Στην κορωνίδα των πασχαλιάτικων εθίμων το www.kozanilife.gr – Φωτορεπορτάζ και βίντεο από τις Λαζαρίνες της Αιανής



 

 

 

Μερόπη Βαχτσεβάνου για  το KOZANILIFE.GR

Στις Λαζαρίνες της Αιανής βρέθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 8 Απριλίου 2023, το www.kozanilife.gr για να απαθανατίσει από κοντά ένα από τα μεγαλύτερα έθιμα του Πάσχα, τις λεγόμενες “Λαζαρίνες” .

Το πανάρχαιο αυτό έθιμο, αναφέρεται στο γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου, ενώ ταυτόχρονα συμβολίζει τον ερχομό της Άνοιξης και την εξέλιξη της ζωής.

Λαμβάνει χώρα στις Τοπικές Κοινότητες της Ελίμειας γης, όπως σε Αιανή,Κρόκο, Λευκοπηγή,  Αγία Παρασκευή, Ροδιανή, Άνω και Κάτω Κώμη, Καισαρειά, Μεταμόρφωση, Καρυδίτσα και Κήπο.

 

Το στοιχείο που κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων είναι η πλούσια φορεσιά των γυναικών.

Τα βλέμματα στέκονται στην πανδαισία της παραδοσιακής φορεσιάς με τα έντονα χρώματα και τα στοιχεία που φέρουν τα οποία έρχονται σε πλήρη αρμονία με τα καταπληκτικά χρώματα που η φύση  μας χαρίζει απλόχερα. 

Από την άλλη η  χαρακτηριστική χροιά των κοριτσιών – γυναικών και τα φωτεινά πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων, σου χαράσσουν στην μνήμη την ελπίδα, τη ζωή, την εξέλιξη.

Να σημειωθεί πως το έθιμο” Λαζαρίνες” έχει ενταχθεί στον κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO.

 

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.