Επισημάνσεις – διευκρινίσεις περί στατιστικών και εκλογών – Γράφει η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου



 

Με αφορμή όσα δήλωσα  στις  21.4.2023 για την  δημοσκοπική εικόνα της Φλώρινας, εκ της Δυτικής Μακεδονίας,  με βάση τα αποτελέσματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους,  διευκρινίζω τα εξής:

Οι επισημάνσεις μου εστιάζουν στην εκτίμηση των στατιστικών που με αφορούν, στο ποσοστό δηλαδή του 9% που μου αποδίδουν στο σύνολο των ψήφων που πιθανολογείται ότι θα λάβουν οι υποψήφιοι της ΝΔ ,στην περιφερειακή  ενότητα της Φλώρινας. Όπως καταλαβαίνετε, για το συγκεκριμένο ποσοστό, αν και εφόσον επαληθευτούν οι εικασίες των δημοσκόπων,  λυπάμαι, δεν μπορώ να είμαι «χαρούμενη».

Οι λόγοι είναι πολλοί: στηρίζω το κόμμα μου, τη Νέα Δημοκρατία,  και συμμετέχω για δεύτερη φορά, με την ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, στις εθνικές εκλογές. Η συγκεκριμένη αξιολόγηση από τα στατιστικά ευρήματα,  τουλάχιστον με «προβληματίζει». Επειδή όμως στην επιστήμη τα πάντα είναι θέμα ερμηνείας, μπήκα στη διαδικασία να αντλήσω  χρήσιμα συμπεράσματα, από τις συγκεκριμένες δημοσκοπήσεις, δηλαδή να τις ερμηνεύσω.

Δυστυχώς, οι συγκεκριμένες στατιστικές αναλύσεις που  δημοσιεύονται ή αναδημοσιεύονται σε διάφορες ιστοσελίδες δεν με διαφωτίζουν π.χ. ποιες ηλικιακές ομάδες μπήκαν στην πλατφόρμα και παρήγαγαν αυτό το αποτέλεσμα; Δηλαδή για να το κάνω πιο εύπεπτο, δεν ξέρω αν με αξιολόγησαν θετικά ή αρνητικά οι φοιτητές μου. Επίσης δεν μου παρέχεται  η πληροφορία για το αν με επιδοκιμάζουν ή με αποδοκιμάζουν οι γυναίκες ή οι άντρες, ως  «δυνάμει»  ψηφοφόροι μου. Επομένως το στήσιμο της έρευνας δεν με βοηθάει στην αυτοκριτική μου.

Τι μου προσφέρει λοιπόν η δημοσκόπηση; Μια πληροφορία που μάλλον με μειώνει ως ακαδημαϊκό και γυναίκα πολιτικό: ότι το κλίμα είναι πολωμένο ανάμεσα στους άντρες συνυποψηφίους μου. Και ότι η δυναμική των ποσοστών τους, στατιστικά σημαντική ή όχι,  μπορεί και να οδηγήσει σε μία θεωρητικά «επικείμενη ανατροπή».  Δηλώνω  λοιπόν πως οι στατιστικές «δεν συμπαθούν τις γυναίκες». Εκτός αν στις δημοσκοπήσεις μπαίνουν και εκφράζουν άποψη κυρίως οι άντρες. Αλλά και αυτό το βρίσκω εξαιρετικά αρνητικό για την εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική ζωή του τόπου.

Στην προηγούμενη παρέμβασή μου αναφέρθηκα, ως προερχόμενη από τον χώρο της ακαδημαϊκής έρευνας, και χωρίς καμία πρόθεση να αμφισβητήσω συλλήβδην τις δημοσκοπήσεις, σε «επιστημονικές παρατηρήσεις», που θα μπορούσαν να αποδώσουν ένα πιο αξιόπιστο και κατανοητό αποτέλεσμα. Και στους φόβους μου, πως όταν οι δημοσκοπήσεις περιορίζουν έναν υποψήφιο στο ποσοστό που προανέφερα, το εκλογικό σώμα λαμβάνει το μήνυμα πως η παράσταση νίκης ανήκει αποκλειστικά στους  άρρενες συνυποψηφίους μου.

