Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας στο Κέντρο ΑΠΕ Φιλώτα



 

Η διαχειριστική ομάδα του Ομίλου Ενεργών Νέων Φλώρινας (ΟΕΝΕΦ) – Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, υποδέχτηκε την Πέμπτη 6 Απριλίου 2023, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στον Φιλώτα, τους Σχολικούς Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους μαθητές/τριες της Α΄τάξης, μαζί με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς του 2ου Γενικού Λυκείου Φλώρινας, το οποίο συμμετέχει στο πρόγραμμα “Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου”.

Ειδικότερα, οι μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο Κέντρο αλλά και να πληροφορηθούν από τον επικεφαλής του Europe Direct Δυτικής Μακεδονίας, Δρ. Κωνσταντίνο Στεργίου. Ο επικεφαλής του ED Δυτικής Μακεδονίας ανέπτυξε γόνιμο διάλογο με τους παρευρισκόμενους/νες σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την κλιματική κρίση, τι είναι η δίκαιη μετάβαση, τι είναι το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ποιες οι συνέπειες στο περιβάλλον. Στη συνέχεια, οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν ενημερωτικό βίντεο σχετικά με την εξέλιξη της ελληνικής ηλεκτρικής ενέργειας κατά το διάστημα 2011 μέχρι το 2022, με την συνεπακόλουθη μείωση της χρήσης του λιγνίτη. Τέλος, έγινε καταιγισμός ιδεών σχετικά με τους τρόπους που μπορεί ο άνθρωπος να αποτρέψει την κλιματική κρίση, καθώς και μια εποικοδομητική συζήτηση από την ολομέλεια των μαθητών/τριών σχετικά με τους τρόπους προστασίας του περιβάλλοντος.

Μετά την παρουσίαση/εισαγωγή, ακολούθησε περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου, όπου οι μαθητές/τριες ανακάλυψαν πρότυπες εφαρμογές των ΑΠΕ, προσομοιώσεις εφαρμογών πράσινου υδρογόνου, ολοκληρωμένα συστήματα φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών, μπαταριών, εκπαιδευτικά ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης, σταθμών φόρτισης και ηλεκτροκίνησης.

Παράλληλα, οι μαθητές/τριες του 2ου Γενικού Λυκείου έπαιξαν για έναν καλύτερο κόσμο! Είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από τον Συνεργάτη του Κέντρου, Άκη Δημητρίου, για τους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ο.Η.Ε, μέσω ενός ευχάριστου επιδαπέδιου παιχνιδιού γνώσεων. Μέσα από αυτό το παιχνίδι, οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να κατανοήσουν τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, το πώς αυτοί επηρεάζουν τη ζωή μας και τι μπορούμε να κάνουμε κάθε μέρα για να πετύχουμε τους 17 Στόχους μέχρι το 2030.

Τέλος, η συνάντηση με τους μαθητές/τριες του 2ου ΓΕΛ Φλώρινας είχε εξίσου αλληλεπιδραστικό χαρακτήρα, μέσω εφαρμογής διαδικτυακού παιχνιδιού γνώσεων Kahoot, το οποίο ενθουσίασε τα παιδιά, με ερωτήματα εμπέδωσης που αφορούσαν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά και τις πολιτικές και προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ευχαριστούμε θερμά τους συνοδούς/εκπαιδευτικούς και συγκεκριμένα την κα Ζαφειριώ Μελισίδου, τον κ. Παπαδόπουλο Σωτήριο, καθώς και όλους τους μαθητές/τριες και για τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και ζήλο που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας.

Το Εκπαιδευτικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο και το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, έχει στόχο την ενημέρωση και την ανάπτυξη πράσινης κουλτούρας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Δράσεων Πράσινης Ανάπτυξης και Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας» έχει ως απώτερο σκοπό την ενημέρωση και Ανάπτυξη Πράσινης κουλτούρας, με στόχο τη νεολαία για τους Δήμους Αμυνταίου, Φλώρινας, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Πρεσπών αλλά και το σύνολο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Οι Νέοι Μπροστά!

#weareyouthwork #οιΝέοιΜπροστά #activeyouths

Δείτε εδώ τη σελίδα μας στο Facebook: https://www.facebook.com/oenef

Ακολουθήστε μας στο Instagram: https://www.instagram.com/activeyouths/

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.