Ώρες αγωνίας για 150 Έλληνες στο Σουδάν: ‘Εκκενώσεις μόνο αν βρεθεί ασφαλής δίοδος’

 

Ο Θανάσης Παγουλάτος, Έλληνας που μένει στο Σουδάν και έχει ξενοδοχείο στο Χαρτούμ, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», για την κατάσταση που επικρατεί στην αφρικανική χώρα.
«Είναι η 4η μέρα που βρίσκομαι εγκλωβισμένος στο ξενοδοχείο, μαζί με την κουνιάδα μου και 5 αλλοδαπούς πελάτες», είπε ο κ. Παγουλάτος, διευκρινίζοντας ότι ευτυχώς έχουν ακόμη προμήθειες, αλλά δεν έχουν ρεύμα και καθώς η γεννήτρια του ξενοδοχείου βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο δεν μπορούν να την θέσουν σε λειτουργία.

«Δεν έχουμε επιχειρήσει καθόλου να βγούμε έξω, είναι πολύ επικίνδυνο. Ακούγονται συνεχώς, πυροβολισμοί, κανονιές και εκρήξεις», πρόσθεσε ο κ. Παγουλάτος.

Δραματικές είναι οι μαρτυρίες Ελλήνων που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο Σουδάν. Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, δίνει δραματική περιγραφή με μοναδική όπως λέει ελπίδα ένα θαύμα: Χρησιμοποιούν βαρύ οπλισμό. Χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια μια ώρα την ημέρα. Δεν υπάρχει ρεύμα δεν υπάρχει νερό είναι δύσκολη η κατάσταση. Περιμένουμε και ελπίζουμε σε ένα θαύμα.

Η Αλεξάνδρα Καλουμέτη, που είναι μεταξύ των εγκλωβισμένων στη Μητρόπολη, είπε στην ΕΡΤ: Έχουν πυροβολήσει ανθρώπους σήμερα στο δρόμο. Με πήρε η μάνα μου και μου είπε να προσπαθήσουμε να έρθουμε στο σπίτι. Μετά μας ξαναπήρε να προειδοποιήσει ότι γίνεται χαμός δίπλα στο σπίτι μας, λέγοντας μείνετε μέσα, σκοτώνουν.

Τι λέει ο Ανδρέας Κατσανιώτης

Πάνω από 1000 ευρωπαίοι πολίτες και περίπου 150 Έλληνες είναι στο Σουδάν, που βρίσκεται στο χείλος υγειονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, σύμφωνα με τον Ανδρέα Κατσανιώτη, Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, που μίλησε στην ΕΡΤ.

«Από την πρώτη στιγμή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών είχε συστήσει σε Έλληνες να μην ταξιδέψουν εκεί αλλά και σε όσους βρισκόταν ήδη στο Σουδάν, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και αυτό λέμε και τώρα: να παραμείνουν στα σπίτια τους οι Έλληνες γιατί δεν αποτελούν στόχο, αλλά βρίσκονται ανάμεσα σε αντιμαχόμενους» είπε.

Γνωστοποίησε πως οι επικεφαλής των μονάδων διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ είχαν μια σύσκεψη χθες σχετικά με το πως μπορεί να προχωρήσει η κατάσταση για τους ευρωπαίους πολίτες στο Σουδάν.

«Αυτή τη στιγμή γίνονται προσπάθειες να δούνε όλες τις πιθανότητες, γιατί ακόμα και το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί. Οπότε, πρέπει να βρεθεί ένας ασφαλής τρόπος, αν δεν βρεθεί ασφαλής δίοδος, δεν προχωράμε σε εκκενώσεις, είναι ακόμα πιο επικίνδυνο», είπε.

«Η χώρα που έχει την ευθύνη του συντονισμού – μίας που εκεί δεν υπάρχουν και διπλωματικές αρχές – το Κάιρο είναι αυτό που εξυπηρετεί το Σουδάν, βλέπει όλες τις πιθανότητες και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», εξήγησε.

Τόνισε πως αυτό που λένε σε όλους τους πολίτες που βρίσκονται στο Σουδάν, είναι να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, ενώ ανέφερε πως ο τρόπος που μπορούν να κινηθούν σαν Υπουργείο είναι «κεντρικά», «ευρωπαϊκά».

Οι χώρες της ΕΕ στο σύνολό τους να μπορούν – αν κριθεί απαραίτητο – είτε να προχωρήσουν σε έναν απεγκλωβισμό από το Σουδάν είτε να υπάρξει ένας εφοδιασμός στα μέρη όπου υπάρχουν ευρωπαίοι πολίτες.

Ανέφερε πως από την αρχή της έκρυθμης αυτής κατάστασης στο Σουδάν, είχαν επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας του Σουδάν, με τον επίτιμο Πρόξενό μας εκεί αλλά και με τον Μητροπολίτη του Σουδάν, υπενθυμίζοντας πως όσοι Έλληνες βρίσκονται στην περιοχή θα πρέπει να έχουν δώσει τα στοιχεία τους στην Πρεσβεία στο Κάιρο.

Σημειώνεται πως 15 ορθόδοξοι – ανάμεσα τους Έλληνες και δύο παιδιά – ειναι εγκλωβισμένοι στον μητροπολιτικό Ναό του Ευαγγελισμού. Τα εφόδια, όπως λένε στην ΕΡΤ, αρκούν για λίγες ημέρες ακόμη ενώ οι μάχες κλιμακώνονται.

«Έχουμε πει στον Μητροπολίτη να παραμείνει στην Εκκλησία όπως οι υπόλοιποι παραμένουν στα σπίτια τους. Οι Γάλλοι είναι αυτοί που αυτή τη στιγμή έχουν τους περισσότερους εγκλωβισμένους και αυτοί έχουν την ευθύνη αυτή τη στιγμή των επιχειρήσεων για λογαριασμό της Ελλάδας» είπε ο κ. Κατσανιώτης.

Για τους τραυματίες σημείωσε πως η κατάστασή τους παραμένει σταθερή

Με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας.

Realnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.