Φθηνό ρεύμα και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας



ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Βρισκομαστε σε μια εποχη που πλέον δεν ξέρουμε ποιο είναι το πιο φθηνό ρεύμα και αυτό βρισκεται σε  πρωτη διαταξη,από όλα αυτά που μας απασχολουν στην καθημερινοτητα μας.Μεχρι προτινος,στη χωρα μας,επικρατουσε το μονοπωλιο της ΔΕΗ,από την οποια ημασταν απολυτα εξαρτημενοι,εφοσον η τεχνολογια,με το περασμα του χρονου,κατακτησε πλεον τις περισσοτερες δραστηριοτητες μας,απλοποιωντας την ζωη μας,και εξοικονομωντας τον πολυτιμο χρονο μας..Ειναι μια αναποφευκτη εξελιξη αυτή,αφου η ενεργεια εξαργυρωνει ,εκτος από τον χρονο μας που πλεον αποτελει πολυτιμο αγαθο,την ανεση,και την ποιοτητα στις επιλογες μας.

Πριν δυο χρονια,επεσε σαν κεραυνος εν αιθρια,η ειδηση ότι  ΔΕΗ θα ιδιωτικοποιηθει. Η Ευρωπαικη Ενωση,αποφασισε να προωθησει  το εξελικτικο μοντελο της ενιαιας αγορας ηλεκτρικης ενεργειας.Το 40% της επιχειρησης πωληθηκε,οποτε νεοι παικτες μπηκαν στο παιχνιδι.

Ο Ελληνας καταναλωτης βρεθηκε μπροστα σε μια εξελιξη  για την οποια δεν ηταν προετοιμασμενος.Οι ΝΕΟΙ πάροχοι ρεύματος ηλεκτρικης ενεργειας είναι πλεον στη ζωη μας και εμεις καλουμαστε να εκπαιδευτουμε ως συγχρονοι καταναλωτες,να μπουμε δυναμικα στην αρενα του ανταγωνισμου,ως ισοτιμοι συνδημιουργοι. ΦΤΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.docx (file://POLYZOS-PC/Users/Giota/Documents/ΦΤΗΝΟ%20ΡΕΥΜΑ%20ΚΑΙ%20ΠΑΡΟΧΟΙ%20ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ%20ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.docx)

Η αλλαγη του ρευματος μας απασχολει μηνα παρα μηνα.Ποιος παροχος εχει να δωσει πιο φτηνο ρευμα,αλλα και αξιοπιστια σε αυτά που υποσχεται?.Ακομη,πως μπορει  ο καταναλωτης να γνωριζει τι τον συμφερει,συμφωνα με τις αναγκες του,αφου οι μεταβλητες των τιμων αλλαζουν διαρκως,με παραμετρους που μονο ενας γνωστης του αντικειμενου μπορει να εγγυηθει?.

Βρισκομαστε μπροστα σε μια προκληση,που αναδυεται στην παγκοσμια ενεργειακη σκακιερα,και οι πιο δυνατοι παικτες του πλανητη καλουνται να αντιμετωπισουν.

Η αγορα της ενεργειας μετασχηματιζεται,και όλα οδηγουν σε αναζητηση νεων πηγων ενεργειας.Αυτη όμως είναι μια λυση με μακροπροθεσμη διαδικασια επιλυσης,ενώ το προβλημα της καταναλωτικης βιωσιμοτητας είναι αμεσο και απαιτει  οριζοντιες λυσεις που ανακουφιζουν τον πολυπαθο καταναλωτη ,στον οποιο αντανακλαται  κάθε ειδους οικονομικη η ενεργειακη κριση,κατακερματιζωντας το εισοδημα του,το οποιο μειωνεται δραματικα.

Κι επειδη ως γνωστον η γνωση είναι δυναμη,ενας ενημερωμενος πολιτης ,είναι ενας πολιτης με ισχυ,αφου εχει την ευχαιρεια να κανει επιλογες  εξυπνες,που αφορουν την ενεργεια και τις πολλαπλες χρησεις της στην καθημερινοτητα του.Η σωστη και με αληθινα στοιχεια ενημερωση ,είναι ευθυνη του κάθε παροχου,απεναντι στον πελατη που θελει να κατακτησει.Δυστυχως επικρατει ένα θολο τοπιο στον τομεα αυτό,και οι καταναλωτες είναι ακομη απαιδευτοι ,γεγονος που τους καθιστα ευαλωτους ,σε οποιαδηποτε παρερμηνεια που στοιχιζει σε χρεωσεις που δεν κατανοουν επαρκως.

Ετσι προεκυψε η αναγκαιοτητα της δημιουργιας  ενός κρατικου φορεα,που  παρεχει εγκυρη πληροφορηση στον πολιτη,και τον προστατευει από την εξαπατηση:Η ΡΑΕ[ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ]..Ενα σημαντικο εργαλειο θεσμικο,που συστηθηκε με το ν.2773/1999,στο πλαισιο εναρμονισης με τις οδηγιες 2003/54/ΕΚ  και 2003/55/ΕΚ για τον ηλεκτρισμο και το φυσικο αεριο,με κυρια αρμοδιοτητα να εποπτευει την εγχωρια αγορα ενεργειας σε ολους τους τομεις της. 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.