“ΕΛΠΙΔΑ” – Γεωργία Ζεμπιλιάδου για τη γούνα: Έκτακτη ενίσχυση …για λίγους- ‘Δεν εισακουσθήκαμε και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε’



 

Τον περασμένο Αύγουστο  στο πλαίσιο της επίσκεψης του Συνδυασμού μας  στα εγκαίνια της 47ης Έκθεσης Γούνας, είχαμε επισημάνει την άμεση ανάγκη αναπροσαρμογής των κριτηρίων του Προγράμματος Στήριξης των Επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τον Ρωσο-Ουκρανικό Πόλεμο. Από το πρόγραμμα που  είχε τότε ανακοινωθεί, ήταν προφανές ότι θα έμενε εκτός χρηματοδότησης η πλειονότητα των Επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα είχαμε προτείνει την: «…Αναπροσαρμογή των κριτηρίων του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης, προκειμένου να συμπεριλάβει το σύνολο των επιχειρήσεων που επηρεάζονται από την κρίση του εμπάργκο των εξαγωγών…»

Δυστυχώς σήμερα επιβεβαιωνόμαστε καθώς μόλις 40 από τις ~2.000 επιχειρήσεις του κλάδου συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμα, αξιοποιώντας μόλις 1,7εκ € από τα 30εκ € του Προγράμματος, ενώ απορρίφθηκαν 53 επιχειρήσεις  συνολικού προϋπολογισμού 2,6 εκ €.

Η αδυναμία αξιοποίησης του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος, εκτός από τα περιοριστικά κριτήρια, οφειλόταν και στο ανώτατο πλαφόν που είχε μπει (60.000€). Για το λόγο αυτό είχαμε προτείνει τότε εκτός των άλλων  και την διεύρυνση του πλαφόν ενίσχυσης των Επιχειρήσεων καθώς ήταν προφανές ότι αφενός λόγω του κανόνα de minimis και αφετέρου του στενού εύρους των κριτηρίων, θα υπήρχε αδυναμία αξιοποίησης του συνόλου των 30εκ €.

Δυστυχώς και σε αυτό  επιβεβαιωθήκαμε καθώς από τα 30εκ € αξιοποιούνται τελικά μόλις 1,7εκ € .

Η πρόσφατη προεκλογική  τροποποίηση του εν λόγω προγράμματος ενίσχυσης (15/3/2023), η οποία  δίνει τη δυνατότητα για εκ νέου υποβολή αίτησης των επιχειρήσεων που απορρίφθηκαν, είναι προφανές ότι δεν αλλάζει την εικόνα ακόμα και αν ενταχθούν όλες οι απορριφθείσες επιχειρήσεις. Γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Γουνοποιίας, είναι πάρα πολύ σοβαρά και η αγωνία των εργαζομένων του κλάδου πολύ μεγάλη, για να αντιμετωπίζονται με προχειρότητα και ημίμετρα.

Τα προγράμματα στήριξης – ειδικά σε συνθήκες κρίσης – πρέπει να είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των επιχειρήσεων, και τα  χρηματοδοτικά εργαλεία να εξυπηρετούν  τόσο τις μεγάλες, όσο και  κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις,  καθώς ειδικά αυτές  χρειάζονται άμεσα ενισχύσεις και ρευστότητα.

Ο διάλογος και οι προτάσεις για τη στήριξη του κλάδου, απαιτούν σοβαρή αντιμετώπιση, μακριά από προεκλογικά πυροτεχνήματα και προσχηματικά προγράμματα στήριξης.

 

Για τον Συνδυασμό «ΕΛΠΙΔΑ»

Γεωργία Ζεμπιλιάδου

Περιφερειακή Σύμβουλος – Επικεφαλής

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.