Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης: Ανακοίνωση για την 9η Μάη Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών



 

Η Επιτροπή Ειρήνης Κοζάνης, μέλος της Ελληνικής Επιτροπής  για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, όταν στις 9 του Μάη του 1945 υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας κάτω από τη νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενός από τους φονικότερους πολέμους που γνώρισε η ανθρωπότητα. Τιμάμε τα εκατομμύρια των νεκρών, των τραυματιών, των αναπήρων, όλων όσοι με κάθε τρόπο πάλεψαν και αγωνίστηκαν ενάντια στον φασισμό – ναζισμό, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο. Τιμάμε τους λαούς του κόσμου, που με μπροστάρη και κύριο αιμοδότη την ΕΣΣΔ πρωτοστάτησαν στην αντιφασιστική πάλη.

Η ιστορική πείρα φανερώνει πως ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί προέκταση της ειρήνης με το πιστόλι στον κρόταφο των λαών. Όταν πια τα πολιτικά μέσα δεν επαρκούσαν για να συμβιβαστούν οι αντιθέσεις και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων, τόσο ο Β’, όσο κι ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήρθαν ως επακόλουθο της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για το μοίρασμα των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, του κόσμου. Στα χρόνια που μεσολάβησαν από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές στοχεύσεις των καπιταλιστικών κρατών, αφού από την επομένη κιόλας μέρα του πολέμου στράφηκαν ενάντια στην ΕΣΣΔ και στις Σοσιαλιστικές Δημοκρατίες, με αποκορύφωμα την ίδρυση του ΝΑΤΟ, στις 4 Απρίλη του 1949.

Εβδομήντα οχτώ χρόνια από την ημέρα που η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο κυμάτισε στο Ράιχσταγκ σηματοδοτώντας τη Νίκη των Λαών κι ανοίγοντας το δρόμο για την οικοδόμηση μιας σειράς Λαϊκών Δημοκρατιών στις χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, οξύνονται παραπέρα οι ανταγωνισμοί και η επιθετικότητα ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, με τη Ρωσία, την Κίνα και με την εμπλοκή δεκάδων κρατών. Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται στο Ουκρανικό έδαφος ανάμεσα στους ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με το ευρασιατικό μπλοκ εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο, έχοντας περάσει σε τροχιά επικίνδυνης κλιμάκωσης και προειδοποιώντας για γενίκευσή του.

Ο ελληνικός λαός και οι υπόλοιποι λαοί ήδη πληρώνουμε τις βαριές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου με τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ενεργειακή φτώχεια. Αποδεικνύεται ότι οι οικονομικοί, οι ενεργειακοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί είναι βουτηγμένοι στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Φανερώνεται ότι ανεξάρτητα με το ποιο αστικό κόμμα είναι στην κυβέρνηση, όλοι τους συντάσσονται μέχρι κεραίας με την αντιλαϊκή πολιτική, πλευρά της οποίας είναι και το παραπέρα βάθεμα της εμπλοκής της Ελλάδας στους επικίνδυνους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις τους, τα βρίσκουν όταν πρόκειται για την υλοποίηση των σχεδιασμών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Συμφωνούν με τις επικίνδυνες αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στηρίζουν την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ. Τα δίνουν όλα για όλα για τη συνέχιση του διαβόητου Στρατηγικού Διαλόγου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα, που ξεκίνησε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ. Ήταν αυτοί που από κοινού χειροκρότησαν στην ελληνική Βουλή τους ναζιστές του Τάγματος Αζόφ, που μ’ ένα στόμα και με μια φωνή συναινούν στην αποστολή πολεμικού υλικού και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, όπως στην Ουκρανία, στον Περσικό, στη Σαουδική Αραβία κ.α.. Είναι αυτοί που άλλοτε ως κυβέρνηση κι άλλοτε ως αντιπολίτευση όλα τα τελευταία χρόνια αναπροσάρμοσαν και στοίχισαν το δόγμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με βάση τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς και όχι με κριτήριο την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Ελλάδας. Τα βρίσκουν μεταξύ τους όταν πρόκειται για τις υπέρογκες δαπάνες για λογαριασμό του ΝΑΤΟ, για τις οποίες η χώρα μας έρχεται πρώτη, ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ, ανάμεσα στα κράτη – μέλη του και οι οποίες δεν έχουν καμιά απολύτως σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα της χώρας. Είναι αυτά τα κόμματα που διατήρησαν και πολλαπλασίασαν τις αμερικανονατοϊκές βάσεις και υποδομές, παραχώρησαν τη δυνατότητα στους αμερικανονατοϊκούς μακελάρηδες να χρησιμοποιούν οποτεδήποτε χρειάζονται οποιαδήποτε στρατιωτική και πολιτική υποδομή της Ελλάδας, μετατρέποντας τη χώρα μας σε πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο αντιποίνων.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί πρόκληση η αναγόρευση από την πλευρά της ΕΕ της 9ης Μάη σε “Ημέρα της Ευρώπης”, αλλά και η αντιδραστική και ανιστόρητη “θεωρία των δύο άκρων”, που έχει μετατραπεί σε επίσημη ιδεολογία της, επιχειρώντας να εξισώσει ό,τι πιο σκοτεινό έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα, τον φασισμό, με τον κομμουνισμό. Όσο κι αν προσπαθούν οι κάθε λογής απολογητές του ευρωατλαντισμού να παρουσιάσουν την ΕΕ ως δήθεν την “Ευρώπη των λαών”, δεν μπορούν να καμουφλάρουν το αποκρουστικό της πρόσωπο ως μια αντιδραστική ένωση του κεφαλαίου κατά των λαών.