Εντούτοις,  ως γυναίκα που αγωνίζεται με τις δικές της δυνάμεις στηρίζοντας το κόμμα και τον τόπο της, θα παλέψω   και σε αυτή την περίπτωση να αποδείξω πως οι δημοσκοπήσεις, ως φωτογραφίες της στιγμής μπορεί και να μην επαληθεύονται σε όλες τις περιπτώσεις…

Γιατί ψηφίζουν οι άνθρωποι και όχι οι στατιστικές. Και είναι στο χέρι όλων  μας να κάνουμε πράξη τα κοινά οράματά  μας.

Σ.Η.Τ.

Σ. Ηλιάδου-Τάχου, Υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ στην Περιφερειακή Ενότητα της Φλώρινας

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Επισημάνσεις – διευκρινίσεις περί στατιστικών και εκλογών – Γράφει η Σοφία Ηλιάδου-Τάχου

  1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Οι δικές σας στατιστικές τι λενε;
    Απ το 2019 υπήρχε κάποια αναπτυξη στη Φλωρινα
    και στη Δυτική Μακεδονια;
    Φλωρινα,Γρεβενά και Καστοριά έχουν πληθυσμό μικρότερο
    από Κοζάνη,αυτό σας ικανοποιεί;
    Η Δυτική Μακεδονια και η Θράκη είναι οι φτωχότερες
    απ όλες τις περιφέρειες της Ελλάδος και οι πιο συρρικνωμενες δημογραφικά.
    Το 2019,ο μητσοτακης, προεκλογικά, εξήγγειλε πολλές και καλές δουλειές
    για τη χώρα ολόκληρη και δη για τη Δυτική Μακεδονια!
    Όχι μόνο πολλές, αλλά και καλές δουλειές,τόσο λαοπλανος,
    τόσο ψεύτης,όσο κανείς πολιτικος της Χώρας.
    Λες και υπάρχουν και βρομικες και κακές δουλειές.
    Όλες οι δουλειές είναι καλές,κύριε μητσοτακη,εκτός απ τις
    δουλειές των πατση-δων ,των πετσα-δων ,των Χειμαρα-δων,των Μαραβεγια- δων, των Σπυρα- κηδων,των,των,των( ων ουκ εστι αριθμος)
    των αβραμοπουλων( αυτός έπαιρνε τιμητικα ,τιμητικα,τιμητικα…
    5.000 ευρώ τον μήνα…επειδή ήταν μέλος της ΜΚΥΟ του Παντσερι ,του
    Καταρ- αμενου.
    Ειρήσθω εν παρόδω,οι πατεράδες μας που δούλευαν με τον ιδρώτα
    των προσώπων τους ,τίμια και παλικαρίσια, δεν έπαιρναν απ τ αφεντικά τους,
    τους τίμιους και καλούς εργοδότες τους,ούτε δραχμή τ ι μ η τ ι κ α χρήματα.
    Αυτοί οι παραπάνω που τρώνε,τρώνε,τρώνε και τον αγλεορα,πρώτον,ξέρουν που πέφτει η Φλωρινα( γεωγραφικα) και αφήνουν χρήματα για την ανάπτυξη
    της Δυτικής Μακεδονιας;
    Τι λένε οι δικές σας στατιστικές επί των παραπανω;
    Όταν κουρευονται τα δάνεια των παπαθανασηδων με τις θαυματουργές κουρευτικες μηχανές- αγιαστουρες του αγλεορατισμου,πώς θα
    περισσεψουν χρήματα για την προκοπή της Φλώρινας κι αλλαχού
    εν Ελλαδι;
    Και στη Φλωρινα;στην Κοζανη;στα Γρεβενα;στην Καστορια;
    ” μεγάλωσαν τα γένια μας
    η ψυχή μας αλλιωτεψε
    ………………………………………..
    Χίλια μύρια κύματα μακριά…απ τον λαό βρίσκεστε όλοι της Νέας Δημοκρατιας.
    Μεγάλωσαν τα γενιά μας…
    Και που να βρούμε κουρευτικες μηχανές…made papathanasi ..να ..να
    Κουρεψουμε….τα γένια μας ή τα δάνεια μας.
    ” Θεός φυλάει τα ερημα”

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.