Εκδήλωση για την ιδιωτικοποίηση του νερού από τον συνδυασμό ‘Κοζάνη Τόπος Να Ζεις’ -‘Το νερό να παραμείνει κοινωνικό αγαθό με δημόσιο έλεγχο’



 

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29/3 στο γραφείο της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος να Ζεις» εκδήλωση που περιλάμβανε την προβολή του νοκυμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλοπυν με τίτλο «Μέχρι την τελευταία σταγόνα» και στη συνέχεια συζήτηση με θέμα την προσπάθεια εκ μέρους της κυβέρνησης για την «ιδιωτικοποίηση» του νερού μέσω της δημιουργίας μιας νέας Ρυθμιστικής Αρχής. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης φάνηκε ξεκάθαρα ότι η επιδίωξη ιδιωτικοποίησης του νερού δεν είναι τωρινή αλλά αποτελεί διακαή πόθο των αγορών τις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνοδεύτηκαν από ραγδαία αύξηση της τιμής πώλησης και πτώση της ποιότητας του νερού με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από τους πολίτες που δεν μπορούσαν να έχουν πλέον πρόσβαση σε ένα αγαθό της φύσης το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως εμπόρευμα. Πλέον η τάση που κυριαρχεί παγκόσμια είναι η επαναδημοτικοποίηση εταιριών ύδρευσης που είχαν ιδιωτικοποιηθεί.

Στην Ελλάδα δυστυχώς η πορεία είναι αντίθετη και παρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείς για τον υποχρεωτικό δημόσιο έλεγχο στο νερό αναζητούνται είτε έμμεσοι είτε άμεσοι τρόποι για την πώληση της διαχείρισης του νερού σε ιδιώτες.

Η Δημοτική Κίνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της ότι ενεργός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης και ότι οι μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση του νερού απαιτούν γνώση και οργανωμένη αντίδραση από όλους μας. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι και όλες της οι ενέργειες με στόχο να παραμείνει το νερό κοινωνικό αγαθό με δημόσιο έλεγχο.

 

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.