Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος: ‘Να ληφθούν μέτρα για να μην κλείσει η ΜΕΘ του ‘Μαμάτσειου’ Νοσοκομείου Κοζάνης’



 

Να ληφθούν μέτρα για να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, ζητάει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό τον εξοπλισμό της ΜΕΘ  από δωρεές, κάτι που διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο νοσοκομείο Κοζάνης. Τονίζει ότι αντί για τέσσερις κλίνες που λειτουργούν σήμερα, θα μπορούσαν, εάν υπήρχε προσωπικό, να λειτουργούν οχτώ κλίνες που είναι υπερ-απαραίτητες για τη Δυτική Μακεδονία.

Με 255.000 πληθυσμό, στη Δυτική Μακεδονία και ανεπτυγμένες περίπου 600 νοσοκομειακές κλίνες, λειτουργούν συνολικά 8 κλίνες ΜΕΘ, τέσσερις στο Νοσοκομείο Κοζάνης και τέσσερις στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αντί για 60 κλίνες με  βάσει τα διεθνή στάνταρ και την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και αντί 30 κλίνες με βάσει την πρόταση της αναπληρώτριας Υπουργού κας Γκάγκα. Μάλιστα η λειτουργία τους χαρακτηρίζεται επισφαλής, λόγω ελλείψεων εντατικολόγων. Όπως  έγινε στο Νοσοκομείο Ξάνθης που έκλεισε πριν δύο χρόνια η ΜΕΘ εφτά κλινών, λόγω έλλειψης εντατικολόγων, το ίδιο, τονίζει ο κ. Γιαννάκος, θα γίνει και στο Νοσοκομείο της Κοζάνης, αφού έμεινε με έναν εντατικολόγο, τον Διευθυντή της ΜΕΘ και λειτουργεί με δύο ακόμη γιατρούς από μετακινήσεις.

Για τη ΜΕΘ του νοσοκομείου Κοζάνης, υπήρξε προκήρυξη δύο θέσεων χωρίς κίνητρα, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ζητάει κίνητρα για προσλήψεις εντατικολόγων και νοσηλευτών προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι 950 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα  και να  υπάρξει σχέδιο αύξησης.

Με βάσει τα διεθνή Στάνταρ, αναφέρει, οι κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει να είναι το 10% των νοσοκομειακών κλινών και στη χώρα μας, με  35.000 νοσοκομειακά κρεβάτια,  θα πρέπει να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Ενώ με βάσει την πρόσφατη εγκύκλιο της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας οι πολυδύναμες ΜΕΘ θα πρέπει να είναι σε ποσοστό 5% των νοσοκομειακών κλινών. Δηλαδή στη χώρα μας θα πρέπει  να λειτουργούν 1.750  κλίνες ΜΕΘ  πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με προσωπικό όπως προβλέπει η εγκύκλιος.

Εάν  συνεχισθεί η εγκατάλειψη, υποστηρίζει, θα γυρίσουμε πίσω με πολλούς θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και είναι κρίμα να μην αξιοποιείται όλος αυτός ο άρτιος εξοπλισμό ΜΕΘ, από δεκάδες δωρεές.

ertnews.gr

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.