Μεγάλη δημοσκόπηση για την απήχηση των κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές στην Κοζάνη

Δημοσκόπηση στην Δυτική Μακεδονία, με μια σειρά ερωτημάτων που αφορούν:

– Τους υποψήφιους βουλευτές
 
πραγματοποίησε το aftodioikisi.gr.

 

Μεθοδολογικές παρατηρήσεις

Η έρευνα στόχευσε στην καταγραφή των στάσεων και δυνητικών εκλογικών συμπεριφορών κατοίκων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στις βουλευτικές, στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκλογές του 2023, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι –κατά δήλωσή τους– στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε κλειστό ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε διαδικτυακά από το κοινό αναφοράς κατόπιν σχετικής πρόσκλησης στα μέσα κοινωνικής. Για τη συμπλήρωσή του χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα πέντε ημερών, από 8 έως 15 Απριλίου 2023.

Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1922 ερωτηματολόγια, δείγμα το οποίο δεν δύναται θεωρητικά να είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της συγκέντρωσής του με χρήση της δειγματοληψίας ευχέρειας (convenience sampling). Σημειώνεται ότι το δείγμα σταθμίστηκε ως προς την δηλωθείσα ψήφο στις εκλογές του 2019.

Πρόθεση ψήφου στις βουλευτικές εκλογές του 2023

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις επόμενες βουλευτικές εκλογές του 2023, η έρευνα κατέγραψε χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019 (70%), η οποία και ερμηνεύει τη σημαντική διαφορά των καταγραφόμενων ποσοστών της στην Δυτική Μακεδονία από αυτά του 2019 (41.5%). Οι απώλειες της ΝΔ δεν κατευθύνονται ωστόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, του οποίου το δημοσκοπικό ποσοστό
είναι επίσης χαμηλότερο από αυτό που συγκέντρωσε στις βουλευτικές εκλογές 2019 (31.0%), παρότι η συσπείρωσή του δείχνει να είναι μεγαλύτερη (80% περίπου). Δεδομένου ότι οι μετακινήσεις από το
ένα κόμμα στο άλλο είναι περιορισμένες και αλληλοαναιρούμενες, τα τελικά ποσοστά των δύο τους μοιάζουν να εξαρτώνται από τον βαθμό συσπείρωσης που θα επιτύχουν.

Και τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζουν ροές της τάξης του 8%-10% προς το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται να ενισχύεται σε σύγκριση με το ποσοστό που συγκέντρωσε το 2019 (περίπου 9%) και να φτάνει στο 11.5%.

Τα τρία μικρότερα κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25) δεν καταγράφουν σημαντικά ποσοστά και αναμένεται να κινηθούν στα ποσοστά των βουλευτικών
εκλογών του 2019 (4.0% για το ΚΚΕ και για την Ελληνική Λύση και 3.0% για το ΜΕΡΑ25).

Αξιοσημείωτο είναι το ποσοστό που καταγράφηκε στην παρούσα μέτρηση για το Εθνικό Κόμμα του κ. Ηλία Κασιδιάρη (4.5%), καθώς το κόμμα εμφανίζει αύξηση της απήχησής του σε σύγκριση με το ποσοστό που συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στη συγκεκριμένη περιφέρεια το 2019. Επίσης, στην έρευνακαταγράφηκε ποσοστό 1.5% για το κόμμα των κ.κ. Τζήμερου και Κρανιδιώτη και 1.0% για το κόμμα των κ.κ. Εμφιετζόγλου και Μπογδάνου. Παρατηρείται μια τάση κυριαρχίας του κόμματος του κ. Κασιδιάρη επί των υπολοίπων κομμάτων του ακροδεξιού χώρου. Δεδομένης της πιθανής απαγόρευσης συμμετοχής του κόμματος αυτού στις εκλογές της 21 ης Μάϊου ωστόσο, είναι πιθανό να υπάρξει μια ανακατανομή των δυνάμεων των υπολοίπων κομμάτων του χώρου, ακόμα και αν οι περισσότεροι υποστηρικτές του Εθνικού Κόμματος «Έλληνες» επιλέξουν την αποχή.

Αναφορικά με τις διαφοροποιήσεις ανά δημογραφική ομάδα, παρατηρείται σημαντικότερη υπεροχή της ΝΔ στις ενδιάμεσες και στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες, ενώ η διαφορά των δύο κομμάτων στους ψηφοφόρους ηλικίας 17-34 ετών είναι οριακή. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ίση ουσιαστικά δύναμη των δύο κομμάτων στους ψηφοφόρους ανώτερης και ανώτατης μόρφωσης. Τα πιο μικρά κόμματα εμφανίζουν ορισμένες διαφορές μεταξύ των δημογραφικών κατηγοριών με σημαντικότερες (α) στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ, την ισχυρή απήχηση του κόμματος στους ψηφοφόρους άνω των 55 ετών και στα πλέον μορφωμένα στρώματα, (β) στην περίπτωση του κόμματος του κ. Ηλία Κασιδιάρη, την εντυπωσιακά μεγαλύτερη δύναμη στους νέους ηλικίας 17-34 ετών, καθώς και στους ψηφοφόρους χαμηλότερου μορφωτικού επιπέδου. Τέλος, επισημαίνεται ότι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου καταγράφεται υψηλότερο του μέσου όρου στις γυναίκες, στις μέσες ηλικίες και στους περισσότερο μορφωμένους ψηφοφόρους.

 

4 σχόλια στο άρθρο “Μεγάλη δημοσκόπηση για την απήχηση των κομμάτων και τους υποψήφιους βουλευτές στην Κοζάνη

  1. Ο λαός ξύπνησε πρώτος με διάφορα ο Αμανατιδης ο ποιο άξιος και παλεύουν όλοι οι άλλοι για την δεύτερη θέση!!!!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.