εκπροσώπους Πολιτιστικών Φορέων και Ενοριών, Τους Προσκόπους και τις Φιλαρμονικές, στη λαμπρή αυτή γιορτή της Κοζάνης. Οι Εθελόντριες Υγείας του Π.Τ. Κοζάνης με σεμνότητα έλαβαν μέρος στην πομπή και συγκίνησαν τους ευλαβείς πιστούς που περίμεναν στους δρόμους να περάσει η Παναγία και να πάρουν την Ευλογία της.

Φιλανθρωπική δράση για το Πάσχα

Το Π.Τ. Κοζάνης διέθεσε τρόφιμα και είδη υγιεινής σε εμπερίστατους συμπολίτες μας που κατόπιν των απαραίτητων διαδικασιών ή και παραπομπής από τις αρμόδιες Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Κοζάνης (με τη συναίνεση πάντοτε και των ίδιων των ωφελουμένων), η αρμόδια επιτροπή δεμάτων του τμήματος αποφάσισε ότι χρήζουν ιδιαίτερης στήριξης.

Για ακόμα μία φορά με εντολή του Προέδρου του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντωνίου Αυγερινού εστάλη ανθρωπιστική βοήθεια από τις Κεντρικές Αποθήκες του Ε.Ε.Σ. στην Αθήνα, η οποία παρελήφθη από τους Εθελοντές/-ντριες του Π.Τ. Κοζάνης. Το υλικό αυτό αφού ταξινομήθηκε, διατέθηκε αναλόγως των αναγκών των συνανθρώπων μας κατά την Πασχαλινή περίοδο.

Εκπαίδευση πολιτών και μαθητών στις Πρώτες Βοήθειες

Η Αγωγή Υγείας είναι άλλος ένας τομέας συνεχούς δραστηριοποίησης του Π.Τ. Κοζάνης. Κατά το μήνα Απρίλιο συνεχίστηκαν οι εκπαιδεύσεις σε ομάδες πολιτών και σε μαθητές Σχολικών Μονάδων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές με ενδιαφέρον κι ενθουσιασμό για τη γνώση που τους παρέχεται στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ε.Ε.Σ. συμμετέχουν ενεργά και μαθαίνουν πώς να βοηθούν όσους έχουν ανάγκη.

Ψυχολογική στήριξη/ συντροφιά στου ηλικιωμένους του Τιάλειου Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Κοζάνης

Πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας οι Εθελοντές/-ντριες Υγείας του Π.Τ. Κοζάνης παρουσιάζονταν σε εβδομαδιαία βάση και βοηθούσαν στην ατομική υγιεινή φροντίδα των φιλοξενουμένων του ιδρύματος. Λόγω των προστατευτικών μέτρων που ίσχυσαν κατά τα χρόνια της πανδημίας, ήταν αδύνατη η παρουσία των Εθελοντών/-ντριών Υγείας στο χώρο του Γηροκομείου. Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα μόνο η Εθελόντρια Υγείας του Τμήματός μας κα Κωνσταντινίδου Αναστασία (η οποία είναι και μέλος στο Δ.Σ. του Γηροκομείου), υπό προϋποθέσεις και με πολλή προσοχή επισκέπτεται τη δομή των ηλικιωμένων κάθε Κυριακή και περνά δημιουργικό χρόνο μαζί τους (με παιχνίδια, τραγούδια, αφήγηση ιστοριών κλπ) και τους στηρίζει με τη συντροφιά της. Έτσι με αλλαγμένη διάθεση την αποχαιρετούν και περιμένουν την επόμενη Κυριακή να την ξανασυναντήσουν…. να της πουν τα νέα τους….

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.