Η Κοινότητα Κοζάνης και οι κάτοικοι αντιδρούν στην καταστροφή του αύλειου χώρου του Επισκοπείου – Γράφει ο Στέλιος Χλιαράς

 

Στην προχθεσινή συνεδρίαση που είχαμε με την Κοινότητα Κοζάνης αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε έναν δίκαιο αγώνα ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα που δίνει το πράσινο φως στην καταστροφή ενός ακόμα ζωτικού, ιστορικού και πράσινου σημείου του κέντρου της πόλης της Κοζάνης. Καμία απόφαση που είναι ενάντια στο λαϊκό αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί.
Ακολουθεί η εισήγηση που έκανα και ψηφίστηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της Κοινότητας:
Στις 22/06/2020 η Κοινότητα Κοζάνης γνωμοδότησε αρνητικά για την ανέγερση του παρεκκλησίου της Αγίας Αικατερίνης στην αυλή του Επισκοπείου, ενός από τα ελάχιστα εναπομείναντα ιστορικά κτίρια που κοσμούν το κέντρο της Κοζάνης.
Η εισήγηση που έκανα τότε και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από τα μέλη του Συμβουλίου της Κοινότητας, έκλεινε ως εξής: “προτείνω την αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στον αύλειο χώρο του Επισκοπείου, καθώς και τη διατήρηση κάθε νόμιμου δικαιώματος της Κοινότητα Κοζάνης για πιθανές επόμενες ενέργειές της σχετικά με το θέμα”.
Ακολούθησε δυστυχώς η, κατά παράβαση της απόφασης των εκλεγμένων Συμβούλων της Κοινότητας της πόλης, θετική γνωμοδότηση του Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης (αξίζει για την ιστορία να σημειώσουμε ότι αρνητικά ψήφισαν μόνο οι κ.κ. Φλώρος και Μάρας της Ενότητας, και όλοι/όλες οι σύμβουλοι της Δημοτικής Κίνησης και της Λαϊκής Συσπείρωσης), και πρόσφατα ανακοινώθηκε το προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου στο οικοδομικό τετράγωνο 267.
Οι αποφάσεις αυτές έδωσαν το πράσινο φως, όχι απλά στην ανέγερση Ιερού Ναού, αλλά στην επερχόμενη καταστροφή του αύλειου χώρου και της όψης του Επισκοπείου με αποτέλεσμα την οριστική αλλοίωση ενός κεντρικότατου και ιστορικότατου σημείου-μνημείου της πόλης.
Αγαπητές και αγαπητοί σύμβουλοι, στις 22/06/2020 με γνώμονα το κοινό καλό της πόλης δεσμευτήκαμε να προβούμε μελλοντικά σε όποιες ενέργειες χρειαστεί ώστε να τιμήσουμε και να προασπίσουμε την απόφασή μας ενάντια στην οικοδόμηση του περιβάλλοντα χώρου του Επισκοπείου που θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη και αλλοίωση της μορφής του, διαρρηγνύοντας την ιστορική, αισθητική και λειτουργική ενότητα του Μνημείου, της γειτονιάς και της πόλης εν γένει.
Προτείνω λοιπόν η Κοινότητα Κοζάνης να ξεκινήσει έναν δίκαιο αγώνα ώστε να μην ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του αύλειου χώρου του Επισκοπείου.
– Να συμπορευτούμε με τη συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών που συνδέονται με τον χώρο, που διεκδικούν περισσότερους χώρους πρασίνου στην πόλη και που αντιλαμβάνονται ότι η απόφαση ανέγερσης Ναού εξυπηρετεί προσωπικά συμφέροντα.
– Να συνδημιουργήσουμε κοινό μέτωπο αντίστασης με φορείς και δημότες/ισσες που συντάσσονται με το όραμα της διεκδίκησης ενός χώρου που θα έπρεπε να χρησιμοποιείται για κοινό όφελος των πολλών παραμένοντας όπως ήταν χαρακτηρισμένος για δεκαετίες, δηλαδή ως κοινόχρηστος χώρος.
– Να ασκήσουμε από κοινού κάθε νόμιμο δικαίωμα για να ανατρέψουμε τα σχέδια για την οικοδόμηση του αύλειου χώρου του ιστορικού Επισκοπείου που θα αλλάξει οριστικό τη φυσιογνωμία του μνημείου, της γειτονιάς της πόλης και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο: να αποδοθεί ο χώρος στη γειτονιά και την πόλη για χρήση από το σύνολο της κοινωνίας.
Για όλους τους παραπάνω λόγους προτείνω:.
1) Την αναδημοσίευση της από 22/06/2020 απόφασης της Κοινότητας Κοζάνης.
2) Την ενημέρωση όλων των δημοτών για όσα πρόκειται να γίνουν για αυτούς χωρίς αυτούς, και ειδικότερα των κατοίκων της γειτονιάς πέριξ του Επισκοπείου με την τοιχοκόλληση σχετικού κειμένου σε κάθε σπίτι.
3) Την ανάληψη πρωτοβουλιών για τη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης με όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες, όλους τους δημότες και τις δημότισσες που αφορά το θέμα, ώστε να ακουστεί μαζικά η φωνή μας και να ανατρέψουμε συλλογικά αυτό που ατομικά μοιάζει αναπότρεπτο.
4) Την σύγκλιση ανοιχτής λαϊκής συνέλευσης των κατοίκων της πόλης μπροστά στην αυλή του Επισκοπείου αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές.
5) Την, μετά από διαβούλευση, κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης προς την Μητρόπολη και τον Δήμο Κοζάνης με σκοπό τον αμοιβαίο συμβιβασμό, την ανέγερση του Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης σε άλλο σημείο της πόλης και την πιθανή απόδοση χρηματικής αποζημίωσης από μεριάς Δήμου στην Μητρόπολη, όπως όφειλε να κάνει ως το 2019.
Πιστεύω ακράδαντα ότι χαμένη μάχη είναι μόνο αυτή που δεν δόθηκε ποτέ, και ελπίζω αυτός ο αγώνας να δοθεί με όλα τα μέσα που διαθέτουμε ως δημότες/ισσες, ώστε να μη χαθεί οριστικά άλλος ένας ζωτικός χώρος της πόλης που θα έπρεπε να είναι ανοιχτός και προσβάσιμους σε όλες και σε όλους.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Στέλιος Χλιαράς
Ηθοποιός – Σκηνοθέτης
Υπεύθυνος Πολιτισμού Κοινότητας Κοζάνης

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.