Υπογραφή σύμβασης εκτέλεσης του έργου «Αποκατάσταση δομήματος Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στη Σιάτιστα»



 

Υπογράφηκε την Τρίτη 2 Μαΐου 2023, από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη και τον ανάδοχο του έργου, η σύμβαση για την κατασκευή του έργου «Αποκατάσταση δομήματος Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα στη Σιάτιστα».

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 649.783,34 € (με Φ.Π.Α), με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους. Παρόντες στη διαδικασία της υπογραφής ήταν ο Δήμαρχος Βοΐου, Χρήστος Ζευκλής και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Κοζάνης, Κατερίνα Δαδαμόγια.

Επιγραμματικά, οι εργασίες που θα γίνουν είναι:

  1. Προεργασίες καθαιρέσεων αποξηλώσεων (κεραμιδιών, επιχρισμάτων, αρμολογήματος, σανίδων δαπέδου, οροφής και κουφωμάτων)
  2. Συμπλήρωση, αντικατάσταση λίθων, αναδόμηση περιοχών και νέο αρμολόγημα
  3. Αποκατάσταση ξυλοδεσιών και εφαρμογή ενεμάτων
  4. Αποκατάσταση, στερέωση και ενίσχυση τοιχοποιίας
  5. Τοποθέτηση μόνωσης
  6. Αποκατάσταση δαπέδων και στέγης
  7. Κατασκευή λοιπού εξοπλισμού (τζάκια, φεγγίτη στέγης, καπνοδόχους κα)
  8. Επιχρίσματα και κονιάματα

 

Η αποκατάσταση του Αρχοντικού Μανούση – Δούκα Τζάτζα κρίνεται σκόπιμη για τη διατήρηση της ιστορικότητας της πόλης της Σιάτιστας, με τη διάσωση σημαντικών κτιρίων συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου. Σκοπός δεν είναι η επαναφορά του κτιρίου στην αρχική του κατάσταση, αλλά η διατήρηση και η ανάδειξη βασικών χαρακτηριστικών, με τη διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αυθεντικών του στοιχείων.

Η Περιφερειακή Αρχή τηρεί στο ακέραιο τη δέσμευση της για υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στον τομέα του πολιτισμού, για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στους οικισμούς και την ενίσχυση του τουρισμού.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.