Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κρύπτες στον Παράδεισο» του Αντώνη Κάλφα από τις Εκδόσεις Παρέμβαση



 

 

Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο «Κρύπτες στον Παράδεισο» του Αντώνη Κάλφα από τις Εκδόσεις Παρέμβαση. Πρόκειται για τη δέκατη ποιητική συλλογή του Αντώνη Κάλφα, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο θέματα γνωστά και από τα προηγούμενα βιβλία του: ελεγειακή διάθεση, ανολοκλήρωτοι έρωτες, δυσανεξία εξαιτίας της πολυκατοικιοποιημένης ζωής αλλά και παραμυθία που δύνανται να προσφέρουν ο βορειοελλαδίτικος τόπος με τις φωτογραφικές του αποτυπώσεις, η ανάγκη για μια καινούρια νοηματοδότηση της ζωής, η πίστη στις δυνατότητες του σώματος. Ο πυκνός ποιητικός λόγος απαιτεί από τον αναγνώστη την άγρυπνη συμμετοχή του αφού ο αλληγορικός λόγος, οι αναπάντεχες μεταφορές και η ελλειπτικότητα ενισχύουν την αφαίρεση. Ταυτόχρονα, το σώμα του ποιήματος συνομιλεί τόσο με την νεοελληνική παράδοση (Ανδρέας Εμπειρίκος, Ρώμος Φιλύρας, Μάρκος Μέσκος, Παντελής Μπουκάλας) όσο και με την ευρωπαϊκή ελεγειακή ματιά (Άννα Αχμάτοβα, Πέτερ Χάντκε). Με τα λόγια του ποιητή: «Ποιους συναντά η ποίηση/ κανένας δεν ξέρει κι ούτε εξάλλου/ έμαθες ποτέ τις κρύπτες του παραδείσου—/εκείνο δηλαδή το κομμάτι ζωής/ που κείτεται ανάμεσα στα χαλάσματα/ χορτασμένο ευτυχία».

Ο Αντώνης  Κάλφας γεννήθηκε το 1956 στην Κατερίνη, όπου και ζει. Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα [1974-1979], Μεσαιωνική και Νεότερη Ελληνική Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο των Ιωαννίνων [1980-1985], ενώ παρακολούθησε μαθήματα θεωρίας της λογοτεχνίας & της Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Konstanz [1987-1989]. Από το 1990 εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Έχει γράψει τα ποιητικά βιβλία: «Έκταση της αισθηματικής ηλικίας» [1980], «Πρωταθλητές μικρών αποστάσεων» [1985], «Σημειώσεις για την αθωότητα» [1992], «Ωδή στην ευρύχωρη απώλεια» [1995], «Πληγώματα και φαρμακείες», «Σχόλια για την ποίηση και την ποιητική» [2002], «Χρόνια της ομίχλης» (δίγλωσση έκδοση, ελληνικά-γερμανικά) [2006], «Με τα διασωθέντα της πίστης κειμήλια», «Επτά μακεδονικές ιστορίες» [2009], «Εκ πείρας έρωτος»  [2014] και τις μελέτες «Ο μαθητής ως αναγνώστης», «Η διδασκαλία των λογοτεχνικών κειμένων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση», «Ένας αναλυτικός-περιγραφικός βιβλιογραφικός οδηγός» (1993, 1998), «Η εκδοτική δραστηριότητα στην Πιερία» (1918-1999), «Συμβολή στην καταγραφή της μακεδονικής βιβλιογραφίας», «Βιβλία-Φυλλάδια» [2000], «Ο Συνοικισμός Ευαγγελικών της Κατερίνης» (1923-2000), «Τοπική ιστορία και κίνηση των θρησκευτικών ιδεών» [2001] [σε συνεργασία με τον Πάρη Παπαγεωργίου], «Λογοτεχνικές εκδόσεις, μαρτυρίες και αφηγήσεις στην Πιερία» (1918-2010) [2011]. Ποιήματά του και εργασίες έχουν δημοσιευθεί  σε ανθολογίες, περιοδικά και εφημερίδες.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.