Η ΕΕ είναι που, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), εξαπολύει επεμβάσεις σε όλη την υδρόγειο, διευθύνει ιμπεριαλιστικές αποστολές, στρατιωτικοποιείται ακόμη περισσότερο έτσι ώστε να μπορεί να δρα τόσο συμπληρωματικά ως προς το ΝΑΤΟ, όσο κι αυτοτελώς οποτεδήποτε το επιτάσσουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια. Εντείνει τον αντικομμουνισμό, τον αυταρχισμό, την καταστολή, την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Επιχειρεί να βάλει στο γύψο τη συνδικαλιστική δράση. Πρωτοστατεί στην παραχάραξη της ιστορίας, απαγορεύει Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη, αναγορεύει σε ήρωες τους συνεργάτες των Ναζί.

Στον αντίποδα αυτής της σημερινής βαρβαρότητας, εβδομήντα οχτώ χρόνια από την Ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των λαών, αναδεικνύονται ξεκάθαρα η ανωτερότητα και τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, που όχι μόνο κατατρόπωσε τον φασισμό, αλλά ήδη από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα κατάφερε να εξασφαλίσει δουλειά για όλους με δικαιώματα, παιδεία, κατάφερε να εξαλείψει μολυσματικές ασθένειες.

Ο λαός μας έχει συμφέρον να εμπιστευτεί τη δύναμή του. Να γυρίσει την πλάτη στα αστικά κόμματα που με την πολιτική τους τον ματώνουν καθημερινά και την ίδια στιγμή στρώνουν το δρόμο για το πολεμικό σφαγείο. Δυναμώνουμε την πάλη μας για να κλείσουν οι αμερικανονατοϊκές βάσεις. Να σταματήσει αμέσως η συμμετοχή και η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία ή αλλού με οποιανδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε πρόσχημα. Να σταματήσει η παροχή οποιουδήποτε είδους βοήθειας προς τους ιμπεριαλιστές. Κανένα ελληνικό στρατιωτικό σώμα να μη σταλεί στην Ουκρανία, σε χώρες που συνορεύουν με αυτήν ή σε άλλες ιμπεριαλιστικές αποστολές. Κανένας στρατευμένος, αξιωματικός, υπαξιωματικός εκτός συνόρων. Να σταματήσει η αποστολή εφοδίων και μέσων από την Ελλάδα.

“Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει στον Κόκκινο Στρατό περισσότερα από ό,τι μπορεί ποτέ να πληρώσει”, σημείωνε χαρακτηριστικά ο αμερικανός συγγραφέας Έρνεστ Χεμινγουέι. Εμπνεόμαστε από την 9η Μάη, τη μέρα που οι λαοί απέδειξαν πως είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο, να γίνουν κυρίαρχοι της ζωής και του πλούτου που παράγουν. Συνεχίζουμε αταλάντευτα δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος, που μπορεί να εγγυηθεί ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη, φιλία, αλληλεγγύη σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των λαών.

                                                                               Κοζάνη 8/5/2023

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.