Αισθήματα χαράς, συγκίνησης και προοπτικής για την εν γένει Παιδεία παιδαγωγική από την επίσκεψη του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό-Tου Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα



 

Αισθήματα πολλαπλής χαράς, συγκίνησης και προοπτικής για την εν γένει Παιδεία (με τη διαρκή αναβάπτισή της και τον διαλογικό αναστοχασμό της στα ιερά γεγονότα και πρόσωπα της αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας και με τη δυνατότητα της σύνθεσης παράδοσης και νεωτερικότητας) μας προξένησε η προ-Μεγαλο-Βδομαδιάτικη παιδαγωγική επίσκεψη (7-4-2023) του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό, της Ιεράς Μητροπόλεως Σερβίων και Κοζάνης.

Τα νήπια – μαθητές ήρθαν στο ιερό Ναό συνοδευόμενα από τις νηπιαγωγούς-παιδαγωγούς Άσπα Παπαμίχου και Εύα Ζίγκου και προσέφεραν εορταστική κάρτα στον π. Κωνσταντίνο που τα υποδέχτηκε με πολλή αγάπη και ευχές.

Στο Ναό οι μαθητές είδαν μία προς μία τις εικόνες (Έγερση του Λαζάρου, Βαϊοφόρο, Ο Χριστός νίπτει τα πόδια των μαθητών Του, Σταύρωση, Αποκαθήλωση, Ανάσταση) που αναφέρονται στα συγκλονιστικά γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας, είδαν στο μεσαίο κλίτος τις τοιχογραφίες για τα ίδια μεγάλα γεγονότα, άκουσαν το λόγο της διδαχής απλοποιημένο και λιτό και όταν, βλέποντας την εικόνα της έγερσης του Λαζάρου, ρωτήθηκαν: Τι είπε, παιδιά, ο Χριστός στο νεκρό Λάζαρο; απάντησαν όλα εν χορώ: Λάζαρε, δεύρο έξω! Γέμισε ο Ναός, γέμισε και η καρδιά μου από αθώες, παιδικές δοξολογικές φωνούλες, που επιβεβαίωσαν τη ρήση: ‘’Εκ στόματος νηπίων και θηλαζόντων κατηρτίσω αίνον’’!

Ο Ναός προσέφερε εορταστικό κέρασμα στους μαθητές. Και αυτοί έψαλαν δυνατά και χαρμόσυνα τα κάλαντα του Λαζάρου. Χορωδία νηπιακή-παιδική με φωνές και καρδιές αψεγάδιαστες. ‘’Καρδίαν καθαράν κτίσον εν εμοί ο Θεός’’.

Καλό Πάσχα, παιδιά! Καλή Ανάσταση και Χριστός Ανέστη για πάντα!

 

π. Κωνσταντίνος Ι. Κώστας

παπαδάσκαλος

8-4-2023

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Αισθήματα χαράς, συγκίνησης και προοπτικής για την εν γένει Παιδεία παιδαγωγική από την επίσκεψη του 2ου Νηπιαγωγείου Βελβεντού στον Άγιο Διονύσιο εν Ολύμπω στο Βελβεντό-Tου Παπαδάσκαλου Κωνσταντίνου Ι. Κώστα

  1. Ουαί ημίν Γραμματείς και Φαρισαίοι.

    - Edit

    Απαντήστε

    Και ,…αυτα τα βλαστάρια ..όταν γίνουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων ελέγχονται και επιπληττονται απ τον Αρχιφαρισαίο και τον αυλικό του,έναν αυλικό του,όνομα και μη χωριό.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.