Primary Menu  

O πρωθυπουργός ζήτησε από την ΠτΔ τη διάλυση της Βουλής -Το διάγγελμα για τις εκλογές: ‘Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της’ (βίντεο)



 

Στο προεδρικό μέγαρο μετέβη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συναντηθεί με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και να δρομολογήσει τη διεξαγωγή των εκλογών την 21η Μαΐου.

Ο Πρωθυπουργός ζήτησε τη διάλυση της Βουλής από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να προκηρυχθούν επίσημα οι εκλογές για τις 21 του επόμενου μήνα. Κατόπιν, το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα θα θυροκολληθεί, ώστε να υπογραφεί από το υπουργικό συμβούλιο και θα ξεκινήσει επίσημα η προεκλογική περίοδος

Στη συνομιλία που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός είπε πως έχει τη χαρά να παραδώσει την πράξη του υπουργικού συμβουλίου, με την οποία η κυβέρνηση εισηγείται τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών.

Υπογράμμισε δε, πως επί της ουσίας η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τη θητεία της, όπως ο ίδιος είχε δεσμευτεί εξ’ αρχής.

«Οι εκλογές αποτελούν γιορτή της δημοκρατίας, πρέπει να υπάρξει μια γόνιμη αντιπαράθεση επιχειρημάτων ώστε οι πολίτες να κρίνουν με νηφαλιότητα μακριά από τοξικότητες και ακραίες συμπεριφορές που δεν ταιριάζουν στο γενικότερο κλίμα και δεν είναι εναρμονισμένες με την κοινωνία» τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Κατόπιν, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα υπογράψουν διά της περιφοράς τη σχετική Πράξη του οργάνου.

Αυθημερόν, θα εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της ΙΗ’ Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου, θα θυροκολληθεί στη Βουλή των Ελλήνων και θα ξεκινήσει και επισήμως η προεκλογική περίοδος.

Κατά την πρώτη αυτή προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραμείνει τυπικά στη θέση του πρωθυπουργού, όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, καθώς και στο σύνολό τους οι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, πλην του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, που θα αντικατασταθεί από υπηρεσιακό υπουργό, για τη διασφάλιση του αδιάβλητου της εκλογικής διαδικασίας.

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η εκλογή των βουλευτών θα προκύψει σύμφωνα με τους σταυρούς προτίμησης που θα λάβει ο κάθε υποψήφιος. Τα αποτελέσματα της κάλπης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών, αναμένεται να γίνουν γνωστά νωρίτερα από τις προηγούμενες φορές.

«Ο εθνικός στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας».

«Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα με το οποίο αναφέρεται στον λόγο μείζονος εθνικής σημασίας για τον οποίο ζητεί τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Μαΐου.

Ακολουθεί το πλήρες μήνυμα του πρωθυπουργού:

«Συμπολίτες μου,

«Μόλις παρέδωσα στην Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία εισηγούμαι και επισήμως τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εθνικών εκλογών την Κυριακή 21 Μαΐου. Με την ουσιαστική ολοκλήρωση, δηλαδή, της πρώτης μας κυβερνητικής θητείας, όπως εξαρχής είχα δεσμευτεί και όπως πράγματι συμβαίνει.

Γνωρίζετε καλά τις αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις που πέρασε και ξεπέρασε αυτά τα χρόνια η πατρίδα μας: πρώτα, τις μεταναστευτικές εισβολές στον Έβρο. Μετά, την παγκόσμια πανδημία. Αργότερα, τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή έκρηξη και τη διεθνή ακρίβεια. Και, καθημερινά, τις εθνικές προκλήσεις ενός απρόβλεπτου γείτονα όπως η Τουρκία.

Απέναντι σε όλα αυτά, η οικονομία και η κοινωνία μας έμειναν όρθιες. Και όχι μόνο. Γιατί με μία συνετή διαχείριση η πολιτεία στήριξε εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Μειώνοντας, ταυτόχρονα, 50 φόρους και εισφορές. Αυξάνοντας, για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια, τις συντάξεις. Και ανεβάζοντας τον βασικό μισθό από τα 650 στα 780 ευρώ.

Στο ίδιο διάστημα, δημιουργήθηκαν σχεδόν 300.000 νέες θέσεις εργασίας και η εθνική μας οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές, ώστε η χώρα να βρίσκεται σήμερα πολύ κοντά στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Εξέλιξη που, με τη σειρά της, θα σημαίνει και φθηνότερο δανεισμό για την Ελληνική Δημοκρατία, για τις επιχειρήσεις αλλά και για τα νοικοκυριά μας.

Ο εθνικός αυτός στόχος, σε συνδυασμό με την ανάγκη ισχυρής εκπροσώπησης του τόπου διεθνώς, επιβάλλουν πολιτική σταθερότητα σε ορίζοντα τετραετίας. Γι’ αυτό και συνιστά θέμα εξαιρετικής σημασίας, σύμφωνα με το άρθρο 41 του Συντάγματος. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της.

