Ως «μη γενόμενη» η δικαίωση συγγενών θανόντων από εργατικό δυστύχημα στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ



 

Σε νόμο για την ηλεκτρική ενέργεια που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή πέρασε διάταξη για την πρόσληψη συγγενών εργολαβικών και έκτακτων εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους σε εργατικό δυστύχημα σε χώρους εργασίας της ΔΕΗ.

Θεωρούμε κατ΄ αρχήν θετικό το ότι η Βουλή των Ελλήνων ασχολήθηκε με αυτή την κατηγορία των εργαζομένων που αδικούνται κατάφωρα και στην εργασιακή τους ζωή αλλά και στον θάνατο όμως η διάταξη αυτή δεν λύνει ουσιαστικά το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το θέμα αυτό παραμένει στη διακριτική ευχέρεια του Δ.Σ της ΔΕΗ αφού στη συγκεκριμένη διάταξη αναφέρεται ότι «με αποφάσεις του Δ.Σ της ΔΕΗ δύναται να προσλαμβάνεται στη ΔΕΗ» αντί του σωστού που θα έπρεπε να μπει, ότι Υποχρεούται η ΔΕΗ να προσλαμβάνει συγγενείς θυμάτων εργατικού δυστυχήματος που έγινε στις εγκαταστάσεις της ασχέτως από την εργασιακή σχέση του θανόντος.

Επίσης κακώς ορίζει ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της διάταξης την  1η Ιανουαρίου του 2008 καθώς αφήνει εκτός δεκάδες περιπτώσεις θυμάτων και ειδικά των παιδιών τους που έζησαν δύσκολα χρόνια χωρίς τον προστάτη τους και πλέον βρίσκονται σε ηλικία που μπορούν και πρέπει να εργαστούν. Η ημερομηνία που πρέπει να οριστεί δεν μπορεί παρά να είναι η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 2244 του 1994.

Το ιστορικό

  1. Με βάση τον νόμο 2244/1994 η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προσλάβει ένα μέλος της οικογένειας του κάθε εργαζόμενου που έχασε τη ζωή του συνεπεία εργατικού δυστυχήματος. Αυτό αφορά μόνο τους μόνιμους εργαζόμενους και όχι τους έκτακτους και τους εργολαβικούς
  2. Τον Οκτώβρη του 2017 και με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα του Λάζαρου Πανιτσίδη, ηλικίας 35 χρονών και πατέρα δυο ανήλικων τέκνων, στέλνεται επιστολή από το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» προς το ΔΣ της ΔΕΗ με αίτημα να ισχύσει και για τους εργολαβικούς και για τους έκτακτους αυτή η ρύθμιση
  3. Προς τιμήν του το τότε ΔΣ της ΔΕΗ αποφασίζει να δεχτεί αυτό το δίκαιο αίτημα του Συνδικάτου και των συγγενών των τραγικών θυμάτων που σκοτώθηκαν σε εργασιακούς χώρους της ΔΕΗ.
  4. Αυτό όμως απαιτεί τροποποίηση του συγκεκριμένου νόμου, μια γραφειοκρατική στην ουσία διαδικασία που όμως δεν γίνεται εδώ και 5 χρόνια παρά τις συνεχείς μας οχλήσεις προς το Υπουργείο Εργασίας, τους βουλευτές της Περιοχής και σε κάθε αρμόδιο
  5. Τον Νοέμβριο του 2019 φέρνουμε ψήφισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας και το Π.Σ παίρνει ομόφωνη απόφαση για να στηριχθεί το αίτημα των συγγενών και να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειας
  6. Μετά από 4 χρόνια επιτέλους γίνεται αυτή η τροποποίηση που όμως δεν μας ικανοποίει για όλους τους λόγους που προαναφέραμε

 

Η «Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία» που σε συνεργασία με το ΣΕΕΝ «Εργατική Αλληλεγγύη» πάλεψε όλα αυτά τα χρόνια για να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν οι χαροκαμένοι συγγενείς που έχασαν τους ανθρώπους του και επιπλέον καταδικάζονται στις στερήσεις και στην ανέχεια.

Ταυτόχρονα απαιτούμε ίσα εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους άσχετα από την εργασιακή του σχέση (μόνιμοι- έκτακτοι- εργολαβικοί)

Κοζάνη 28/4/2023

«Αριστερή Συμπόρευση για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.