Πάγωμα επιτοκίων: Κεντρική στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων – Ποιους αφορά

 

Σε στάδιο επεξεργασίας προκειμένου να δημοσιοποιηθούν το συντομότερο δυνατόν οι τελικές αποφάσεις βρίσκεται σχέδιο των τραπεζών για το πάγωμα των δόσεων των επιτοκίων στα δάνεια. Το σχέδιο θα προβλέπει το «πάγωμα» του επιτοκίου Euribor, με βάση το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια στη στεγαστική πίστη και έχει οδηγήσει σε σημαντικές αυξήσεις το κόστος δανεισμού τους τελευταίους μήνες. Όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, το σχέδιο των τραπεζών που αποτέλεσε και ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, θα έχει ως στόχο να περιλαμβάνει όλα τα στεγαστικά δάνεια, τόσο εκείνα που αφορούν στην πρώτη κατοικία όσο και τα δάνεια για δευτερεύουσα κατοικία, με την προϋπόθεση ότι πρόκειται για δάνεια που έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο και εξυπηρετούνται κανονικά.

Πάγωμα επιτοκίων: Κεντρική στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων

H πλειονότητα των στεγαστικών δανείων άνω του 90%, που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η στροφή προς τα σταθερά επιτόκια έγινε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας. Η πρώτη κίνηση έγινε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών και αφορά στην επιδότηση κατά 50% των επιτοκίων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας. Η επιδότηση αυτή υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 50.000 νοικοκυριά, μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών- περιουσιακών κριτηρίων, με τα οποία ορίζονται τα ευάλωτα νοικοκυριά. Η δεύτερη κίνηση σχεδιάζεται προσεκτικά από τις τράπεζες, σε γνώση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά χωρίς να έχει ανάψει ακόμα «πράσινο φως» από τις ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές, δηλαδή την ΕΚΤ και τον SSM. Το σχέδιο προβλέπει «πλαφονάρισμα» του Euribor τριμήνου στα επίπεδα που βρισκόταν στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, δηλαδή γύρω στο 2,85%, έτσι ώστε να «παγώσουν» οι δόσεις των δανείων για ένα 12μηνο.

Ο σχεδιασμός της εξειδίκευσης γίνεται χωριστά από κάθε τράπεζα, με κεντρικό όμως στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από τις αυξήσεις στο Euribor, ώστε να δοθεί ανάσα στους δανειολήπτες και να αποφευχθεί το οποιοδήποτε ενδεχόμενο δημιουργίας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, σε μια στιγμή μάλιστα που οι τράπεζες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μονοψήφια νούμερα, προσεγγίζοντας σταδιακά το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Πάγωμα επιτοκίων: Τι θα λαμβάνει υπόψη το σχέδιο

Το σχέδιο θα λαμβάνει υπόψη και θα ακολουθεί αυστηρά τους εποπτικούς κανόνες από έχουν τεθεί από πλευράς SSM και Επιτροπής Ανταγωνισμού, όπως άλλωστε γίνεται κάθε φορά που αναλαμβάνονται τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες.

Πάγωμα επιτοκίων: Ποιους αφορά

Ο ξεχωριστός σχεδιασμός ανά τράπεζα θα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει για κάποιες τράπεζες και επισκευαστικά δάνεια που χορηγήθηκαν συμπληρωματικά στεγαστικών δανείων, μια πρακτική που ήταν διαδεδομένη στο παρελθόν όταν η χρηματοδότηση για αγορά ακινήτων ήταν ακόμη και με μηδενική ίδια συμμετοχή του δανειολήπτη. Κάτι που σήμερα έχει αλλάξει καθώς οι τράπεζες χορηγούν δάνεια για αγορά ακινήτου σε ποσοστό μεταξύ 70%-80% με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδία κεφάλαια του δανειολήπτη. Ο αριθμός των δανείων που θα αφορά τις νέες αυτές ανακοινώσεις, οι οποίες αναμένονται πιθανότατα πριν το Πάσχα, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών είναι μεταξύ 400.000-500.000 δανείων.

alphafreepress.gr

Ένα σχόλιο στο άρθρο “Πάγωμα επιτοκίων: Κεντρική στόχευση το πάγωμα των αυξήσεων στα επιτόκια των στεγαστικών δανείων – Ποιους αφορά

 1. Στέλιος Κ.καθηγητης.

  - Edit

  Απαντήστε

  Όταν δύο κόμματα, νέα δημοκτατια και Πασοκ,χρωστάνε 800.000 .000 ευρώ
  σε κρατικά ταμεία,είναι δυνατόν αυτά τα δύο κόμματα να τραβήξουν
  Τ αυτί των τραπεζιτών και των funds ;
  Οχι!
  Μας παίζουν ,τραπεζιτες και φαντς στα δάχτυλα ,σαν μαριονετες!
  Κι εφ όσον ,τα παραπάνω κόμματα ,χρεωσαν πολύ τα δημόσια ταμεία,ούτε αύξηση επιτοκιων καταθέσεων θα υπάρχει, ούτε μείωση επιτοκιων δανεισμου!
  Επομένως, Πασοκ και νέα δημοκρατια,σταματηστε να εμπαιζετε τους Έλληνες απλούς δανειοληπτες,έλεος, παψτε και σκυψτε το κεφαλι!
  Όταν χρωστάω στον γείτονα ένα μεγάλο ποσό και δεν το επιστρέφω,από που θα βγω στον δρόμο για να πάω στην πλατεια;
  Θα πάω πετωντας;
  Όχι,θα περιμένω μέσα στο σπίτι και την ώρα που θα κοιμηθεί ο γείτονας, ίσως ξεπορτίσω!
  Εσείς, ούτε ντρέπεστε κι από πάνω ζητάτε και τις ψήφους μας ,ανερυθριαστα!
  Κι εμείς; δε θα ντραπουμε,ούτε θα σκύψουμε το κεφάλι μας,δε θα ντραπουμε
  δίνοντάς σας;τις ψήφους μας.
  Ντρέπεται η ντροπη;
  Όχι, δεν ντρέπεται και η ντροπη ..θα ψηφιστεί κι από ένα μεγάλο μέρος δανειοληπτων,κοκκινισμενων δανείων..σαν την κόκκινη Μ.Πεμπη,πολιτων
  που ψηφίζουν παραδοσιακα!
  Παραδοσιακά ψη- νουμε τ αρνί και δεν ψη- ψηφίζουμε.
  ” κοπαδιστα,κοπαδιαστα τα αρνιά στο ζυγό της ψησταριάς και κοπαδιαστα ,κοπαδιαστα τα πρόβατα στον ζυγό της υποταγής, μέσω των ψήφων των”
  Το ποίημα λεει” κοπαδιαστα,κοπαδιαστα τα βόδια στον ζυγο”
  Αλλά ποιητική αδεία,ας τ αλλάξουμε, μιας και ηχεί ολίγον παράξενα,όταν
  αναφερόμαστε σε ανθρωπους!
  Τι να σας πω;ή σεμνοτυφια μας μάρανε..

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.