Ελληνίδες, Έλληνες,

Είμαι σίγουρος ότι όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σημασία των στιγμών, καθώς η χώρα μας από ουραγός είναι, ήδη, πρωταγωνιστής στην Ευρώπη. Παρουσιάζει δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης αλλά και τη μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας και του δημόσιου χρέους στην ήπειρο. Καταγράφοντας, παράλληλα, συνεχή ρεκόρ σε επενδύσεις, εξαγωγές αλλά και έσοδα από τον τουρισμό της.

Η κοινωνία μας πληρώνει χαμηλότερους φόρους και ΕΝΦΙΑ. Η Εισφορά Αλληλεγγύης έχει καταργηθεί. Όπως, ουσιαστικά, δωρεάν έγιναν και οι Γονικές Παροχές. Οι πιο αδύναμοι ενισχύονται. Και, μετά τις αυξήσεις στο ρεύμα, η πολιτεία υψώνει διαρκώς αναχώματα στην εισαγόμενη ακρίβεια. Με άλλα λόγια η Ελλάδα απαντά στις διεθνείς προκλήσεις και κατακτά τις εθνικές διεκδικήσεις.

Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.

Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο.

Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο.

Συμπολίτες μου,

Μοιράζομαι μαζί σας τις σκέψεις μου με αφορμή τη σημερινή θεσμική διαδικασία. Με την ειλικρίνεια που σας μιλώ εδώ και 4 χρόνια. Και με ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έμεινα πιστός στο καθήκον μου. Δίχως να κρύβομαι πίσω από τις άσχημες στιγμές, που πρέπει να γίνονται όλο και λιγότερες. Και επιμένοντας στις καλές, που οφείλουμε να τις κάνουμε περισσότερες.

Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές που μας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση.

Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!».

video opentv.gr

4 σχόλια στο άρθρο “O πρωθυπουργός ζήτησε από την ΠτΔ τη διάλυση της Βουλής -Το διάγγελμα για τις εκλογές: ‘Η Ελλάδα χρειάζεται καθαρή προοπτική στην πορεία της και καθαρές λύσεις στην ηγεσία της’ (βίντεο)

  1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

    - Edit

    Απαντήστε

    Τον αγώνα για την πλουτοκρατια και μονον τον αγωνιστικές,την πίστη
    στην πολιτική παθογενεια 50 χρόνων την τήρησες,τον δρομο της απαξίωσης
    και υποτιμησης του Ελληνικού λαου τον διάβηκες,απομένει τώρα για σένα, στις 21 Μαΐου,ο Στέφανος Δόξης επί της κεφαλής σου,Στέφανος Δόξης του πιο
    ακατάλληλου και πιο εγωπαθους και ελαχιστοτατου πρωθυπουργού της Ελλάδος.
    Εζυγισθης,εμετρηθης και ελλειπής ευρεθης.
    Γεμισες την Ελλάδα με κουπόνια σίτισης και καλάθια ζητιανιας,πάρε το καλαθάκι σου και ως μωυσής ( καμία σχέση με τον Μωυση) ,μπες μέσα στο καλαθάκι σου στις καλαμιές του Νείλου και…και ούτε η θυγατέρα του Φαραώ δε θα σε αναζητησει.
    Καλή επιτυχία στην μεταπολιτικη σου ζωή,δε θα πεινασεις…μιας και γράφτηκες
    στα μητρώα των νέων αγροτων ,μιας και στα σκαλοπάτια του Μαξίμου ποτίζεις
    δύο γλάστρες βασιλικου!
    Όταν με το καλό εγκαταλείψεις το Μαξίμου…να πάρεις μαζί σου τις δύο γλάστρες
    για να ανανεώνεται η εγγραφή σου στα μητρώα αγροτων και για καμιά έκτακτη
    ενίσχυση, όταν θα ξηραινονται τα φυλλαράκια του Βασιλικού.
    Το predator αφήσετο στο γραφείο σου,μιας και τον πίν και τους κωδικούς πρόσβασης …τους έχεις μόνον εσύ.
    Έχεις χαιρετίσματα από τους Έλληνες ομογενείς που είναι κλεισμένοι στην Εκκλησια του Σουδάν( Χαρτουμ) με τον επισκοπο Νουβίας μαζί….λογω;εμφυλίου πολέμου.( τι;δεν καταλαβες την τελευταία προταση;)

  2. Αυτός το χει καβαλάει το καλάμι για τα καλά έχει βγάλει τόσα διαγγέλματα όσο όλοι οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας από το 40′ και μετά..ούτε Κιμ της βόρειας Κορέας τόσα διάγγελματα..άντε στο Δαφνί αυγολοματι γιε του Δρακουμέλ γκανεμοσαυρε.παρε το σόι σου άσε τα πόμολα στη θέση τους γιατί μόνο αυτά δε κλεψατε

  3. O πρωθυπουργός ζήτησε από την ΠτΔ τη διάλυση της Βουλής………………..

    Ο λαός θα αποφασίσει διάλυση της Ν.Δ.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.